به گزارش گروه استان های اخبار از کرمانشاه ؛ سید مهران وحدتی مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقهای استان کرمانشاه با بیان اینکه در استان کرمانشاه از سال ۱۳۷۸ تا سال ۱۳۹۳ درگیر دورههای خشکسالی متناوب بودیم، گفت : کاهش بارشها از یک سو و اضافه برداشت به صورت غیرمجاز از مخازن آب زیرزمینی از سوی دیگر، منجر به کسری تجمعی حدود یک میلیارد مترمکعبی شده که اکنون با آن مواجهیم.
او گفت : این کسری یک میلیارد مترمکعبی حاصل اضافه برداشت ۲۰ تا ۳۰ ساله و سالانه نزدیک به ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب است.
مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقهای استان کرمانشاه با اشاره به وجود دو حوزه آبریز کرخه و حوزه مرزی غرب کشور در استان کرمانشاه، افزود: عمده کسری که در مخازن آب زیرزمینی استان داریم مربوط به حوزه آبریز کرخه است که البته پتانسیل آبی بیشتری هم دارد و سهم حوزه مرزی غرب کشور از کسری مخازن آب زیرزمینی استان حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون مترمکعب است.
او درباره اینکه این کسری مخازن چگونه ایجاد شده افزود: کسری مخازن زمانی رخ میدهد که در یک محدوده مطالعاتی میزان برداشت و مصرف متناسب با بیلان آبی و آنچه که طبیعت از نظر منابع آب در اختیار ما قرار میدهد، نباشد.
مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقهای استان کرمانشاه از تاثیر اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی بر وضعیت دشتها و محدودههای مطالعاتی استان هم یاد کرد و ادامه داد: از ۲۳ محدوده مطالعاتی که در استان داریم، هم اکنون ۱۳ محدوده مطالعاتی ممنوعه است.
وحدتی گفت: ممنوعیت این محدودههای مطالعاتی تا سال ۱۴۰۰ و یا ۱۴۰۱ ادامه خواهد داشت و ادامه این محدودیت منوط به انجام مطالعات بعدی است.
وحدتی افزود: برخی محدودههای مطالعاتی مانند ماهیدشت، کنگاور و حسنآباد- شیان حجم بیشتری از کسری مخازن آب زیرزمینی را به خود اختصاص میدهند.
او درباره راهکارهایی که میتواند به جبران تدریجی بخشی از کسری مخازن آب زیرزمینی در بلندمدت کمک کند، ادامه داد: از سوی وزارت نیرو دو برنامه اساسی دنبال میشود که در کرمانشاه نیز با جدیت دنبال اجرایی کردن آنها هستیم که یکی از آنها طرح احیا و تعادل بخشی دشتها و دیگری طرح سازگاری با کم آبی است.
مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقهای استان کرمانشاه مقابله با اضافه برداشت از چاههای مجاز، برخورد با هرگونه برداشت غیرمجاز از منابع آب سطحی و زیرزمینی، تطبیق تامین نیازها با شرایط موجود و... را از مهمترین اهداف این دو طرح دانست.
وحدتی با بیان اینکه یکی دیگر از مواردی که در قالب این دو طرح دنبال میشود اصلاح الگوی کشت کشاورزی متناسب با پتانسیل منابع آبی استان است، ادامه داد: البته در این برنامهها به مواردی از جمله تغذیه مصنوعی در جایی که پتانسیل وجود دارد نیز توجه شده است.
مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقهای استان کرمانشاه با بیان اینکه با وجود همه این برنامهها جبران کسری مخازن آب زیرزمینی در کوتاه مدت میسر نخواهد بود، افزود: این کسری حاصل ۲۰ تا ۳۰ سال تغییرات تراز آبی است و جبران آن زمان نیاز دارد.
او گفت: بارندگیهای خوب دو یا سه سال متناوب مانند بارش ۷۰۰ میلیمتری سال آبی ۹۵-۹۴ یا بارش ۸۰۰ میلیمتری سال آبی ۹۸-۹۷ نمیتوانداین کسری را جبران کند و در کنار برنامههای بلندمدتی که وجود دارد نیازمند صرفهجویی و مدیریت مصرف آب خصوصا در بخش کشاورزی هم هستیم .
پاسخ ها