تا به حال شده در زندگی خود احساس پوچی کنید؟ شاید بپرسید احساس پوچی در زندگی به چه معنا است؟ با احساس پوچی چگونه میتوان مقابله کرد؟ اگر در زندگی احساس پوچی میکنید، بدانید که تنها نیستید. راههای زیادی برای مقابله با آن وجود دارد که با هم ۵ مورد کاربردی آنها را مرور میکنیم.
دلایل احساس پوچی در زندگی میتواند برای هر فردی متفاوت باشد. برای مثال، مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی یا اختلالات خلقی ممکن است به احساس غم و ناامیدی منجر شود. این احساسات میتوانند علاقهتان را به فعالیتهایی که قبلا از آنها لذت میبردید، کم کند. علاوهبر این، سرخوردگی در کار، خانه یا اجتماع ممکن است شما را به جستوجوی معنایی عمیقتر در زندگی وادارد.
اما برای بهبود رضایت و حس هدفمندی در زندگی راهحلهایی وجود دارد. با چطور همراه شوید.
«زندگی بیمعنی» اغلب به زندگیای گفته میشود که فرد آن را فاقد هدف، ارزش یا اهمیت اساسی میبیند. این احساس پوچی میتواند با بحرانهای وجودی همراه باشد، بحرانی که فرد را به پرسش درباره ذات زندگی وادار میکند.
این احساس پوچی حتی زمانی که همه چیز به ظاهر خوب به نظر میرسد، میتواند به سراغ شما بیاید. برای مثال، فردی ممکن است در خانه رویایی خود زندگی کند یا شغلی با درآمد بالا داشته باشد، اما همچنان احساس کند که بخشی از قلب و روحش تهی از هر چیزی است.
با تمام اینها باید توجه داشته باشید که زندگی هیچ انسانی واقعاً بیمعنی نیست. اگر در این جهان زندگی میکنید، دلیلی معنادار در وجودتان نهفته است. شاید چالشهای زندگی بینش و دقت لازم برای یافتن معنای زندگی را از شما گرفته باشند.
البته باید به یاد داشته باشیم «معنای زندگی» صرفا مترادف با شادی، موفقیت، راحتی یا سلامتی نیست. معنا داشتن دغدغه و دلیل برای زندگی است. اگر در هر مقطعی از زندگی خود به یک موجود زنده کمکی کرده باشید، زندگی معناداری داشتهاید.
در نتیجه باید گفت که مفهوم «زندگی بیمعنی» و احساس پوچی در زندگی میتواند ذهنی باشد و بهطور گستردهای بین افراد متفاوت باشد. این معنا اغلب به انتظارات شخصی و هنجارهای اجتماعی بستگی دارد. پس هر فرد مسیر خود را برای کشف معنای زندگی دارد.
حالا که معنای حس پوچی را متوجه شدیم ۵ راه مقابله با آن را مرور میکنیم.
شروع مسیر زندگی هدفمند، با تعریف ارزشها و باورهای شخصیتان میتواند چالشبرانگیز باشد. در این مدت، تمرین گفتوگوی مثبت با خود و دورشدن از حواسپرتیهایی مانند شبکههای اجتماعی میتواند مفید باشد.
برای عمیقترشدن در آنچه برای زندگی هدفمند میخواهید و نیاز دارید، احساساتتان را کاوش کنید. سؤالات زیر برای شروعکردن کمککنندهاند:
براساس یافتهها، قدردانی و شکرگزاری برای آنچه در زندگی دارید، راهی برای در آغوش گرفتن خوبیهای اطرافتان است که بهسمت زندگی رؤیاییتان هدایت و به پیداکردن هدفی برای روزتان کمک میکند.
مطابق با تحقیقات دیگر، نوشتن شکرگزاری به افراد کمک میکند تا شرایط خود را بهصورت مثبتی بازتعریف کنند، استرس را کاهش دهند و حال روحیشان را بهتر کنند. میتوانید با روشهای زیر، قدردانی را در زندگی روزمرهتان بگنجانید:
توجهکردن به چیزهایی که به زندگیتان معنا میدهند، میتواند در پیداکردن جنبههای مثبت کمک کند. گاهی اوقات، به نظر میرسد معمولیترین چیزها بیشترین معنا را دارند، ازجمله دیدن منظرهای زیبا در طبیعت.
دکتر نول نلسون (Dr. Noelle Nelson)، نویسنده و روانشناس بالینی، توضیح میدهد که «انجامدادن کاری با معنا شامل اهمیت و ارزش دادن به آن کار است.»
مثالهایی از دکتر نلسون دربارة چگونگی یافتن معنا در زندگی روزمره:
همچنین میتوانید تمرین «ذهنآگاهی با قهوه» را امتحان کنید که شامل آگاهکردن پنج حس هنگام مصرف نوشیدنی دلخواه مانند قهوه، چای یا آب میشود.
گذراندن وقت با افراد مثبت، راهی مطمئن برای پیداکردن معنا در زندگی است. بهترین روابط، روابطیاند که در آنها افرادی حضور دارند که در طول مسیر، با حمایت و انرژی مثبت، تشویقتان میکنند.
همچنین میتوانید با مرور خاطرات خوش با خانواده و دوستان، گوشدادن به موسیقیای که یادآور دوران شاد است یا ساختن آلبوم عکسی برای رویدادهای مهمّ زندگی، فضایی نوستالژی ایجاد کنید.
مطابق با تحقیقات انجامشده در سال ۲۰۲۲، گذراندن لحظاتی با حسّ نوستالژی میتواند به افراد در یافتن، حفظ و بازگرداندن معنا در زندگی کمک کند. همچنین بررسیها نشان میدهد که نوستالژی میتواند حسّ تعلق و پذیرش را حتی در مواجهه با چالشهای زندگی افزایش دهد. این نکته مهم است که به یاد داشته باشید همة افراد گذشتة مثبتی برای مرورکردن ندارند. اگر تجربة مثبتی با نوستالژی ندارید، به فکر شناسایی فرد یا تجربهای باشید که خاطرات مثبتتر یا لذتبخشتری را برایتان به همراه دارد.
سفر درجهت یافتن معنای زندگی میتواند دشوار باشد، اما لازم نیست بهتنهایی آن را طی کنید. برای کمک به مقابله با احساس پوچی و پیداکردن معنا در زندگی، با درمانگر یا روانشناسی صحبت کنید.
اگر مشکل سلامت روان دارید، درمانگر یا روانشناس در مدیریت علایمی کمک می کند که ممکن است به احساسانی که تجربه میکنید منجر شود
همانطور که دیدید راههای مقابله با احساس پوچی در زندگی راههایی پیچیده، عجیب و خاص نیستند. با این همه باید اعتراف کرد که پیمودن همین راههای به ظاهر ساده، آشنا و شاید حتی تکراری برای بسیاری دشوار است. اگر شما هم از کسانی هستید که در طی کردن این مسیر مشکل دارید از دوستان مورد اعتماد و حتی روانشناس و تراپیست کمک بگیرید.
زندگی چنان ارزشمند است که دست یاری به سوی دوستان خود یا متخصصان دراز کنید. موافق هستید؟
منبع: psychcentral , psychologytoday
پاسخ ها