به گزارش گروه وبگردی اخبار ، «اهدای خون، اهدای زندگی است» این جمله مهم و ساده، به اهمیت اهدای خون تاکید دارد. اما به دلایل مختلف و بهطور ویژه امسال به دلیل شیوع بیماری کووید- ۱۹ امسال فراز و فرودهای شدیدتری در زمینه اهدای خون دیده میشود. گرمای هوا در بلندترین روزهای تابستان از دیگر دلایلی است که اهدای خون را با مشکل روبهرو میکند. طبعا برای اهدای خون اولا ضوابطی وجود دارد و دوم اینکه بعد از اهدای خون باید نکتههایی را رعایت کرد، اما آیا اهدای خون اثری روی فرد اهداکننده هم دارد؟ بسیاری از هموطنان این روزها نیازمند دریافت خون سالم هستند. با رعایت نکاتی که در ادامه اشاره میکنیم به یاریشان بشتابیم.
اهدای خون فقط برای دریافتکننده خون، حیاتبخش نیست. شواهد متعدد نشان میدهد انجام این عمل انسانی باعث کاهش استرس و اضطراب، افزایش میزان رضایت فرد از خود، کمک به سلامت جسمی، جلوگیری از لختهشدن خون، تحریک بدن به خونسازی و کنترل سلامت از نظر سنجش وضعیت سلامت خون میشود.
اندازهگیری میزان هموگلوبین خون، دمای بدن، فشار خون و سنجش ضربان و تپش قلب از دیگر مزایای اهدای خون است. به این ترتیب امکان پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها یا شروع زودهنگام درمان ضمن بررسی وضعیت خون امکانپذیر است.
علاوه بر اینکه خون، از نظر ابتلا به بیماریهایی مانند ایدز، سیفلیس و دیگر بیماریهای مقاربتی و بعضی بیماریهای دیگر مورد بررسی قرار میگیرد. باز شدن اصطلاحا رنگ صورت و بهبود کیفیت پوست از دیگر ویژگیهای مثبت اهدای خون است.
این نکته را زیاد شنیدهایم که اهدای خون باعث حفظ سلامت قلب میشود. این نکته بهویژه برای آنهایی که غلظت خون بالایی دارند، بسیار مهم است، اما این حقیقت دارد؟ بله! زیرا از آنجا که بالا رفتن میزان آهن خون، یکی از دلایل سکته قلبی است، با اهدای خون و تنظیم میزان آهن، خطر بروز سکته قلبی کاهش پیدا میکند. از سوی دیگر، اهدای منظم خون باعث تنظیم میزان فشار خون میشود.
نکته: اگر غلظت خون شما از حدی بیشتر باشد، اهدای خون برای شما خوب است، اما ممکن است خون شما مورد استفاده قرار نگیرد؛ بنابراین اگر غلظت خون شما بالاست، حتما به طور منظم خون بدهید.
همه افراد نمیتوانند خون اهدا کنند. به این دلیل که نباید اهدای خون به سلامت شما آسیب وارد کند. پس باید این شرایط را داشته باشید:
وزن شما باید حداقل ۵۰ کیلوگرم و بالای ۱۷ سال باشید.
بین هر بار اهدای خون باید هشت هفته فاصله باشد و درصورت اهدای گلبول قرمز، ۱۶ هفته فاصله بیفتد.
برای اهدای پلاکت باید یک هفته فاصله بگذارید. امکان اهدای پلاکت تا ۲۴ بار در سال وجود دارد.
برای خانمها به دلیل عادت ماهانه، شرایط خاصی وجود دارد؛ مگر در دوره یائسگی که منعی برای این منظور وجود ندارد.
قبل از اهدای خون حدود سه لیوان آب بیشتری بنوشید.
از چند روز قبل غذای سالم و مقوی و بدون چربی و شکر اضافه بخورید.
برای روز اهدای خون حتما همراه داشته باشید.
لباس آستینکوتاه یا لباسی بپوشید که آستین آن راحت بالا میآید.
اگر دچار هرگونه مریضی شدید یا احساس بیماری داشتید، از مراجعه خودداری کنید. اگر دچار سرگیجه یا حالت تهوع بوده یا خیلی مضطرب هستید، خون ندهید.
درحین اهدای خون به سرنگ نگاه نکنید، بهویژه اگر فوبیای خون دارید یا بهطور طبیعی فشار شما پایین است.
پس از اهدای خون، از جا بلند نشوید. پنبه الکلی را برندارید و آن را در همان نقطه با کمک چسب ویژه محکم کنید.
نوشیدنی و خوراکیای که به شما داده شده است را پس از ضدعفونیسازی بسته بخورید.
به کمک همراه، سوار وسیله نقلیه شخصی یا عمومی شوید و از راه رفتن بهویژه در گرمای هوا، خودداری کنید.
سرگیجه و سردرد و کمی حالت تهوع میتواند تا یک ساعت طبیعی باشد، اما بعد از استراحت و خوردن و نوشیدن نباید این حال ادامه پیدا کند.
به محض رسیدن به منزل، دراز بکشید.
از مطالعه، نگاه کردن به لپتاپ و گوشی تلفن همراه، نمایشگر رایانه و تلویزیون خودداری کنید.
به مقدار کافی آب و آبمیوه طبیعی شیرین بنوشید.
از حمام کردن به مدت شش ساعت خودداری کنید.
کمی درد در محل اهدای خون و ناتوانی در حرکت دادن کامل دست تا چند ساعت طبیعی است. از سوی دیگر ممکن است با سرگیجه و ضعف عمومی درگیر باشید.
این نشانه هم طبیعی است. حالت تهوع و شاید سردرد هم ممکن است سراغ شما بیاید؛ اما از آنها هم نترسید. بهتر است با نوشیدن آب و آبمیوه طبیعی این مشکلات را برطرف کنید.
با توجه به جدول زمانی مشخص، با رعایت شرایط زمانی مناسب بین هر بار اهدای خون، به شکل مرتب خون اهدا کنید. در این صورت مطمئن خواهید شد که حال بدن و خون شما خوب است.
منبع: جام جم
پاسخ ها