به گزارش خبرنگار گروه استان های اخبار از شیراز ، روح الله بهرامی در نشست خبری، گفت: در سال ۹۹ پروژه تامین آب پایدار با پیشرفت ۹۰ درصد جهت بهره برداری ۲۳۸۰ خانوار عشایری با اعتباری بالغ بر ۲۲ میلیارد تومان از بند تبصره ۴ صندوق توسعه ملی قانون بودجه سال ۱۳۹۸ تامین اعتبار و در تمام مناطق عشایری اجرا شد.
او با اشاره به جمعیت ۱۴۷ هزار نفری عشایر فارس در ترکیب سه قومیت ایل قشقایی، خمسه و لر با ۱۱ طایفه مستقل، گفت:که اکثریت عشایر به شغل دامداری مشغول هستند.
مدیر کل امور عشایر فارس بیان کرد: ۶۷ درصد از مراتع استان فارس در اختیار عشایر کوچرو میباشد، ۲۰ هزار تن گوشت قرمز که یک سوم گوشت قرمز استان است، توسط عشایر تامین میشود.
او با اشاره به اینکه عشایر سه میلیون دام سبک را مدیریت میکنند، افزود: در فارس ۱۴۷ هزار و ۲۷۴ نفر عشایر معادل ۲۷ هزار و ۲۷۵ خانوار پنج نفره وجود دارند و عشایر فارس سالانه ۵۷ هزار مترمربع فرش تولید میکنند.
بهرامی اظهار کرد: عشایر در شکل گیری فعالیتهای سیاسی، فرهنگی اجتماعی نقش بارزی ایفا کردند و در شکل گیری نظام اسلامی فعالیت داشتند و حاصل این فعالیت تقدیم ۲ هزار شهید گلگون کفن به اسلام و انقلاب اسلامی است.
او اظهار داشت: در مناطق عشایری به خاطر محیط باز و رفت و آمد کمتر عشایر به شهرهای بزرگ، برنامه ریزی جهت تعویق کوچ، توزیع ماسک و ضد عفونی و هشدارهای بهداشتی در مدیریت کوچ، و استقرار اکیپهای بهداشتی در مناطق عشایری، علی رغم غربالگری ۱۲۰ هزار نفر عشایر خوشبختانه مورد فوتی بر اثر بیماری کرونا گزارش نشده است.
مدیر کل امور عشایر فارس با اشاره به اینکه در چهار طرح خدمت رسانی را به عشایر سیار انجام میدهد که یکی از طرحها عملیات اجرایی اسکان است، تاکید کرد: برای عشایری که علاقمند به اسکان به صورت اختیاری هستند، عملیات تعیین مکان شکل میگیرد و مثل یک روستای جدید درمناطق مرتعی و عرضی خودشان سکنی داده میشوند.
او با اشاره به اینکه این مکانها به عنوان «کانون توسعه» مشخص میشوند که ۲۲۰ کانون مطالعه و طراحی شده است، گفت: ۱۳۰ کانون توسعه در فارس فعال شده که هفت هزار خانوار در آن زندگی میکنند.
بهرامی با اشاره به طرح آبرسانی به عشایر، گفت: آب رسانی سیار به عشایر علاقمند به کوچ، توسط دولت با ۵۲ دستگاه کامیون تانکر آبرسانی انجام و سالانه ۸۰۰ هزار مترمکعب آب جهت شرب خانوادههای عشایری و دامهای آنها بین عشایر توزیع میشود.
مدیر کل امور عشایر فارس با اشاره به اینکه تامین علوفه و آرد از دیگر خدماتی است که سالانه توسط اتحادیه و شرکتهای عشایری انجام میشود که حدود ۷۵ هزار تن علوفه در اختیار جمعیت عشایری قرار میگیرد، اضافه کرد: مدیریت در کوچ، خدمات در کوچ از دیگر برنامههای اداره کل است.
او با اشاره به اینکه تمام سرپرستان خانوار عشایر استان عضو تشکلهای عشایری است، افزود: مسائل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی عشایر به طور سالیانه رصد میشود.
به گفته بهرامی، یکی از طرحهای مهم، طرح زنجیره تولید گوشت قرمز است که دامها پروار بندی میشود و تسهیلات کم بهره برای این حوزه در اختیار عشایر قرار میگیرد که تاکنون ۷۴۰ میلیارد ریال آن جذب شده که در این راستا ۱۸۹ هزار راس دام سبک پروار شده است و این طرح زمان چرای دام در مرتع را کاهش میدهد و در همین راستا تولید سه هزار و سیصد هزار تن گوشت قرمز افزایش یافته است.
او با اشاره به اینکه ترویج انرژیهای پاک مهمترین اولویت اداره کل امور عشایرمی باشد که در همین راستا توزیع حمامهای خورشیدی، فانوسهای خورشیدی و ... در دستور کار قرار گرفته است، افزود: همچنین تعداد ۱۱۷ جایگاه نفت سفید احداث که از این تعداد ۱۱۲ جایگاه عاملیت شرکت نفت را اخذ نموده و تعداد ۹۹ جایگاه سیلندر توزیع گاز احداث و تحویل شرکتهای تعاونی جهت خدمات رسانی کپسولهای گاز به متقاضیان عشایر شده است.
بهرامی افزود: اعتبارات ارزش افزوده در قالب ۱۱۰ پروژه عمرانی با اعتباری بالغ بر ۷۰ میلیارد ریال جهت بهره برداری ۶۰۰ خانوار عشایری در مناطق عشایری فارس اجرایی شده است.
مدیر کل امور عشایر فارس بیان داشت: سالیانه ۵۷ هزار متر مربع فرش دستباف توسط بانوان عشایری تولید که معادل ۴۴ درصد فرش دستباف استان را تامین میکنند.
او با اشاره به اینکه راه اندازی کانکسهای سیار بهداشت در مناطق عشایری شکل گرفته است، افزود: در سال گذشته به همت دانشگاه علوم پزشکی با همکاری اداره کل امور عشایرفارس شاخص برخورداری بهداشت در عشایر ۲۰ درصد بود که با راه اندازی این کانکسها شاخص ۳۷ درصد شده است و امسال ۱۹ کانکس بهداشت عشایر تامین شد.
به گفته بهرامی، در حوزه بانوان عشایری ۸۰ صندوق اعتبارات خرد زنان عشایری راه اندازی شده است که حدود ۲ هزار نفر از زنان عشایری تحت پوشش این صندوقها قرار دارند و تسهیلات در اختیار این افراد قرار میدهد که نزدیک به ۳۷ میلیارد ریال تسهیلات در اختیار صندوقهای خرد قرار دادیم که در حوزه اشتغال خانگی، صنایع دستی و گیاهان دارویی فعالیت میکنند.
او با اشاره به اینکه در حوزه عشایر ۲ راهبرد اصلی را دنبال میکنیم که اول تلاش برای توسعه شاخصهای زندگی عشایر از قبیل بهداشت، آموزش، مسکن است، افزود: راهبرد دوم ایجاد تنوع در اشتغال و تولید عشایر است که پنج محور را دنبال میکنیم که کمک به راه اندازی اقامتگاه بوم گردی عشایر، کمک در زنجیره گوشت قرمز و گیاهان دارویی از نمونه آنست و تا پایان برنامه ششم سالیانه ۵ درصد در حوزههای پنج گانه تنوع ایجاد شود.
پاسخ ها