به گزارش خبرنگار گروه استان های اخبار از کرمان ، همان طور که از نام ریگان مشخص می باشد به معنای ریگستان است و وجود بافت شنی در این شهرستان در بسیاری از زمینهها مشکلاتی را برای اهالی این منطقه ایجاد کرده است.
یکی از این مشکلات وجود طوفانهای شدید شن در منطقه وهدر رفتن آب در بافت شنی است چراکه طوفانهای شدید شن کانالهای انتقال آب را مملو از شن میکنند وآب دیگر به مزارع کشاورزی نمیرسد.
با توجه به اینکه اقتصاد این شهرستان بر پایه مرکبات، خرما ویونجه است طوفانهای سهمگین باعث میشوند که آب به این مزارع نرسد ودرختان چندین سالهای که خانواده های زیادی از آنها ارتزاق میکنند بی ثمر شوند.
مزارعی که در حاشیه کانون بحران فرسایش بادی احداث شده اند را طوفانهای شن وبی آبی تهدید وخشک میکند، اما با اجرای سیستمهای نوین آبیاری میتوان بر بازدهی مزارع وباغات افزود واز خشک شدن آنها جلوگیری کرد.
اجرای لوله گذاری از مسیر موتور پمپهای کشاورزی تا باغات و مزارع باعث شده است که آب در بافت شنی منطقه هدر نرود و به مزارع هدایت شود و طوفانهای شن دیگر تاثیری در هدر رفتن آب ندارند.
به سراغ کشاورزانی رفتیم که هنوز از روش سنتی وغرقابی برای آبیاری مزارع خود استفاده میکنند و با آنها به گفتگو پرداختیم.
محمد شهیکی یکی از کشاورزان ریگانی گفت: من هنوز به صورت سنتی باغ ها ومزارع خود را آبیاری میکنم ومتاسفانه با شرایطی که در منطقه ما وجود دارد آب به صورت کامل به مزارع من نمیرسد.
او افزود: در زمان آبیاری باغ خود را تقسیم کرده ام وهر زمان آب به اندازه کافی نرسید و قسمتهایی بدون آبیاری باقی ماند آن جا را در مرحله بعد آبیاری میکنم.
رضا سرحدی دیگر کشاورز ریگانی گفت: با روشهای سنتی نمیتوان آب را به تمام مزارع هدایت کرد چراکه آب در طول مسیر هدر میرود وچیزی از آن باقی نمیماند.
او افزود: به دلیل بافت شنی منطقه نیمی از آب در زمین هدر میرود ومزارع ما خشک میشوند.
در ادامه گزارش به سراغ کشاورزانی رفتیم که از سیستمهای نوین آبیاری ولوله گذاری باغ ها ومزارع خود را آبیاری میکنند.
مرتضی حقیقی یکی از کشاورزان ریگانی بیان داشت: با اجرای لوله گذاری از موتور پمپهای کشاورزی تا مزارع آب به خوبی به نخلستانها ومزارع ما هدایت میشود.
او گفت: پیش از آن فقط میتوانستیم نیمی از مزارع خود را آبیاری کنیم، اما اکنون تمام باغ ها ومزارع ما آبیاری میشوند وحتی در بعضی از مواقع آب اضافه میآید.
حسن شهیکی دیگر کشاورز ریگانی ابراز کرد: طوفانهای شن مسیر آب را مسدود میکند وما پیش از این روزها زمان زیادی را برای جمع آوری شن از مسیر انتقال آب تلف میکردیم که بسیار خسته کننده بود.
او افزود: با اجرای سیستمهای نوین ولوله گذاری دیگر طوفانها شن آب را از ما نمیگیرد وبه مزارع هدایت میشود و نگرانیهای ما نیز کمتر شده است.
غلامرضا دهمیری بیان داشت: تمام مزارع و باغ های خود را به سیستم نوین آبیاری مجهز کرده ام و از مسئولان جهاد کشاورزی تشکر میکنم که در این دغدغه بزرگ را برطرف کردند.
حمید فرامرزی مدیر جهاد کشاورزی ریگان درباره آبیاری نوین گفت: تمامی موتور پمپهای کشاورزی شهرستان ریگان تا مزارع کشاورزی لوله گذاری شده اند.
او با بیان اینکه در موتور پمپهای شهرستان ریگان صدها کیلومتر لوله گذاری انجام شده است، افزود: با توجه به بافت شنی این منطقه اجرای سیستمهای نوین آبیاری از ضروریات است.
مدیر جهاد کشاورزی ریگان با بیان اینکه شهرستان ریگان به دلیل خاک مناسب قطب کشاورزی در شرق استان است، اظهار داشت: اجرای سیستمهای نوین آبیاری در ریگان بر اساس شرایط بومی منطقه ایجاد میشوند.
فرامرزی گفت: در روستای ناصریه ۷۰ هکتارآبیاری کم فشاربا اعتبار ۴۵۰ میلیون تومان و در روستا دهرضا ۶۰ هکتارآبیاری پرفشاربا اعتبار ۹۰۰ میلیون تومان درحال انجام است.
او افزود: این پروژه ها بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند وبا انجام و اتمام این طرحها ۲۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی میشود.
فرامرزی با بیان اینکه ۸۰ درصد تسهیلات بلاعوض ومابقی آورده کشاورز است، گفت:کشاورزان میتوانند با مراجعه به مدیریت جهاد کشاورزی از تسهیلات اجرای سیستمهای نوین برخوردار شوند.
با توجه به محدودیت منابع آبی در استان، مدیریت بهره وری در زمینه مصرف آب اهمیت زیادی دارد لذا بهرهگیری از منابع موجود به صورت اصولی و همچنین خروج از روشهای سنتی کشاورزی و قدم گذاشتن به سمت تغییر سیستم آبیاری نوین بهترین گزینه در مناطق کویری به شمار میرود.
گزارش از موسی ملائیان
پاسخ ها