در این مراسم شمار زیادی از مردم ترکیه با رعایت فاصله اجتماعی در داخل شبستانهای این مسجد و فضای باز اطراف آن حضور داشتند و تصویر آن به صورت مستقیم از برخی شبکههای ترکیه پخش شد.
اردوغان نیز به همراه همسر خود و جمعی از مقامهای این کشور از جمله فواد اوکتای، معاون رئیس جمهور، در مراسم رونمایی از تابلو «مسجد بزرگ ایاصوفیه» حضور یافته بود. این مسجد ۶ هزار متر مربع مساحت دارد.
مسجد ایاصوفیه استانبول تا فتح این شهر در سال ۹۱۶ میلادی به عنوان کلیسا و از زمان فتح استانبول توسط سلطان محمد فاتح عثمانی به عنوان مسجد و در نهایت از سال ۱۹۳۴ بنا به تصمیم هیئت دولت وقت به عنوان موزه مورد استفاده قرار میگرفت.
پیش از برگزاری نماز جمعه در ایاصوفیه، نیروهای شهرداری علاوه بر ضدعفونی کردن صحن مسجد میدان آن را با کاشتن گلهای تازه تزیین کرده بودند.
نیروهای پلیس ترکیه نیز با توجه به برخی مخالفتها به دنبال تغییر کاربری ایاصوفیه از موزه به مسجد در دو هفته گذشته، تدابیر لازم برای اقامه اولین نماز جمعه پس از ۸۶ سال در ایاصوفیه را اتخاذ و اطراف آن را مسدود کردند.
همچنین جایگاهی نیز برای خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی به منظور پوشش خبری این رویداد تاریخی اختصاص یافته بود.
دیوان عالی ترکیه پنجشنبه (۱۹ تیر) برای بررسی طرح تغییر کاربری موزه ایاصوفیه تشکیل جلسه داد و روز جمعه مصوبه هیئت وزیران این کشور در سال ۱۹۳۴ را که بر اساس آن مسجد ایاصوفیه به موزه تغییر کاربری داده بود، لغو کرد.
اردوغان به دنبال صدور این حکم، اعلام کرد: ایاصوفیه به مسجد تبدیل و ۲۴ ژوئیه (جمعه ۳ مرداد ۹۹) برای نخستین بار در ۸۶ سال گذشته فریضه نماز در این بنا برگزار شد.
تغییر کاربری ایاصوفیه به مسجد با استقبال بسیاری از سوی مسلمانان روبرو شد.
عمران خان، نخستوزیر پاکستان، با انتشار مطلبی در حساب رسمی خود در توئیتر از تصمیم ترکیه برای گشایش مجدد مسجد کبیر ایاصوفیه پس از ۸۶ سال به روی نمازگزاران تمجید کرد.
او همچنین ضمن استقبال از برپایی باشکوه نماز جمعه در مسجد کبیر ایاصوفیه این رویداد تاریخی را به رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه و مردم این کشور تبریک گفت.
جمعیت مسلمانان اروپا هم از بازگشایی مسجد ایاصوفیه در استانبول ترکیه پس از ۸۶ سال و برگزاری نماز جمعه در این مسجد استقبال کردند.
آنها ضمن تشکر از تصمیم رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در خصوص بازگشایی این مسجد، آن را پیشرفت بزرگی برای جهان اسلام قلمداد کردند.
وبیجا سسرویچ، موذن مسجد تاریخی «غازی خسروبیگ» در سارایوو، پایتخت بوسنی از این اقدام ترکیه تشکر کرد و آن را اقدامی در مسیر توسعه اسلام در جهان دانست. او گفت: نماز خواندن در آن مسجد واقعا فوق العاده بود.
بسیاری از مسلمانان بلژیک، اتریش و سوئد از این اقدام ترکیه تشکر کردند.
پاسخ ها