به گزارش خبرنگار گروه استان های اخبار از یزد ، مجتمع معدنی سرب و روی و باریت مهدی آباد با دارا بودن ذخائر قابل توجه، یکی از بزرگترین معادن جهان است که مطابق قانون معادن به عنوان معدن بزرگ شناخته شده و پروانه بهره برداری آن به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران است.
بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته احداث کارخانجات فرآوری کنسانتره روی همراه با محصولات جانبی (کنسانتره سرب و نقره) و همچنین تجهیز و باطله برداری معدن در دستور کار این مجتمع قرار دارد. هم اکنون نیز به موازات اقدامات فوق، استخراج مواد معدنی و فروش محصولات (اکسید روی، کالامین و باریت) در حال انجام است.
مجتمع معدنی مهدی آباد در فاصله ۱۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر یزد واقع شده است.
امین صفری مدیر مجتمع معدنی سرب و روی مهدی آباد مهریز در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران از یزد گفت: واحد فرآوری اصلیترین بخش معدن مهدی آباد است.
او با اشاره به اینکه فاز اول پروژه تا اوایل سال آینده راه اندازی میشود، گفت: بخش عمده ای از تجهیزات فرآوری فراهم شده و در سایت قرار گرفته است.
صفری با بیان اینکه عملیات بتن ریزی و نصب تجهیزات شروع شده افزود: پیش بینی این است که تا اواخر امسال، ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد و تا اوایل سال آینده فاز اول پروژه به بهره برداری برسد.
او با تاکید بر اینکه این پروژه ۸۰۰ هزار تن کنسانتره روی دارد و ۴ درصد ظرفیت روی دنیا را به خودش اختصاص داده گفت: در فاز اول ۲۰۰ هزار تن و در فاز دوم یک سال بعد ۲۰۰ هزارتن دیگر تولید میشود و مجموعا به ۴۰۰ هزار تن میرسد.
این فعال معدنی با اشاره به اینکه فاز سوم تولید نیز از محل اکسیدیها است افزود: اکسید روی که یک ظرفیت ۴۰۰ هزار تنی و تکنولوژی خیلی پیچیدهای دارد، در دنیا فقط یکجا با روش لیچینگ تولید کاتد روی میکنند و این دانش فنی منحصرا در اختیار کارشناسان این معدن است.
او ابراز امیدواری کرد، با احداث پایلوت و سرمایه گذاری که اتفاق افتاده، پلنت سوم ۴۰۰ هزار تنی روی نیز انجام و ظرف ۳ سال به ظرفیت کامل برسد.
مدیر مجتمع معدنی سرب و روی مهدی آباد با بیان اینکه کل سرمایه گذاری پیش بینی شده برای این پروژه یک میلیارد دلار است، افزود: امروز به لحاظ ریالی حدود هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری به همت بخش خصوصی و نظارت ایمیدرو انجام شده و همکاری خوبی بین دولت و بخش خصوصی در این معدن تبلور پیدا کرده است.
صفری بااشاره به اینکه سرمایه گذاری انجام شده در بخشهای مختلف اعم از تامین زیرساختها مثل آب، برق، جاده، تامین تجهیزات و عملیات اجرایی معدن صورت گرفته گفت: محصول این سرمایه گذاری تولید کنسانتره روی برای برطرف کردن نیاز کارخانجات شمش روی کشور است که با مشکل شدید خوراک مواد معدنی و اولیه روبه رو هستند.
او با بیان اینکه در دو سال گذشته تا امروز ۴۰۰ نفر اشتغال زایی انجام گرفته گفت: این میزان اشتغال در منطقه با وجود بیکاری که وجود دارد، رقم قابل توجهی است و تا پایان پروژه فرآوری این رقم به ۱۵۰۰ نفر اشتغال زایی مستقیم و ۴ هزار نفر اشتغال زایی غیر مستقیم میرسد.
معاون معدنی مجتمع معدنی سرب و روی مهدی آباد با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی معدن مهدی آباد از قدیم موضوع باطله برداری بوده گفت: با وجودی که ماده معدنی اصلی مهدی آباد در عمق قرار دارد، پیشرفت قابل توجهی در این بخش صورت گرفته و بیش از ۷۰ میلیون تن باطله برداری انجام شده است.
حمید رضا حمایت با اشاره به اینکه در عمق بیش از ۱۶۵ متر زمین اکتشاف صورت گرفته افزود: اشراف کامل به استخراج معدن سولفید روی که ماده اصلی معدن مهدی آباد است، وجود دارد.
مدیر فنی معدن مهدی آباد با بیان اینکه ذخیره کشف شده نتیجه اکتشافات در حدود ۴۰ درصد از محدوده معدن مهدی آباد است گفت:۶۰ درصد دیگر باقی مانده بود که در سالهای اخیر برنامه ریزی اکتشافی برای سایر بخشها صورت گرفت. بخشهای غربی، شمال شرقی و بخش معدن کالامین. نتیجه امیدبخشی که از این بخشها گرفته شد حدود ۵۰۰ هکتار است که در سال ۹۹ برای اکتشافات تکمیلی در حال انجام است.
محسن حاجی قاسمی با اشاره به اینکه در مهدی آباد ماده معدنی هایی، چون سرب، روی و تیپهای سولفید و اکسید و ماده معدنی باریت وجود دارد افزود: با توجه به اکتشافاتی که انجام شده میتوان گفت که هیچ نقطه ای از معدن مهدی آباد نیست که تحت عملیات اکتشافی قرار نگرفته باشد، البته باز در صورت نیاز اکتشافات تکمیلی در مراحل آتی صورت میگیرد.
مدیر مالی مجتمع معدنی مهدی آباد با بیان اینکه در سال ۹۸ با همت پرسنل و برنامه ریزیهایی که از قبل وجود داشت، رکورد فروش مجتمع از ابتدای شروع به کار تا الان شکسته شده گفت: در واقع ۵۰ درصد فروش از لحاظ وزن و ۱۰۳ درصد از لحاظ ریالی نسبت به سال ۹۷ رشد دارد که کل این فروشها نیاز صنایع پایین دستی را در استان و خارج از استان تامین و در نهایت از خام فروشی این ماده معدنی جلوگیری میکند.
حمید منصوری با اشاره به این که به زودی در مهدی آباد کارخانه کنسانتره ایجاد میشود افزود: این مجتمع معدنی میتوانست به عنوان یک بنگاه اقتصادی فقط به فکر بقا خودش باشد، اما با تامین نیاز کارخانجات استان و کشور، حیات آن کارخانجات را نیز ادامه داده است.
امیر کاباره مدیر ایمنی و بهداشت معدن مهدی آباد با اشاره به اینکه مجتمع معدنی مهدی آباد در محدوده حفاظت شده کالمند بهادران قرار دارد افزود: در ازای فعالیتهای معدنی که انجام میشود و با عنایت به مسئولیت اجتماعی مان برای حفظ گونههای حیات وحش این منطقه اقداماتی، چون تامین علوفه و ایجاد آبشخور انجام شده است.
با احداث و تکمیل واحد فرآوری مجتمع معدنی مهدی آباد تا سه سال آینده ایران به چهارمین تولید کننده روی در دنیا تبدیل میشود.
گزارش از عظیم زارع
پاسخ ها