به گزارش گروه استان های اخبار ، حدود یک ماه قبل آفت پروانه دم قهوهای بخش فندقلو جنگلهای ارسباران را در بر گرفت و به گفته افراد بومی حتی به مزراع و باغات اطراف هم سرایت کرد.
سالهای قبل جنگلهای ارسباران از دست آتش سوزیها در امان نبود و امسال از دست این آفت ها.
از ماه قبل که تصاویر و اخبار هجوم آفت پروانه دم قهوه ای در بخشهای اهر و مشکین شهر جنگلهای ارسباران منتشر شد، مسئولان منابع طبیعی اقدام به بازدید و طرح راه حلهایی برای کنترل این آفت کردند.
رستم صادقی معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی آذربایجان شرقی با تایید هجوم آفت پروانه دم قهوهای در جنگل فندقلو، گفت: این آفت پارسال در پایشهای کارشناسان در جنگلهای ارسباران، در روستاهای توابع شهرستان اهر دیده شد.
او افزود: با توجه به این که این آفت در مرز استانهای آذربایجان شرقی و اردبیل دیده شده، در جلسات مشترک بین اداره منابع طبیعی دو استان، مقرر شد تا هر استان در محدوده خود اقدام به کنترل این آفت کند.
صادقی بیان داشت: با توجه به اینکه این منطقه جنگلی یک اکو سیستم طبیعی است نمیتوان سمپاشی کرد و فقط از روشهای طبیعی مثل محلول پاشی میتوان بهره برد.
او درباره نابود نشدن کلی این آفت گفت: این آفت چهار مرحله زندگی دارد که عبارتند از "تخم، لارو، شفیره و حشره کامل" که فقط در دو مرحله اول میتوان با این آفت مبارزه کرد، در حالی که حالا به مرحله سوم رسیده و بدون تغذیه، پراکنده است و نمیتوان با آن مبارزه کرد.
صادقی بیان داشت: امسال با اقداماتی نظیر محلول پاشی به درختان و منابع تغذیه لاروها و جمع آوری لانههای زمستانی، خسارات کاهش یافته، اما اقدامات تکمیلی در پاییز نیست صورت میگیرد تا سال بعد خسارتی نداشته باشیم.
او گفت: در ۶۰۰ هکتار از ۳۰۰۰ هکتار از جنگلهای موجود در این منطقه میزان آلودگی بالا بوده و باقی مناطق اوضاع بهتری دارند.
محمد اسدی مدیر جهاد کشاورزی اهر درباره خسارت آفت پروانه دم قهوه ای به باغات و مزارع این منطقه گفت: مزارع و باغات نزدیک به جنگلهای ارسباران هر سال از نظر آفات رصد میشوند.
او افزود: در نتیجه رصد سال گذشته این آفت به صورت تخم و لارو مشاهده شد که با صدور اطلاعیه کشاورزان و روستاییان را با خبر کردیم.
اسدی ادامه داد: در نتیجه برخی از کشاورزان باغات خود را هرس کرده و تخم و لاروی این آفت را از بین بردند و امسال هم باید در پائیز این کار انجام شود که کلاسهای آموزشی هم برگذار خواهد شد.
او گفت: ۲۸ هکتار باغ و مزرعه در اطراف مناطق وجود دارد و طبیعی است آفات از جنگل به سمت باغات بروند. البته تاکنون خسارتی برای باغات نداشتند و، چون هنوز به مرحله بحرانی نرسیده است، جهاد کشاورزی وارد عمل نشده و سعی شده تا خود کشاورزان اقدامات کنترلی را انجام دهند.
پروانه دم قهوهای، یک آفت همه چیز خوار برگ خوار است که به درختان جنگلی مثل بلوط و درختان میوه مانند درخت سیب و گیلاس هجوم میبرد.
از جمله راههای کنترل و جلوگیری از گسترش این آفت، استفاده از تله نوری برای جمع آوری جنس نر پروانه، کنترل بیولوژیکی و طبیعی از طریق انواع گونههای زنبور، مگس و عنکبوت و کنترل مکانیکی است.
با توجه به مشکلات فنی و اقتصادی به کارگیری سموم شیمیایی در اکوسیستم جنگل، بهترین راه کنترل آفت، جمع آوری مکانیکی و از بین بردن لانههای لاروی از اواخر پاییز و اوایل بهار است.
این راه کنترل آفت عوارض زیست محیطی نداشته و صرفه اقتصادی نسبت به سموم شیمیایی دارد و به دلیل سادگی انجام کار، تعداد زیادی از جمعیت لاروی را از بین میبرد و در واقع هیچ خطری در اجرای آن وجود ندارد.
پاسخ ها