به گزارش گروه استان های اخبار از بیرجند ، زرشک، یکی از محصولات استراتژیک و منحصر به فرد خراسان جنوبی است. محصولی که شهرت و آوازه جهانیاش همه جا پیچیده است به طوری که بیش از ۹۸ درصد زرشک کشور در استان کویری خراسان جنوبی تولید میشود.
اگرچه سالانه بهرهبرداران زیادی به ویژه در روستاهای استان از تولید این محصول چرخ زندگیشان میچرخد و زرشکی مطلوب برای صادرات به آن سوی مرزها ارسال میشود، اما درآمدی که از این محصول با ارزش نصیب کشاورز میشود تنها بخشی از هزینههای زندگی او را پاسخگو است چرا که سود واقعی فروش محصول به جیب دلالان و واسطهها میرود.
در فصل برداشت زرشک چیزی که بازار خرید و فروش را متلاطم میکند دست درازی دلالان به مزارع زرشک است و عواقب سوء آن تنها گریبانگیر کشاورزان میشود، اما این همه ماجرا نیست چرا که با آمدن کرونا بر مشکلات و دغدغههای زرشک کاران افزوده شده است.
کرونا تنها بازار داخلی را متوقف نکرده است بلکه به توصیه سازمانهای بهداشتی انجام هرگونه جابهجایی کالا و مسافر نیز به نوعی متوقف شده تا از شیوع ویروس کرونا جلوگیری شود. بر همین اساس نبض تند صادرات کندتر و کندتر شده و در مواردی حتی به توقف کامل رسیده است.
امسال نیز سایه سنگین نبود بارگاه زرشک، انتشار ویروس کرونا و وجود دلالان و سودجویان بر سر مزارع زرشک استان سنگینی میکند تا جایی که به دلیل نبود خریدار و قیمت پایین، مشکلات زرشککاران آنقدر زیاد شده که کشاورزان تمایل به جمعآوری محصولات خود ندارند.
زرشک از محصولاتی است که هر یک سال در میان به بار مینشیند و مشکلات پیچیده خودش را از قبیل وجود دلالان، سرمازدگی، عدمحمایت از فرآوری، نبود کارخانههای بستهبندی دارد و کمتر از یک ماه برای برداشت زرشک مهلت باقی مانده است و کشاورز باید محصولات را جمعآوری کند و الا دچار سرمازدگی میشود و این در حالی است که زرشکهای پارسال داخل سردخانهها مانده است و جایی برای دپوی محصول امسال وجود ندارد.
یکی از زرشک کاران قاینی گفت: کرونا که آمد گویی آتش به خرمن بهرهبرداران زرشک زد.
او افزود: بهره برداران طبق روال همیشه محصولشان را برای فروش نوروز و برای صادرات آماده کرده بودند، اما کرونا چوب لای چرخ صادرات گذاشت.
او عنوان کرد: بارگاههای ما هنوز انباشته از محصولات پارسال است و این درحالی است که فصل برداشت آغاز شده و کشاورزان دغدغه بارگاه دارند.
البته در این مدت مسئولان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی و سازمان تعاون روستایی بیکار ننشسته اند و تلاش کردند تا با پیگیریهای انجام شده زرشک پارسال را از کشاورزان به صورت توافقی خریداری کنند.
ضیائیان احمدی رئیس تعاون روستایی خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر قیمت خاصی برای زرشک توافقی مقرر نشده و محصول بین کشاورز و خریدار به صورت توافقی رد و بدل میشود و هدفمان کوتاه شدن دست دلال و واسطه است.
او از ارسال ۲۰۰ تن زرشک به مرکز کشور برای فروش خبر داد و افزود: امروز ۲۰۰ تن زرشک استان به تهران رسید تا در چهار غرفهای که استان تدارک دیده است به فروش برسد.
ضیائیان احمدی اظهار کرد: در حال حاضر منتظر فروش زرشک خریداری شده هستیم تا مشتری خود را پیدا کند و در گام دیگر بتوانیم زرشکهای بیشتری از بهرهبرداران خریداری کنیم.
رئیس تعاون روستایی خراسان جنوبی عنوان کرد: از وقتی سازمان تعاون روستایی نسبت به خرید زرشک توافقی اقدام کرده تجار و صادرکنندگان با قیمت بهتری از قبل زرشک را خریداری میکنند و در حال حاضر زرشک پارسالی و امسالی به صورت توافقی خریداری میشود؛ و حال در آستانه سفر وزیر جهاد کشاورزی به استان، مردم و مسئولان از وزیر جهاد کشاورزی انتظاراتی دارند.
یکی از کشاورزان زرشکار بیرجندی گفت: از وزیر جهاد کشاورزی تقاضا داریم نسبت به تأمین تسهیلات برای زرشک کاران اقدام کنند چرا که کشاورز نیاز به حمایت دارد تا بتواند زرشک خود را در بارگاه جمعآوری و به قیمت مناسب به فروش برساند.
او با بیان اینکه بسیاری از زرشک کاران در استان نیازمند احداث بارگاه هستند، گفت: زرشک محصولی خاص برای استان است که آقای وزیر از آن جایی که فرزند خراسان جنوبی است باید با نگاه ویژهای استان را دریابد.
اسحاقی نماینده مردم شهرستانهای قاینات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه زرشک یکی از محصولات خاص استان است که باید مورد حمایت ویژه قرار گیرد تا در صادرات و فرآوری محصول دغدغهای نداشته باشیم، گفت: از این رو از وزیر جهاد تقاضا داریم نسبت به در نظر گرفتن تسهیلات برای زرشک کاران اقدام شود.
او افزود: درخواست دیگر ما از وزیر این است که در جهت معرفی محصول زرشک در مرزهای بین المللی و معرفی سرمایه داران برای صادرات بیشتر اقدام شود.
اسحاقی از وزیر جهاد کشاورزی درخواست کرد تا تسهیلات بیشتری را برای زرشک کاران خراسان جنوبی در نظر بگیرند.
خسروی نماینده مردم شهرستانهای بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از مهمترین درخواستهای ما در سفر وزیر جهاد کشاورزی به خراسان جنوبی توجه بیش از پیش به محصولات استراتژیک استان مانند زرشک و زعفران است.
او با بیان اینکه در حال حاضر محصول زرشک پارسال کشاورزان هنوز به فروش نرفته و در بارگاهها دپو شده است، افزود: باید تدبیری اندیشید تا کشاورز بیش از این ضرر نکند.
خسروی تصریح کرد: طبق پیش بینی جهاد کشاورزی استان، امسال ۲۲ هزار تن زرشک در استان برداشت خواهد شد و باید دولت در قالب تسهیلات کم بهره به کشاورز کمک کند تا برای احداث بارگاههای زرشک در استان اقدام شود.
منبع: تسنیم
پاسخ ها