به گزارش خبرنگار گروه استان های اخبار از هرمزگان ، هر روز حدود ۸۰ هزار متر مکعب پساب تصفیه خانه فاضلاب بندر عباس روانه دریا میشود،فاضلابی که هم دریا را آلوده و هم نفس بندرعباسی ها را تنگ کرده است.
شهر بندرعباس دارای پنج خور شیلات،گورسوزان، سورو، هتل امین و زندان است که هر روز حجم زیادی از پساب فاضلاب شهری از طریق آنها وارد سواحل و دریا میشود.
اکنون خور گورسوزان به یکی از ورودیهای اصلی فاضلاب شهری به دریا تبدیل شده است ، این خور که از بین چند محله پر جمعیت شهر عبور می کند تا به دریا برسد موجب ایجاد بوی نامطبوع در برخی محلات می شود و ساکنان این محلات را آزار می دهد.
علاوه براین مقدار بسیار زیادی از فاضلابهای خام و سطحی از مناطقی که در بالا دست شهر و بافت فرسوده قرار دارند نیز از طریق این خور وارد دریا میشود.
یکی از ساکنان محله نخل پیرمرد بندرعباس میگوید: سال هاست که خور و بوی تعفن آن اهالی را کلافه کرده و انگار قرار نیست این مشکل بر طرف شود.
او گفت: مسئولان به جای برنامه ریزی های بی پایان اگر می توانند فقط یک روز در این محله زندگی کنند.
یکی از اهالی کوی آیت الله غفاری میگوید: شبها بوی بد همه محله را میگیرد و با وجود بستن پنجرهها باز هم بوی بد استشمام میشود.
او می گوید دیگر نا امید شده است و نمی داند تا کی باید این وضع ادامه داشته باشد.
ورود پساب فاضلاب از خورها به ساحل علاوه بر ایجاد بوی بد سبب آلودگی دریا و سواحل بندرعباس نیز شده و چهره ساحل را نازیبا کرده است.
خانم سلیمی زاده، رئیس مرکز سنجش آلودگی محیط زیست هرمزگان در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: به صورت منظم و هفتگی وضعیت ساحل بندرعباس پایش و نمونهبرداری می شود و در چند منطقه که فاضلابهای سطحی محلات قدیمی همراه پساب فاضلاب شهر به دریا وارد می شود میزان آلودگی سواحل بالاتر از استانداردهای زیستمحیطی است.
به گفته سلیمی زاده شاخص cod یا همان اکسیژن خواهی شیمیایی، یکی از مهمترین شاخصهای سنجش آلودگی فاضلاب است که اکنون آلودگی پساب فاضلاب ناشی از مواد خارجی در ساحل بندرعباس ۳۰۰ میلی گرم بر لیتر است و این در حالی است که استاندارد زیستمحیطی آب و فاضلاب بر اساس شاخص cod؛ ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر باید باشد.
او افزود: بیش از ۲۰ نقطه عمده در بندرعباس که فاضلاب از آنجا وارد خور و سپس به دریا میریزد، شناسایی شده است که ورود حجم بالای پساب حاصل از تصفیه فاضلاب شهر بندرعباس با بار آلی زیاد سبب بر هم زدن تعادل دریا و افزایش cod شاخص میشود.
رئیس مرکز سنجش آلودگی محیطزیست هرمزگان گفت: شنا درنقاط آلوده ساحل بندرعباس هم سبب ابتلا به برخی بیماریها از جمله بیماریهای پوستی و روده ای، بیماری انگلی و بیماریهای ویروسی میشود و توصیه میشود شهروندان از شنا کردن در ساحل خصوصا ساحل سورو و خواجه عطا خودداری کنند.
سلیمی زاده افزود: با توجه به عوارض ناشی از آلودگی شنا در ساحل آلوده بر روی افراد ضروری است که مسئولان این موضوع را به صورت شفاف به مردم اطلاعرسانی کنند و البته قرار بود از دو سال پیش پرچمهایی در ساحل نصب شود که با وجود وعده ها هنوز فرمانداری و شهرداری در این مورد اقدامی نکرده اند.
در این میان روایت شرکت آب و فاضلاب هرمزگان از بوی تعفن خورها روایت دیگری است.
امیریان، معاون بهره برداری و توسعه فاضلاب شرکت آب و فاضلاب شهری هرمزگان در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: علت اصلی بوی نامطبوع در شهر ، رها سازی فاضلاب محلات واقع در بافت فرسوده از حدود ۵۰ نقطه شهر به خورها و انباشت لجنها در مسیر خورهاست.
به گفته امیریان پساب فاضلاب تصفیه خانه بندرعباس از طریق لوله مستقیم به دریا میریزد و مستقیم به خور نمیرود که باعث بوی بد شود.
معاون بهره برداری و توسعه فاضلاب شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در پاسخ به این سوال که چرا آلودگی پساب فاضلاب سه برابر حد استانداردهای زیست محیطی است ؟ می گوید حدود یک ماه است که تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس را از بخش خصوصی تحویل گرفتیم که سیستم های فنی آن دچار مشکلات متعددی است و سعی می کنیم تا پایان امسال شاخص codبه استاندارد زیست محیطی نزدیک شود.
او لایروبی خورها را وظیفه شهرداری بندرعباس عنوان میکند و میگوید در روزهای اخیر شرکت آب و فاضلاب شهری هرمزگان با همکاری شهرداری در حال تخلیه لجن از کف خورهاست تا بوی نامطبوع کمتر شود.
یکی از مهم ترین راهکارهای کارشناسان برای کاهش آلودگی دریا با پساب فاضلاب ،فروش پساب به بخش خصوصی برای استفاده در صنعت و یا آبیاری فضای سبز است.
استاندار هرمزگان مرداد امسال در نشست خبری از انعقاد قرارداد انتقال پساب تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس به صنایع غرب هرمزگان خبر داده بود.
همتی گفته بود که تا خرداد سال آینده با اجرای این طرح، پساب فاضلاب به دریا وارد نمیشود.
اما معاون بهره برداری و توسعه فاضلاب شرکت آب و فاضلاب شهری هرمزگان می گوید: لوله گذاری این طرح و مراحل اجرایی آن حداقل سه سال زمان می برد.
امیریان گفت: قرادادی با یک بخش خصوصی بسته شده که بر اساس آن همه پساب فاضلاب تصفیه خانه به صنایع غرب بندرعباس برای استفاده در موارد صنعتی منتقل شود.
چندین سال است که در برخی فصول سال مثل تابستان و زمستان که شرجی هوا و میزان بارندگی بیشتر می شود و در برخی مواقع که حجم ورود پساب تصفیه خانه و فاضلاب سطحی برخی محلات به خورها و دریا افزایش می یابد ، داستان تکراری بوی تعفن در شهر دوباره بازخوانی می شود، داستانی که تکرارش پایانی ندارد. آنچه مسلم است پایان خوش این داستان نیازمند عزم جدی مسئولان است.
پاسخ ها