به گزارش گروه استان های اخبار از بیرجند ، حال و روز خوشی ندارند، دلشان از کرونا، تحریمها و دلالان سخت گرفته است، هنر سر انگشتانشان در زیرزمینها و انبارها خاک میخورد، هنری که در چند سال اخیر در بازارهای آمریکا و اروپا برایش سر و دست میشکستند، حال تنفس مصنوعی میخواهد.
اگر در چند سال گذشته گذرتان به برخی از روستاهای خراسان جنوبی به ویژه بخش مود و قهستان میافتاد صدای دل نشینی از کوچه کوچههای روستا به گوش میرسید صدایی که حکایت از تولید و آوای خوش زندگی داشت.
صحبت از هنر گران مایه فرش دستباف است، هنری که حاصل سر انگشتان زنان و مردان این خطه از کویر است که از مشهورترین فرشهای ایران به شمار میرود و تاریخچه آن به دوران حکومت شاهرخ میرزا در هرات بر می شود و شاید قدمتش به بیش از ۷۰۰ سال برسد.
هنری که در دهههای ۷۰ و ۸۰ آوازه جهانی داشت و برند مود و قهستان ثبت جهانی شد، اما این روزها بافندگان فرش دستباف دل خوشی ندارند چرا که با وجود کرونا و تحریمها هنر سر انگشتان بافندگان به فروش نمیرسد و این در حالیست که فرش خراسان جنوبی به ویژه منطقه قهستان برند بین المللی دارد که مدتی است بافندگان این هنر زیبا دارهای قالی را پایین کشیده و به سمت حرفهای دیگر روی آوردند.
هرچند در اوضاع کرونا بافت فرش زیاد بود، اما فروشی نداشت و به دلیل مصرف کم در بازار داخلی و نبود صادرات اکثر فرشها روی دست بافنده و تجار باقی مانده است.
یکی از بافندگان فرش دستباف در خراسان جنوبی گفت: صادرات فرش دستباف به دلیل کرونا و تحریمهای ظالمانه دشمنان به حداقل رسیده و فروش در داخل کشور هم پایین است چرا که تولید فرش در خراسان جنوبی در سالهای اخیر کاهش یافته است.
او ادامه داد: در حال حاضر تولید فرش دستباف استان ۱۰ درصد مقدار آن در دهه ۷۰ یا ۸۰ است که با گرانی مواد اولیه به خصوص مواد مرغوب و رکود بازار، بافت فرش برای بافنده صرفه اقتصادی ندارد.
دیگر بافنده فرش دستباف در قهستان هم معتقد است که هنوز هم افرادی هستند که به دلیل نبود شغل دیگر با دستمزدهای کم هنوز قالی میبافند، اما فرشهایی که در سالهای گذشته بافته ایم هنوز بر روی دستانمان مانده است چرا که نبود صادرات و رکود بازار این هنر زیبا جایش در انبار شده است.
اکبری با بیان اینکه نسل جوان در این صنعت فعالیت ندارند و بیشتر بافندگان را افراد مسن تشکیل میدهند، افزود: روزهایی را سپری میکنیم که بافندگان فرش دستباف با کمترین درآمد، دارهای قالی را سر پا دارند در حالی که درآمدشان بسیار ناچیز است.
به گفته او فرشهای تولیدی در بیشتر روستاها روی دستشان مانده است و با کمترین قیمت توسط دلالان خریداری میشود.
او با بیان اینکه متاسفانه دلالان هستند که قیمت فرش بافته شده را تعیین میکنند گقت: با گران شدن مواد اولیه دلالت رنگ و لوازم بافت فرش را تهیه و برای بافنده میدهند و در قبال آن بافنده با دستمزد اندک فرش را برای دلالان تولید میکند که سود اصلی روانه جیب دلال میشود.
دیگر بافنده فرش در مود هم معتقد است یکی از مهمترین مشکلات فرش دستباف در استان حضور دلالان است دلالان که قیمت فرش را تعیین میکنند و قیمت ناچیزی برای بافنده تعیین میکنند، بافنده فرش در نقاط روستایی آن هم در این روزهای کرونایی توان ندارد تا برای فروش هنر خود آن را به شهر بیاورد، لذا هر قیمتی که دلال دوره گرد تعیین کند بافنده به ناچار خریداری میکند.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی گفت: یکی از علل افزایش تولید فرش دستباف در استان شیوع کرونا است چرا که براثر شیوع این ویروس تعدادی از مردم بیکار و در زمینه تولید فرش فعال شدند هرچند این افزایش تولید فرش در وضعیت رکود بازار فروش، دغدغه بزرگی است چرا که آفت و رکود بر بازار فرش افزوده میشود و تولید بسیار بالاتر از مصرف و صادرات است و اینها به ضرر بافنده است.
کامیابی مسک تحریمها را در نبود ارز آوری فرش را عاملی موثر دانست و تاکید کرد: تحریمها سبب شده تا فرش دیگر کشورها جایگزین فرش کشور ما در بازارهای جهانی شود.
او که معتقد است دولت باید بازارهای خارجی جدیدی را برای عرضه فرش شناسایی کند تا فروش فرش رونق گیرد افزود: به دلیل صادرات کم و گاهی نبود صادرات، فرش دستباف در بدترین وضعیت خود ازنظر صادرات و رکود نسبت به ۵۰ سال اخیر است.
کامیابی مسک افزود: قالی بافان خراسان جنوبی در ۹ ماه گذشته ۱۴۰ هزار متر مربع فرش دستباف تولید کردند که ارزش این فرشها ۱۵۰ میلیارد تومان است.
او افزود: فرشهای تولیدی در ابعاد و اندازههای متفاوت ۱۲ تا ۲۴ متری هستند که این میزان فرش توسط ۵۰ هزار بافنده پاره وقت تمام وقت و نیمه وقت فصلی در نقوش ریزه ماهی، ایلیایی، خشتی، ناعین و لچک ترنج بافته شده است.
پاسخ ها