به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی اخبار ، اسکندر مومنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر روز چهارشنبه 11 دی ماه مهمان اخبار بود وی پیش از آن که به عنوان دبیر کل ستاد معرفی شود رئیس راهنمایی و رانندگی ناجا بود.
مومنی دارای دکتری امنیت ملی و عضو هیئت علمی علوم انتظامی است همچنین در زمان جنگ به عضویت سپاه پاسداران درآمد و فرماندهی نیروی انتظامی خراسان را بر عهده داشت.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ضمن بازدید از بخش های مختلف باشگاه خبرنگار جوان به گفتگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران نشست و به سئوالات خبرنگار ما پاسخ داد.
وی درباره آمار معتادانی که به صورت مستمر و تفننی موادمخدر مصرف می کنند و همچنین همکاری ستاد مبارزه با موادمخدر با معاونت زنان خانواده ریاست جمهوری توضیحاتی داد.
مومنی از اقداماتی که قرار است بعد از پاکسازی دره فرحزاد صورت گیرد و بیمه معتادان که با همکاری وزارت بهداشت اتفاق افتاده نیز برای ما گفت.
مشروح این گفتگو را در زیر میخوانید.
۵.۴ درصد از جمعیت فعال کشور مصرف کننده مستمر موادمخدر هستند که معادل ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر میشود و ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر نیز مصرف کننده تفننی هستند و در مجموع ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در کشور مصرف کننده موادمخدر هستند.
از این جمعیت کمتر از ۱ درصد را زنان و باقی آن را مردان تشکیل میدهند، همچنین آمار جمعیت دانش آموزی ۲.۱ درصد و جمعیت دانشجویی ۴.۷ درصد است.
مصرف موادمخدر در بین خانمها در حال افزایش است، در حالی که روند رشد اعتیاد زنان در دنیا بیشتر از ایران است و حتی در برخی از کشورها ۳ برابر افزایش داشته است؛ برای نگهداری زنان در برخی از مناطق با کمبود ظرفیت مواجه هستیم که در حال بررسی است، در حالی که در ظرفیت مراکز نگهداری از معتادان متجاهر مرد مشکلی نداریم.
همچنین توافق نامهای را با معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری داشتیم و بر اساس دستورالعملهای اجرایی آن مشخص شد که ستاد مبارزه با موادمخدر و معاونت زنان خانواده ریاست جمهوری چه وظایفی برعهده دارند تا جامعه زنان تحت پیشگیری قرار گیرد.
با همکاری وزارت آموزش و پرورش دستورالعملهای اجرای طرح یاریگران مشخص شده است که چه تعداد مدرسه و در کدام مناطق جامعه هدف قرار گیرد، این طرح در سال جاری در ۱۰ هزار مدرسه سراسر کشور در حال اجراست که شامل مدارس دولتی و غیردولتی میشود، اما بیشتر مدارس دولتی هستند و قرار شد تا در سال ۹۹ مدارس بیشتری تحت پوشش قرار گیرند.
درصدی از کشفیات ما مربوط به تولید موادمخدر است که امسال افزایش قابل توجهی را در این حوزه شاهد بودیم، اما صرفا کشفیات کافی نیست آن هم برای کشور ما با چنین موقعیت جغرافیایی که نزدیک به افغانستان هستیم، در سالهای اخیر تنها تمرکز ما بر مقابله با قاچاق و توزیع موادمخدر بوده است، لذا باید مقابله انجام شود، اما در کنار آن اقدامات پیشگیرانه و بازدارنده درونی نیز مهم است.
ما از همه ظرفیتهای خود در حوزه فرهنگی و پیشگیری استفاده نکردیم و رویکرد ستاد علاوه بر درمان و مقابله، اقدامات پیشگیرانه و فرهنگی است، به همین دلیل طرح یاریگران زندگی در حال اجراست.
بیش از دو سال است که نیروی انتظامی طرح کنترل حاشیه مدارس را در دستور کار خود قرار داده است و محدودههای مشخصی در اطراف مدارس از مهر ماه تا خرداد ماه تحت پوشش پلیس قرار دارد که با حضور فیزیکی و اطلاعاتی، فروشندگان را کنترل میکنند و خوشبختانه کشفیات خوبی نیز در این مدت داشتیم که در حوزه دانش آموزی موثر بوده است.
وزارت بهداشت براساس مصوبه ستاد مبارزه با موادمخدر ملزم شد تا مراکزی را در اختیار ما قرار دهد تا معتادانی که بیماری خاص دارند مانند HIVt، هپاتیت، زخم باز و ... در آنجا نگهداری شوند.
وزارت بهداشت اعلام کرده این مراکز آماده هستند و در روزهای آینده وضعیت آنها را بررسی خواهیم کرد تا ببینیم این ظرفیت مناسب است یا خیر.
اختلافی با سازمان بهزیستی بر سر بیمه درمان معتادان نداشتیم، اما جلساتی را با وزارت بهداشت برگزار کردیم تا در سال ۹۹ برای درمان معتادان بیمه سلامت در نظر گرفته شود که برای همین منظور ۵۰ میلیارد تومان بودجه مشخص شده است و مجلس نیز تصویب خواهد کرد.
جمهوری اسلامی به نمایندگی از دنیا با موادمخدر مبارزه میکند و فرقی ندارد موادمخدر در حال توزیع در داخل یا خارج از کشور باشد، اما تحریمها بر این موضوع اثر داشته است، چراکه آنها نه تنها کمک نمیکنند بلکه با تحریمهای ظالمانه مشکلاتی را در زمینه مبارزه با موادمخدر برای ما ایجاد میکنند، به عنوان نمونه؛ ما به دستگاههای نسل جدید X_RAY نیاز داریم تا کانتینرهای حامل موادمخدر را تشخیص دهند، اما با وجود تحریمها نمیتوانیم این دستگاه را وارد کنیم.
زمانی که نتوانیم این دستگاه را وارد کنیم، دود آن در چشم کشورهای اروپایی هم میرود، آنها باید سهم خود را برای مبارزه با موادمخدر ادا کنند، هرچند کمکهای مختصری صورت گرفته است، با این حال به کمکهای بیشتری نیازمند هستیم.
شیوههای مختلفی برای ورود موادمخدر وجود دارد، اما فروش موادمخدر در کشور علاوه بر جنبه اقتصادی و تجاری، همراه با شرارت و ایجاد ناامنی است، این در حالی است که ما اشراف اطلاعاتی خود را گسترش دادیم و برای اقدامات اطلاعاتی شیوههای نوین را اتخاذ کردیم، ماهم بروز هستیم و افزایش کشفیات نشان از این هوشمندی جمهوری اسلامی است.
طرح های مختلفی در حال اجراست و هدف تمام طرحها آن است که معتادان بعد از سم زدایی، مهارتی را یادگیرند، تولید داشته باشند و تولیداتشان را بفروشند، چراکه اعتماد به نفسشان بالا میرود و درصد عود آنها کم میشود، اما ما در زمینه نظارت بعد از خروج از مرکز ضعف داشتیم که باید در این زمینه تمرکز کنیم.
موادمخدر شامل دو نوع صنعتی و سنتی است، اما قاچاقچیان هر بار با اسم و دسته بندی جدید آنها را ارائه میدهند، چراکه وقتی ماده مخدر جدیدی (با سته بندی جدید) به میدان میآید و شناسایی میشود بلافاصله قاچاقچیان بسته بندی آن را تغییر میدهند و بسته بندی جدید را برای فریب مشتریان خود و افزایش درآمد ارائه میدهند، به همین دلیل نمیتوانیم اسم ماده مخدری که وارد کشور شده است را بگویم.
محلههای شوش و هرندی پاکسازی شدند و به دلیل اینکه حوزه جمعیتی است با برگزاری مراسم فرهنگی و ورزشی پاکسازی را در این منطقه تثبیت کردیم و شرایط مردم این محلات نسبت به گذشته بهتر شده است، در حال حاضر پاکسازی دره فرحزاد در دستور کار قرار دارد و به دلیل اینکه حوزه جمعیتی نیست و محیط عمومی است، بنا داریم یک فضای جنگلی و تفریحی در این منطقه ایجاد کنیم.
پاسخ ها