به گزارش گروه استان های اخبار از زاهدان ، مجتبی شجاعی فرماندار دلگان اظهارداشت: در سال جدید که به فرموده رهبر معظم انقلاب سال «جهش تولید» نامگذاری شده اجرای طرحها باعث افزایش تولید به میزان حداقل ۴۰ درصد میشود.
او بیان کرد: تحقق این مهم مستلزم همراهی وزارت نیرو، تداوم همت کشاورزان و تخصیص به موقع اعتبارات است که هماینک طبق دستور العمل و بخش نامه با توجه به نوع و شیوه سیستم آبیاری و نوع اراضی بین ۸ تا ۱۳ میلیون تومان کمک بلاعوض از سوی دولت به ازای هر هکتار پرداخت شده است.
فرماندار دلگان گفت: خشکسالیهای چند سال گذشته و کاهش سطح آبهای زیرزمینی و بدنبال آن کاهش منابع آبی استان بویژه در حاشیه تالاب جازموریان، باعث شده تا کشاورزان و مسوولان توجه به تغییر الگوهای کشت را در دستور کار قرار دهند.
او ادامه داد: دلگان با توجه به اینکه ۶ درصد مساحت سیستان و بلوچستان را به خود اختصاص داده، اما حدود ۳۵ درصد مساحت اراضی دارای سیستم آبیاری نوین کل استان را به خود اختصاص داده است.
شجاعی اظهارداشت: با اجرای برنامههای مدیریت منابع آبی خوب در دلگان، سال زراعی گذشته ۲۴۰ هزار تن صیفی جات، ۳۵ هزار تن خرما، ۱۸ هزار تن گندم، ۱۳ هزار تن گیاهان دارویی اعم از چای ترش و حنا در این شهرستان تولید شده است.
او بیان کرد: برای جبران کم آبی و کاهش اتلاف آب در بخش کشاورزی که بزرگترین و مهمترین مصرف کننده آب است، تغییر الگوی کشت، بهبود راندمان آبیاری و فزایش بهرهوری امری ضروری است.
فرماندار دلگان افزود: اجرای طرحهای انتقال آب با لوله در اراضی، ایجاد کانالهای آبیاری عمومی، پوشش انهار سنتی، طرحهای آبخیزداری و آبخوان داری از دیگر طرحهای اجرا شده برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی بوده است.
او ادامه داد: تنها راه برون رفت از بحران کنونی آب مدیریت در بخش مصرف است و بر همین اساس بخش کشاورزی به عنوان عمدهترین مصرف کننده نیازمند سرمایه گذاری برای توسعه روشهای نوین آبیاری در مزارع است.
شهرستان دلگان در جنوب غربی سیستان و بلوچستان با حدود ۱۱ هزارو ۷۸۰ کیلومتر مربع وسعت و ۸۰ هزار نفر جمعیت به عنوان ششمین شهرستان وسیع استان، از اهمیت آمایشی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خاصی برخوردار بوده که به دلیل قدمت تمدن کشاورزی و همجواری با تالاب جازموریان و دارا بودن منابع آبی و خاکی مناسب با حدود ۲۸هزار هکتار اراضی باغی و زراعی در بخش کشاورزی اهمیت زیادی دارد.
حوزه آبریز دلگان از سمت شمال از کوههای بزمان (زنده) و هودیان تا منطقه کاشک و گرم شور به سمت مرکز شهرستان منتهی به منطقه جازموریان جاری است، از سمت جنوب از کوههای فنوج و روستای اسفند و رمشک به سمت مرکز بخش جلگه چاه هاشم و بخش مرکزی سرازیر و به جازموریان منتهی میشود.
در طول سالیان گذشته با کاهش نزولات آسمانی، افزایش برداشت غیر کارشناسی و غیرقانونی از منابع زیرزمینی در بخش کشاورزی و بیتوجهی به روشهای بهینه مصرف آب و از سویی مشکلات مربوط به تالاب جازموریان و بی نظمی در تخصیص حق آبه استان، عملا مشکل کم آبی در منطقه به وجود آمده که تنها راه برون رفت از این مشکلات اجرای سیستم نوین آبیاری است.
پاسخ ها