به گزارش گروه استان های اخبار
از اصفهان
،بهروز کلیدری معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان امروز در نشست علمی با موضوع پیامدهای ناشی از کرونا در حوزه سلامت اظهار داشت: از ابتدای اسفندماه که درگیر ویروس کرونا شدیم و بهتدریج مراکز درمانی ما اشغال شد، چندین دوره بیماری را تجربه کردیم. از نیمههای اسفند تا نیمه فروردین بیشترین دوره بیماری را تجربه کردیم و در این مدت بهطور متوسط روزانه ۱۳۰۰ بیمار به بیمارستانها مراجعه کردند و از اواخر فروردین تا اواخر اردیبهشت روند باثبات را شاهد بودیم و در حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ بیمار روزانه به بیمارستانها مراجعه میکردند. همچنین از ابتدای خرداد تا نیمههای آن روند کاهشی خوبی را شاهد بودیم بهطوری که به ۵۰ تا ۶۰ مراجعه نیز رسیدیم.
او افزود: متاسفانه از اواخر خرداد بار دیگر با افزایش مراجعان روبهرو بودیم بهطوری که تا به امروز روزانه ۶۰۰ بیمار در بیمارستانها پذیرش میشدند که از این تعداد حدود ۱۰۰ نفر در آی سی یوها بستری هستند و نیمی از این آمار به کمک دستگاههای اکسیژن تنفس میکنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه تا به امروز ۱۸۰۰۰ نفر در بیمارستانهای استان پذیرش شدهاند گفت: اگر بخواهیم تنها آمار افرادی را که بهطور قطع مبتلا به کرونا شدهاند را در نظر بگیریم، با ۴ درصد مرگ و میر همراه بودیم که از لحاظ آمار سازمان جهانی بهداشت با نسبت مرگ و میر به مبتلایان مناسبی روبهرو هستیم هر چند فوت یک نفر هم برای ما سنگین و دردناک است.
او اضافه کرد: ابتدای شیوع ویروس، با مبتلایان سنین بالا مواجه بودیم که از اسفند تا خرداد در حال کاهش بیماران بودیم، اما با افزایش بیماران در روزهای جاری، نوع بیماران ما نیز متفاوت شده و سن مبتلایان به طرز چشمگیری کاهش یافته به طوری که بر خلاف چند ماه پیش، جوانان بیشتر از گذشته به این ویروس مبتلا شدهاند و تنها در دو الی سه روز از پا در میآیند. آن چیزی که از علائم بیماری و سن مبتلایان مشخص است این است که ویروس خطرناکتر شده و باید مراقبتهای شدیدتری انجام گیرد.
کلیدری تصریح کرد: بیشترین افزایش مبتلایان متعلق به شهر اصفهان است. بیش از ۷۰ درصد از مبتلایانی که نیاز به بستری دارند در شهر اصفهان ساکن هستند. خوشبختانه شهرستانهای دور دست آماری تک رقمی دارند و در برخی موارد میزان مبتلایان به کرونا در این شهرستانها صفر اعلام شده است.
او با اشاره به اینکه شناسایی بیماران احتمالی یکی از سیاستهای مجموعه بهداشت و درمان است گفت: ظرفیت تستهای آزمایشگاهی در استان افزایش یافته و در مواردی از افراد مشکوک به کرونا و یا اطرافیان مبتلایان به ویروس که با آنها در تماس بودند، تست گرفته میشود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: سامانه ۳۱۱۳ به صورت ۲۴ ساعته مشغول به خدمت رسانی است و پاسخگوی افرادی هستند که علائمی در خود دیدهاند و یا سوالات و نگرانیهایی از بابت این ویروس برایشان به وجود آمده است. در ۳ هفته گذشته و در روزهای نزول بیماری کمتر از ۵۰۰ تماس با این سامانه گرفته میشد، اما روز گذشته به رکورد بیش از ۲۰۰۰ تماس رسیدیم که نشان دهنده افزایش مبتلایان و کاهش رعایت موارد بهداشتی در جامعه است.
او اضافه کرد: در ۷۵ روز اول شیوع کرونا تمام ظرفیت بیمارستانهای معین در اختیار بیماران کرونا قرار گرفت که با آغاز سیر نزولی مبتلایان در ماههای اردیبهشت و خرداد سعی کردیم ظرفیت این بیمارستانها به خدمات عادی درمان نیز اختصاص یابد. متاسفانه با افزایش روند صعودی در روزهای جاری بار دیگر اعلام کردیم تمامی ظرفیتهای بیمارستانها را به بیماران کرونا اختصاص یابد.
کلیدری خاطرنشان کرد: اگر شرایط به همین منوال پیش برود و سیر صعودی افزایش یابد، بار دیگر شاهد بازگشتن قرنطینه حکومتی خواهیم بود هر چند ما نمیخواهیم معیشت و اقتصاد مردم دچار آسیب شوند. متاسفانه نگرانی مردم کمتر شده و از ماسک استفاده نمیشود و موارد بهداشتی نیز رعایت نمیشود. درست است که وضعیت معیشت و اقتصاد مردم مهم است، اما بهداشت و سلامت آنها در این روزها بیش از پیش اهمیت یافته و نباید با کاهش توجهات به رعایت موارو بهداشتی، شاهد وقوع فاجعه در کشور باشیم.
او با بیان اینکه بیشترین آمار مبتلایان به کرونا به دلیل حضور در مراسمات شادی و عزا است، گفت: این روزها وقت مناسبی برای برگزاری مراسمهای عزا و جشن نیست. در چند روز گذشته شاهد برگزاری جشن تولدی بودیم که متاسفانه تمامی افراد حاضر در آن جشن که عمدتا سنین پایینی داشتند مبتلا به کرونا شدند و یک نفر که رده سنی ۳۰ تا ۴۰ سال داشت متاسفانه جان خود را از دست داد؛ بنابراین اکنون باید از حضور در مراسمها و مکانهای پر تراکم خودداری کنیم و سلامت خود را فدای شادی یا عزا نکنیم.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان عنوان کرد: ادامه زندگی عادی خود در کنار کرونا درست نیست بلکه باید به همراه زندگی روزمره خود، مراقبتهای لازم را در قبال کرونا انجام دهیم. اگر این بیماری را بخشی از زندگی خود بدانیم و توجهی به آن نکنیم متاسفانه به پیشبینی سازمان جهانی بهداشت میرسیم که اعلام کرده بود از ماه آگوست تا اکتبر به سیر صعودی شدیدی میرسیم و آمار مبتلایان چندین برابر حال حاضر خواهد شد.
او با اشاره به عدم کمبود تخت در بیمارستانها گفت: با وجود اینکه همه ظرفیت بیمارستانهای معین به بیماران کرونا اختصاص یافته، اما باید به دیگر بیمارها که نیازمند بستری هستند نیز رسیدگی شود. در سه ماه اول بسیاری از بیمارستانها ببشترین ظرفیت خود را در اختیار بیماران کرونایی قرار دادند و بیماران مبتلا به سرطان و دیگر بیماریهای خطرناک باید در صف انتظار خدمت رسانی میماندند. در روزهای گذشته ضوابط حضور در بیمارستانها را شدیدتر کردیم و فرد مبتلا تنها با مجوز میتواند یک همراه داشته باشد، همچنین هیچ عیادت کنندهای در بیمارستانها پذیرفته نمیشود. متاسفانه ظرفیت بیمارستانها محدود است و اگر همچنان با سیر صعودی همراه باشیم، ناچار به کاهش فاصله گذاری در بیمارستانها میشویم و در پی آن، ناگزیر به پذیرش بیماران در راهروها و دیگر مکانهای عمومی بیمارستانها میشویم.
کلیدری بیان کرد: امیدواریم مردم ملاحظاتی را انجام دهند و با کادر درمان همراهی کنند. این افراد طی چند ماه گذشته زحمات بسیاری کشیدهاند و گهگاه نیز دچار آسیبهای روحی و روانی جدی شدهاند. خستگی این چند ماه گذشته کادر درمان باید به نوعی جبران شود بنابراین در نظر داریم تا شهریور ماه بیمارستانهای غرضی، امین، الزهرا، کاشانی و خورشید که در حال حاضر بیمارستانهای معین هستند به خدمت رسانی مشغول باشند و پس از آن مجموعهای دیگر از بیمارستانها پذیرای بیماران کرونا باشند تا کادر درمان این بیمارستانها بتوانند استراحت کنند و از فشار کاری و روانی آنها کمی کاسته شود. همچنین پاداشهایی نیز برای کادر درمان این بیمارستانها در نظر گرفته شده است.
او افزود: عمده خدماتی که در بیمارستانها تحت نظارت وزارت بهداشت انجام میگیرد رایگان است به طوری که اگر فرد مبتلا به کرونا در بخش عمومی بستری باشد، هزینهای کمتر از دو میلیون تومان را باید پرداخت کند و اگر فردی در آی سی یو و به مدت طولانی بستری باشد هزینهای کمتر از ۵ میلیون تومان را باید بپردازد. در کنار این موارد از واحدهای مدد کاری نیز خواستهایم اگر فردی بضاعت کافی برای پرداخت این هزینهها را نداشته باشد، تا حد ممکن کمک رسانی کنند و این افراد را تنها نگذارند. همچنین انجام تستهای pcr نیز اگر به توصیه بیمارستان باشد و یا از افرادی انجام گیرد که سابقه تماس با افراد مبتلا به بیماری را داشتهاند، کاملا رایگان است، اما اگر به خواسته خود فرد باشد هزینههایی دارد که از پوشش بیمه خارج است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه برخی روشهای درمانی که این روزها مطرح میشود مورد قبول وزارت بهداشت نیست یا توانایی انجام آن روشها در کشور وجود ندارد، گفت: برخی از این روشها هزینههایی دارد که در بسیاری از موارد از عهده خانوارها خارج است و همچنین تحت پوشش بیمه نیز قرار نمیگیرد. امیدوار هستیم هر چه بیشتر خدمات درمان را نظاممند کنیم.
او اظهار داشت: ما میتوانستیم روزهای آرام بیشتری را تجربه کنیم و مناطقی با وضعیت قرمز کمتر داشته باشیم البته نمیتوان در هیچ مکانی اعلام وضعیت سفید پایدار کرد چرا که ویروس باید در گردش باشد، اما میتوان این گردش را کنترل کرد. ماسک زدن یک ضرورت در مکانهای عمومی است. اگر دست افراد آلوده باشد به صورت خود دست نزنند. اینها مواردی است که به طور طبیعی باید رعایت شود که اگر رعایت نشود، به آمار بیش از چندین هزار کشته میرسیم.
کلیدری ادامه داد: برخی کشورها هستند که در روزهای ابتدایی شیوع بیماری در ایران، با افزایش شدید آمارها مواجه بودند. ایجاد قرنطینه ملی در کشورهایی مانند ایتالیا و اسپانیا که آمار روزانه اسفباری داشتند باعث شد این بیماری تا حد زیادی در آن مناطق کنترل شود، اما متاسفانه در کشور ایران با خیز دوباره بیماری مواجهیم چرا که قرنطینه در ایران مدت زمانی بسیار کوتاه را در بر داشت و درست زمانی که به نقطه کنترل نسبی ویروس رسیده بودیم، بازگشایی عجولانه برخی مشاغل و فعالیتها باعث شد بار دیگر اوج گیری کرونا را در ایران شاهد باشیم.
او با بیان اینکه لغو طرحهایی از جمله طرح زوج و فرد که باعث بر هم زدن فاصله گذاری اجتماعی میشوند در دستور کار دانشگاه علوم پزشکی قرار دارد، گفت: شهرداری و استانداری اصفهان بیشتر دغدغه معیشت مردم را دارند و دانشگاه علوم پزشکی به موارد بهداشتی زندگی روزمره مردم توجه دارد. امیدوار هستیم طرحهایی مانند زوج و فرد که باعث هجوم مردم به سمت حمل و نقل عمومی و بر هم زدن فاصله گذاری اجتماعی میشوند، لغو شوند و وسائل حمل و نقل عمومی با فاصله گذاری آماده خدمت شوند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان کرد: پلاسما درمانی یکی از روشهای خوبی برای درمان بیماران است، اما باید در زمان مناسب انجام گیرد. مبتلایان به کرونا باید قبل از بروز علائم شدید به پلاسما دسترسی داشته باشند. ما نیازمند به پلاسمای افراد رها یافته از کرونا داریم که متاسفانه سازمان انتقال خون از عدم همکاری این افراد خبر داده و امیدواریم اهدای پلاسما بیش از پیش افزایش یابد.
او با انتقاد از برخی سیاستهای ستاد ملی و استانی مبارزه با کرونا گفت: ما تابع سیاستهای ستاد ملی کرونا هستیم و ستادهای استانی علیرغم مخالفت با برخی از تصمیمات ستاد ملی ناچار به اجرای آنها هستند. یکی از انتقاداتی که اکنون میشود، برداشتن زود هنگام محدودیتها است که به چند برابر شدن آمار مبتلایان دامن زد. همچنین در ستادهای استانی نیز گاهی با تصمیماتی مواجه میشویم که به ظاهر برای مشاغل و اصناف مناسب است، اما سلامت و بهداشت فعالان در این مشاغل و دیگر افراد وابسته به آن در خطر بزرگی قرار میگیرد. اخیرا دستور بازگشایی تالارها داده شده که بر خلاف توصیههای وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی مبنی بر محدودیت در برگزاری مراسمهای عروسی و شادی است.
کلیدری ادامه داد: خود شهرداریها و ارگانهای دولتی نیز گاهی مراسمهایی در فضاهای باز و بسته ترتیب دادهاند که موارد بهداشتی در آن به قدر کافی رعایت نشده و در جلسات ستاد استانی نیز به آنها تذکرات لازم داده شده است.
او با بیان اینکه شیوع بیماری کرونا تهدیدی بود که به فرصت تبدیل شد، گفت: اتکا به درون و استفاده از ظرفیتهای داخلی از مهمترین دستاوردهای شیوع ویروس کرونا بود که به خوبی در ایام اوج بیماری خود را نشان داد. در ابتدای شیوع ویروس با مشکلات زیادی از جمله کمبود ماسک مواجه بودیم به طوری که در اسفند ماه کل ظرفیت تولید ماسک در استان چیزی در حدود ۶۰ هزار عدد بود در حالیکه نیاز روزانه مراکز درمانی بیش از ۲۰۰ هزار ماسک بود. امروز، اما روزانه دو میلیون ماسک در استان تولید میشود و دیگر مشکل کمبود ماسک نداریم. همچنین در تولید ژلهای ضد عفونی و الکل نیز خودکفا شدهایم و نیازی به کمکهای دیگر استانها و کشورها نداریم.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: در روزهای اول یکی از وارد کنندگان عمده دستگاههای تنفسی کشور ما بود. امروز در حال تبدیل شدن به یکی از تولید کنندگان این دستگاه هستیم و این دستگاهها با استانداردهای جهانی نیز کاملا مطابقت دارد. کیتهای تشخیص پیشتاز یکی دیگر از دستاوردهای دانشمندان ایرانی است که شنیده شده به برخی از کشورهای اروپایی نیز صادر میشود. این کیتهای تشخیص از نمونههای چینی که در ابتدا وارد ایران شدند با کیفیتتر هستند به طوری که ۶۰ درصد از تشخیصهای کیتهای پیشتاز صحیح هستند، اما کیتهای چینی تنها در ۴۰ درصد از مواقع تشخیص درست میدادند.
او ادامه داد: بیماری کرونا به گونهای بود که هیچ کشوری از قبل آماده ورود چنین ویروسی نبود و همه از نقطه صفر شروع کردند. دانشمندان ایرانی نشان دادند در چنین روزهای بحرانی توانایی انجام کارهای سخت را دارند. در چندین دهه گذشته هیچ گاه به اندازه امروز کادر درمان و دانشمندان سختی ندیدهاند، اما با باور به خود و اعتماد به نفس بالای کارکنان حوزه بهداشت و سلامت، شاهد پیشرفت در درمان و پیشگیری از بیماری هستیم.
م
پاسخ ها