به گزارش گروه استان های اخبار از کرمانشاه ؛ فرشچیان جراح گوش و حلق و بینی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت : با توجه به بررسی مجموع علائم مبتلایان در کشور حدود ۳۰ درصد مبتلایان خصوصا افراد فاقد علائم شدید بالینی و خصوصا مبتلایان جوان به ویروس کووید ۱۹، به نوعی اختلال بویایی مبتلا هستند و از طرفی از بین رفتن کامل حس بویایی یا آنوسمی (کربویی) میتواند تنها علامت یا اولین علامت، حتی پیش از سرفه باشد.
او گفت : درحال حاضر علاوه بر علائم اصلی ابتلا یعنی تب، سرفه، تنگی نفس، اختلالات بویایی و چشایی، پوستی، گوارش و حتی سکته مغزی به مجموع علائم بیماری اضافه شده است.
فرشچیان افزود : البته حتی به دنبال یک عفونت ساده ویروسی نیز فرد ممکن است دچار اختلال حس بویایی شود و ممکن است تا چندین هفته و تا دو سال، حس بویایی به صورت کامل برگشت پیدا نکند.
او افزود : بر اساس تحقیقات انجام شده توسط انجمن گوش و حلق و بینی آمریکا، ۲۷ درصد مبتلایان، در طی هفت روز و اغلب آنان پس از ۱۰ روز حس بویایی خود را به دست آورده اند.
فرشچیان ادامه داد : میزان بهبود حس بویایی در افراد متفاوت است، اما موجب مشکلات عاطفی، افسردگی، اضطراب و انزوا میشود.
او افزود : جهت درمان این اختلال میتوان بیمار را تحت درمان دارویی با کپسولهای زینک پلاس یا ویتامین A قرار داد، اما استفاده از دارو حتما با تجویز پزشک صورت گیرد و از مصرف خودسرانه دارو باید خود داری شود.
فرشچیان گفت : جهت تسریع در فرایند بهبودی استفاده از توانبخشی بویایی مفید است، به گونهای که با کمک بوئیدن چهار بو شامل میخک، اکالیپتوس، لیمو و گل رز، به مدت ۱۵-۱۰ ثانیه دو بار در روز به مدت سه ماه به برگشت حس بویایی کمک میکند.
او گفت : خوشبختانه بیماران مبتلا به نوع شدید بیماری کرونا که منجر به بستری در بخش مراقبتهای ویژه و استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی شده اند، کمتر با مشکل از بین رفتن حس بویایی و آنوسمی مواجه میشوند.
فرشچیان افزود : برای برگشت حس بویایی باید تغییراتی در سبک زندگی داده شود. در این رابطه ترک سیگار، عدم استفاده از شویندههای حاوی کلر، افزایش فعالیت بدنی، شستن مکرر و تمیز نگه داشتن بینی با سرم نمکی مفید است.
او افزود : آنوسمی ممکن است در بیماران هایپو تیروئید ی، آنفولانزا معتادان به الکل، مبتلایان به MS، پولیپهای بینی، سوء تغذیه، پارکینسون، دیابت، سکته مغزی و جراحیهای سینوسی و سابقه رادیو تراپی جهت تومورهای سر و گردن، مبتلایان به آلزایمر، در معرض برخی سموم شیمیایی قرار گرفتن و مصرف برخی داروها و همچنین به صورت مادر زادی نیز دیده شود.
جراح گوش و حلق و بینی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ادامه داد : نکته مهم در خصوص ابتلا به آنوسمی در زمان اپیدمی کرونا این است که آلرژی به مواد ضد عفونی کننده حاوی کلر نیز میتواند علائم مشابه ابتلا به کووید ۱۹ را ایجاد کند و فردی که این علائم را دارد باید به سابقه اخیر استفاده از این گونه ضدعفونی کنندهها نیز دقت نماید.
او گفت : متاسفانه افرادی که در اثر ابتلا به کووید ۱۹ مبتلا به آنوسمی و فقدان کامل حس بویایی میشوند، حس چشایی آنان نیز دچار اختلال میشود.
جراح گوش و حلق و بینی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود : با وجود ناشناخته بودن ماهیت بیماری کرونا و افزایش آمار ابتلا به آنوسمی، بهترین راه مبارزه با کرونا ویروس، حفظ فاصله اجتماعی و رعایت دستورات بهداشتی جهت جلوگیری از ابتلا به این بیماری توصیه میشود.
فرشچیان گفت : با توجه به اینکه فرد مبتلا به کاهش حس بویایی میتواند ناقل بیماری باشد، توصیه میشود که با بروز این مشکل حدود دو هفته زمان قرنطینه را رعایت نماید .
پاسخ ها