به گزارش گروه استان های اخبار ، مرگ مشکوک دسته جمعی پرندگان مهاجر و بومی در تالاب میانکاله از عصر چهارشنبه هفته پیش با مشاهده مردم محلی گزارش شد و از صبح پنجشنبه هم تیمهای محیط زیست و دامپزشکی با هدف جمع آوری، نمونه گیری و دفن بهداشتی لاشهها وارد منطقه شدند.
طبق آخرین گزارشها افزون بر هشت هزار لاشه پرندگان وحشی مهاجر از ۱۲ گونه که بیشترشان چنگر معمولی و فلامینگو هستند، توسط نیروهای یگان حفاظت محیط زیست و کارشناسان دامپزشکی مازندران در این منطقه جمع آوری و پس از رعایت توصیههای بهداشتی، دفن شد.
مسئولان محیط زیست و دامپزشکی هم اعلام کرده اند که از دیروز سه شنبه تاکنون تلفات جدیدی از پرندگان مهاجر زمستان گذران در این تالاب بین المللی مشاهده نشده است و عملا روال عادی به منطقه بازگشته است.
طی یک هفته اخیر علاوه بر رییس سازمان دامپزشکی کشور، معاون سازمان محیط زیست کشور و ۲ گروه کارشناسی از این مجموعهها به منطقه سفر کردند و منطقه بازدید کردند.
اکیپهای اعزامی دامپزشکی و محیط زیست کشور اوایل هفته وارد میانکاله شدند و پس از آن هم نمونه گیری و آزمایش بر روی نمونهها به منظور تشخیص علت مرگ پرندگان وارد مرحله جدیدی شد و سرعت گرفت.
رییس سازمان دامپزشکی کشور دیروز سه شنبه پس از بازدید از منطقه به خبرنگاران گفت: علت مرگ پرندگان بر اساس آزمایشهای انجام شده از نمونههای ارسالی به آزمایشگاه تهران بیماری "بوتولیسم " بوده، ولی تاکید کرد که برای نتیجه گیری نهایی اگر لازم باشد آزمایشهای بیشتری انجام شده و حتی در صورت نیاز نمونهها به خارج از کشور ارسال میشود.
بوتولیسم نوعی بیماری برای پرندگان و آبزیان است که بر اثر دو میکروب "کلوستریدیوم " و " بوتولینیوم" ایجاد میشود و به آن مسمومیت طبیعی هم گفته میشود.
بر اساس آنچه که رییس سازمان دامپزشکی کشور توضیح داد: با توجه به این که آب تالاب میانکاله راکد و باتلاقی است، بیماری بوتولیسم نیز ناشی از همین شرایط منجر به تولید سم در گیاه و آب در این منطقه شد و با تغذیه پرندگان از این آب و گیاه منجر به تلفات آنها شده است و این بیماری نیز تاکنون در بیش از ۲۰ تالاب در سطح جهان سابقه داشته به طوری که بین ۱۰۰ هزار تا یک میلیون بال پرنده را تلف کرد.
البته دامپزشکی مازندران در دومین روز مشاهده مرگ مشکوم پرندگان مهاجر با انجام آزمایش از نمونههای جمع آوری شده، احتمال مرگ پرندگان بر اثر بیماریهای فصلی مانند آنفلوانزا و نیوکاسل را رد کرده بود، اقدامی که سبب شد تا خیال مردم منطقه و مدیران صنعت طیور مازندران راحت شود.
یکی از پیامدهای مرگ مشکوک پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله این بود که سازمان دامپزشکی و محیط زیست کشور هرگونه شکار پرندگان مهاجر را در استانهای مازندران و گلستان ممنوع اعلام کردند.
همچنین بازار فروش پرندگان وحشی در شهرستان فریدونکنار هم به عنوان تنها بازار و بارانداز فعال شمال کشور در این زمینه به دنبال مرگ مشکوک پرندگان تعطیل شد و دامپزشکی مازندران را هم شهروندان استان را از خوردن گوشت پرندگان وحشی منع کرده بود.
مدیرکل دامپزشکی مازندران عصر امروز با اعلام این که دلیل قطعی تلفات چندین هزار بالی پرندگان مهاجر زمستان گذران در تالاب بین المللی میانکاله ناشی از بیماری بوتولیسم بوده است، گفت: خوشبختانه تلفات پرندگان متوقف شده است.
سید حسین رضوانی افزود: بر اساس گزارش یگان حفاظت محیط زیست و کارشناسان دامپزشکی حاضر در منطقه، از روز گذشته تلفات پرندگان مهاجر به صفر رسید و گزارشی از تلفات جدید تاکنون نداشته ایم و این به معنای پایان تلفات است.
اوگفت: پاکسازی منطقه از لاشه پرندگان تلف شده در اکثر نقاط تالاب بین المللی میانکاله به پایان رسید و پیش بینی میشود حداکثر تا پایان وقت امروز بقیه لاشههای احتمالی باقی مانده که نمیتواند زیاد باشد، جمع آوری و تالاب بین المللی به طور کامل از لاشه پرندگان پاکسازی شود.
مدیرکل دامپزشکی مازندران در مورد تردید برخی کارشناسان آبزی پروری در مورد اعلام بیماری بوتولیسم به عنوان علت مرگ پرندگان مهاجر زمستان گذران بیان کرد: کارشناسان آبزی پروری به دلیل این که تلفات ماهی در تالاب میانکاله گزارش نشده، احتمال ابتلا به بوتولیسم را مورد تردید قرار دادند.
او افزود: بیماری بوتولیسم دارای چندین تیپ مختلف است و نوعی که در تالاب بین المللی میانکاله مشاهده شده، صرفا تاثیرش بر پرندگان است و به همین خاطر هم فقط پرندگان را دچار مسمومیت و سپس تلف کرد و تاثیری در ماهیان نداشت ضمن این که احتمال انتقال به انسان را نیز در این تیپ وجود ندارد.
رضوانی گفت: پس از چندین نمونه گیری از لاشه پرندگان از سوی دامپزشکی و بررسی نتایج، بوتولیسم به عنوان علت اصلی مرگ پرندگان مورد تایید قرار گرفته است.
مدیرکل دامپزشکی مازندران همچنین تاکید کرد که با وجود به صفر رسیدن تلفات پرندگان در تالاب بین المللی میانکاله، شکار در این ذخیرگاه تا اطلاع ثانوی ممنوع است و شهروندان نیز از خرید گوشت پرندگان خودداری کنند.
تالاب بین المللی میانکاله در شرق مازندران دارای ۴۰ هزار هکتار مساحت است که سالیانه حدود ۱۵۰ گونه از پرندگان بومی و مهاجر با جمعیت حدود ۱.۵ میلیون بالی برای تغذیه و جوجه آوری در فصول مختلف سال در این تالاب زیست دارند.
تلفات مشکوک پرندگان در تالاب میانکاله دارای سابقه است. حدود دو دهه پیش نخستین بار مرگ چندین هزار بال پرنده مهاجر زمستان گذران در این منطقه مشاهده و گزارش شد. البته در آن زمان پس از بررسی و آزمایشات مشخص شده بود که پرندگان بر اثر ریختن سم کشاورزی توسط برخی صیادان و شکارچیان غیرمجاز تلف شدند. تعداد تلفات در آن زمان بیش ۱۰ هزار بال اعلام شده بود. البته با وجود مشخص شدن علت مرگ پرندگان در آن زمان و عمدی بودن سم ریختن، عاملان این اقدام سنگدلانه هرگز شناسایی نشدند.
منبع: ایرنا
پاسخ ها