به گزارش گروه وبگردی اخبار ،هفته گذشته صدای مهیبی در ریاض شنیده شد و طبق ادعای رسانههای سعودی، پدافند هوایی عربستان یک فروند موشک بالستیک یمن را هدف قرار داد. همچنین بهدنبال اعلام خبر رهگیری موشک در آسمان ریاض، چند هواپیما مسیر خود را به سمت فرودگاه «دمام» عربستان تغییر دادهاند و فعالیت فرودگاه ریاض به حال تعلیق درآمد. درحالیکه عربستان انصارالله یمن را به دست داشتن در این حمله موشکی متهم کرده بود، یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن با تکذیب این موضوع، اعلام کرد: نیروهای مسلح یمن هیچ عملیاتی را در ۲۴ ساعت گذشته علیه متجاوزان انجام ندادهاند. همچنین نیروهای مسلح یمن هر عملیاتی که انجام دهند، با افتخار و سربلندی اعلام خواهند کرد.
یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن
سردرگمی سعودیها ساعاتی بعد خاتمه یافت و گروه مقاومت اسلامی «ألویة الوعد الحق» با انتشار بیانیهای اعلام کرد حمله به پایتخت عربستان کار این گروه بوده و در انتقام خون شهدای انفجارهای تروریستی بغداد انجام شده است.
کانال تلگرامی «صابریننیوز» بهنقل از منابع آگاه گزارش کرد: اعلام خبر حمله موشکی از سوی منابع امنیتی عربستان دال بر شکست سامانههای PAC ۳، PAC ۲ و «تاد» در تشخیص جهت هدف و نوع آن است، چهاینکه سعودیها در خطایی فاحش حمله موشکی را از سمت یمن اعلام کردند، درحالیکه حمله از خاک عراق و بهوسیله پهپادهای «FIX wing drone»، از نوع «kamikaze» و با نظارت و اشراف دلاورمردان عراقی انجام شد.
پهپاد FIX wing drone
ضعف امنیتی سامانههای پدافند هوایی عربستان
برای پی بردن به ضعف امنیتی موجود در سامانههای پدافند هوایی عربستان که با هزینههای هنگفتی از آمریکا خریداری شده است، باید به حدود یک سال گذشته بازگردیم و حمله هوایی غافلگیرکننده انصارالله یمن را به دو مجتمع نفتی «بقیق» و «خریص» وابسته به شرکت آرامکو بیان کنیم.
ساعاتی پس از حمله پهپادی گسترده انصارالله به دو تأسیسات نفتی وابسته به شرکت آرامکو، یحیی سریع بیانیهای صادر و در آن علاوه بر اعلام جزئیات عملیات «توازن بازدارنده ۲»، از همکاری اطلاعاتی برخی آزادگان از داخل عربستان قدردانی کرد. وی با بیان اینکه عملیات پهپادی مذکور یکی از بزرگترین عملیاتهای نیروهای یمنی در عمق خاک عربستان بود، گفت: تا زمانی که حمله و محاصره ادامه داشته باشد، وعده میدهیم که عملیاتهای آینده به عمق خاک عربستان بیشتر، گستردهتر و دردآورتر باشد.
عملیاتی که به تعبیر کارشناسان منطقهای و جهانی «زدن شاهرگ اقتصادی پادشاهی عربستان» بهشمار میرفت، توانست اقتصاد وابسته به دلارهای کثیف نفتی عربستان را تا حد زیادی فلج کند و به تعبیر شرکت «انرژی اسپکتز» (Energy Aspects) انگلستان، عربستان را از کشور تولیدکننده عمده نفت به کشور خریدار عمده نفت تبدیل کند.
نکته اینجاست که چند صد کیلومتر میان مرز یمن با عربستان تا منطقه محل حمله وجود دارد و طبعاً مشکلاتی همچون سوخترسانی و ... به وجود میآید.
برای اینگونه حملات دو بُعد اطلاعاتی و عملیاتی وجود دارد. یک منبع آگاه نظامی به خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بینالملل خبرگزاری آنا خبر داد سامانههای پیشرفته و مدرن آمریکا که عربستان آنها را با صرف صدها میلیارد دلار خریداری کرده است، برای تشخیص، رهگیری و مقابله با موشکهای پیشرفته کروز است و تنها میتوانند موشکها و پهپادهایی را شناسایی و رهگیری کنند که قابلیت ارسال سیگنال مشخص داشته باشند؛ طبعاً پهپادهای «FIX wing drone»، از نوع «kamikaze» که حمله موشکی از خاک عراق را از فاصله بیش از ۵۰۰ کیلومتری ترتیب دادند، نمیتوانستند در رصد پدافند هوایی عربستان قرار داشته باشند.
در حمله موشکی یمن نیز شاهد بودیم پهپادهای یمنی که تنها قابلیت پیشرفته آن، دوربین ۳۶۰ درجه برای رصد و ذخیره تصاویر است، در حیطه ردیابی این سامانهها قرار نگرفتند و این یعنی وجود یک نقطه ضعف امنیتی بزرگ در سامانههای دفاعی آمریکا.
موضوع بعد اینکه بیشتر حملات پهپادی موفق انصارالله در موقعیتهای مکانی بیش از ۱۰۰ کیلومتر در عمق خاک عربستان، ازجمله حمله پهپادی به فرودگاه بینالمللی ملک خالد واقع در ۳۵ کیلومتری شمال ریاض در شب انجام شده است تا قابلیت رهگیری و دید مستقیم نداشته باشند. همین موقعیت و نکته قابل توجه در حمله موشکی گروه عراقی به ریاض نیز مورد توجه قرار گرفت.
از سوی دیگر بزرگترین و اصلیترین مشکل پدافند ارتش عربستان این است که برای مقابله با حملات مهاجمان تنها سامانه گرانقیمت پاتریوت را در اختیار دارند. هر تیر موشک رهگیر سامانه پاتریوت حدود ۳ تا ۴ میلیون دلار قیمت دارد و مدل مقابله با تهدیدات نیز به این صورت است که برای هر تیر موشک مهاجم باید دو تیر موشک رهگیر پاتریوت شلیک شود. درواقع هنگامی که آژیر حمله موشکی در هر نقطه از خاک سعودی به صدا درمیآید و رادارهای پدافندی اقدام به کشف اهداف میکنند، چه موشک بالستیک اسکاد چندصد هزار دلاری شلیک شده باشد و چه راکت کارگاهی چند ده هزار دلاری، باید به ازای هر هدف دو موشک ۳ میلیون دلاری پاتریوت شلیک شود (برای هر رهگیری ۶ میلیون دلار).
البته این موضوع شامل حملات موشکی به ریاض نمیشود! بارها دیده شده است به هنگام حملات موشکی به ریاض حتی با تنها یک موشک برکان، پدافند هوایی سعودی حتی دستورالعمل فنی استفاده از سامانه پاتریوت را نیز زیر پا گذاشته و چهار یا پنج تیر موشک پاتریوت را برای رهگیری هدف شلیک میکنند.
این موضوع بیش از اینکه برای اطمینان فنی از نابودی هدف باشد، ناشی از ترس و واهمه شدید مقامهای سعودی از اصابت موشک یمنی به پایتخت این کشور است. درواقع فرماندهان سعودی حاضر بودند تمامی ذخایر موشکی خود را نیز خرج کنند، اما مانع از اصابت موشک یمنی به پایتخت این کشور شوند.
نکته ضعف فنی دیگر سامانههای پدافند هوایی عربستان چرخش ۹۰ درجه و نه ۱۸۰ درجهای آنهاست. با توجه به هزینه گزاف این سامانهها و امکان اختلال در صورت استفاده همزمان از دو سامانه پدافند هوایی، سعودیها با پیشفرض اینکه حملات هوایی به عربستان از سوی یمن انجام میشود، سامانههای خود را به سمت یمن متمرکز کردهاند و این یعنی اگر هرگونه حمله موشکی از سوی ایران یا عراق متوجه عربستان شود، این سامانهها قادر به رهگیری صحیح حمله نیستند.
منبع: آنا
پاسخ ها