اصغر صادق آبادی رئیس مهندسی کالای مواد شیمیایی مدیریت امور مهندسی شرکت ملی حفاری ایران در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای اخبار از اهواز ، گفت: تولید کمپوند رزوه لوله حفاری تا پیش از این در انحصار شرکتهای خارجی قرار داشت و با طراحی و ساخت آن ایران در ردیف کشورهای دارای توانایی ساخت لوله وزنه کاربردی در صنعت حفاری جهان قرار گرفت.
او افزود: این ماده در حفاری چاههای نفت و گاز بسیار اهمیت دارد به طوری که حفاری مخازن هیدروکربوری بدون استفاده از آن در عمل امکان پذیر نیست.
صادق آبادی تصریح کرد: به دلیل اعمال محدودیتها و قیمتهای غیر واقعی، وارد کردن دوپ و یا فناوری آن از سازندگان اصلی غیر ممکن بود و با توجه به نیاز مبرم، شرایط سخت حفاری در میادین نفتی و گازی ایران، پروژه طراحی، فرمولاسیون و ساخت دو نوع دوپ حفاری پیشرفته شامل دوپ حفاری مخصوص شرایط سخت میادین ایران و دوپ حفاری سازگار با محیط زیست در دستور کار قرار گرفت.
رئیس مهندسی کالای مواد شیمیایی مدیریت امور مهندسی شرکت ملی حفاری ایران ادامه داد: طراحی و مبتکر تولید این ماده با بیان اینکه سالانه حجم بالایی از منابع مالی به دلیل بروز آسیبهای ناشی از عدم استفاده از دوپ حفاری مناسب هدر میرود، اظهار کرد: عدم استفاده از کمپوند مخصوص لولههای حفاری وزنه سبب جوش سرد، خوردگی، شکستگی رزوه ها، Galinig و در نهایت غیر قابل استفاده شدن لولههای حفاری در بخش رزوه (Pin و Box) میشود.
این مقام مسئول گفت: به دلیل نیاز، تحقیق، پژوهش و امکان سنجی ساخت آن با دانش بومی و سازنده ایرانی از چند سال پیش شروع شد و منجر به ساخت نمونه آزمایشی و تولید تجاری شد و در اختیار ناوگان حفاری کشور قرار گرفت.
صادق آبادی افزود: در طراحی و ساخت این کمپوندها از فناوری نانو استفاده شده و عاری از فلزات و مواد آسیب رساننده به نفرات و محیط زیست میباشد و در شرایط سخت کار و با انواع سیالات حفاری قابلیت استفاده دارد و این مواد از وارد آمدن گشتاور بیش از حد که باعث آسیب به رزوه لولهها و اتصالات و شل شوندگی اتصالات، پیشگیری و استفاده از آن باعث کاهش تمرکز تنش، کنترل گشتاور، حفاظت در برابر ساییدگی و خوردگی، سرعت در عملیات، کاهش انتظارات و آسیب به تجهیزات، افزایش ایمنی و راندمان کار و صرفه جویی در وقت و هزینه خواهد شد.
او ادامه داد: با انجام این پروژه دستیابی به افزایش عمر اتصالات لولههای حفاری و وزنه، شتاب بخشی در عملیات بالابری، خود کفایی و اشتغالزایی در صنعت حفاری کشور فراهم میشود و پس از تولید، نمونهها برای چندین آزمایشگاه مرجع به صورت جداگانه جهت تست ارسال شد و با کمال افتخار نتایج فنی از نمونههای خارجی برتر بود و سپس تولید انبوه صورت گرفت و در عمل کشور از واردات آن بی نیاز گردید.
این پژوهشگر اظهار داشت: مصرف صنعت حفاری کشور سالانه بیش از ۳۰ تن است و به دلیل بالا بودن کیفیت دوپهای طراحی شده، مصرف آن به حدود نصف کاهش یافته و در وضعیت اقتصادی صرفه جویی قابل توجهی در زمینه خرید دوپهای حفاری و حفاظت از تجهیزات و محیط زیست صورت پذیرفت.
پاسخ ها