او افزود: در بعضی موارد خود باکتریها باعث مسمومیت هستند که با مصرف آن، در بدن تکثیر و سم حاصل شده، باعث مسمومیت میشود. اما گاهی اوقات سم میکروبها را مصرف میکنیم که بازهم مسمومیت غذایی را شاهد خواهیم بود.
این متخصص تغذیه ادامه داد: به طور معمول مهمترین علت بروز مسمومیتها مربوط به مشکلات نگهداری مواد غذایی است و زمانی که زنجیره سرمایی در نگهداری مواد غذایی قطع شود، باکتریها تولید مثل و تکثیر شدید را شروع میکنند. در صورتی که نگهداری مواد غذایی طبق اصول خاص انجام شود، باکتری و ویروسها نمیتوانند در دمای مناسب شروع به رشد کنند.
این رژیم شناس بیان کرد: مسمومیت غذایی اغلب بیماران با علائمی مانند اسهال، استفراغ، از دست رفتن مایعات بدن، خشکی مخاط، تب و لرز، ضعف و بی حالی مواجه میشوند و به مراکز درمانی مراجعه میکنند. ممکن است از ۱ تا ۷ ساعت بعد از خوردن غذا این علائم ایجاد شود.
اولیایی گفت: به دلیل اینکه مسمومیت غذایی با از دست دادن آب و الکترولیتهای غذایی همراه است بهترین راه بهبودی، مصرف آب و الکترولیت برای فرد بیمار است. بهتر است فرد بیمار محلول آب، قند و نمک را استفاده کند و در صورتی که مسمومیت در حالت شدید قرار دارد، باید تحت نظر پزشک سرم درمانی صورت بگیرد تا حجم آب و الکترولیت از دست رفته بدن جبران شود. کودکان به دلیل ضعیفتر بودن در برابر مسمومیتهای غذایی آسیب پذیرتر هستند و مهمترین عوامل بروز مسمومیت برای آنها رعایت نکردن مسائل بهداشتی و عدم پخت کامل مواد غذایی است.
او در ادامه مطرح کرد: در صورتی که طی ۲۴ ساعت ابتدایی مسمومیت غذایی استفراغ وجود داشته باشد، همین عمل میتواند باعث دفع سموم موجود در سیستم گوارشی بدن شود. اما در صورتی که استفراغ بیش از ۲۴ ساعت ادامه یابد، بیمار باید تحت نظر پزشک قرار بگیرد. همچنین مایعاتی مانند دوغ بدون گاز و نوشابه میتوانند برای تامین آب و الکترولیتهای از دست رفته مفید باشند. البته مصرف این مواد باید به میزان کم و به تدریج صورت بگیرد.
اولیایی گفت: زمانی که حال فرد بیمار به تدریج رو به بهبودی است، میتواند از غذاهای ساده مانند کته و ماست، آب مرغ یا سوپهای ساده استفاده کند. در صورتی که لازم باشد و پزشک معالج تشخیص دهد، آنتی بیوتیکها برای درمان اسهال و استفراغ تجویز میشوند. در واقع بیشتر اوقات مسمومیت غذایی بدون استفاده از آنتی بیوتیکها درمان میشود.
این رژیم شناس و متخصص تغذیه بیان کرد: باید به این نکته توجه داشت که فساد مواد غذایی با چشیدن، دیدن یا بوییدن، همیشه قابل تشخیص نیست، در بیشتر مواقع این تغییرات احساس نمی شود و زمانی که ماده غذایی مصرف میشود، سم باکتری موجود در آن مسمومیت غذایی را ایجاد می کند.
اولیایی بیان کرد: توصیه میشود در فصل تابستان غذاهای مانده به هیچ عنوان مصرف نشود. همچنین غذاهای مصرفی به اندازه کافی حرارت ببینند و پخته شوند. حتما به این نکته توجه داشته باشید که تخم مرغ را به صورت نیم پز و عسلی مصرف نکنید و از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه خودداری کنید.
او افزود: غذاهایی که نیاز به حفظ زنجیره سرما دارند، حتما از رعایت صحیح و حفظ زنجیره سرمایی برای نگهداری آنها مطمئن شوید. توصیه میشود از مصرف آبهای آلوده در مکانهای نامعلوم به خصوص در جادهها پرهیز کنید.
اولیایی در پایان تصریح کرد: از مصرف غذا در رستورانهایی که از نظر بهداشتی شرایط مناسبی ندارند به شدت خودداری کنید و با توجه به اپیدمی ویروس کرونا توصیه میشود تا حد امکان در منزل غذا تهیه و مصرف شود. همچنین از بهداشت مواد غذایی و ظروف اطمینان حاصل کنید و به یاد داشته باشید همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
پاسخ ها