یکی از معضلات بزرگ خانوادههایی که فرزند جوان دارند، اعتیاد به ماری جوانا است؛ دومین ماده مخدر پرمصرف که اعتیادآور است و عوارض خطرناک جسمی و روانی دارد. اگر چیز زیادی درباره این روانگردان قوی نمیدانید و گیاه شاهدانه را نمیشناسید، در این مقاله مفصل در این باره توضیح دادهایم.
ماری جوانا نوعی ماده روانگردان و دارویی است که از ساقهها و دانههای خشکشده گیاه شاهدانه (کانابیس) به دست میآید، گیاهی با ۵۴۰ ماده شیمیایی گوناگون از جمله تتراهیدروکانابینول (THC) و کانابیدیول (CBD) که کم و زیادشدن آنها ویژگیها و اثربخشی محصول را تغییر میدهد. محصولات و مشتقات این گیاه حشیش نامیده میشوند. خیلیها بهاشتباه حشیش و ماری جوانا را یکی میدانند، در حالی که ماریجوانا یکی از انواع حشیش است که از آن استفاده دارویی و تفریحی میشود. گراس، وید، گل و علف دیگر نام های ماری جوانا هستند.
ماری جوانا محصولی از گیاه کانابیس ساتیواست. این ماده تیاچسی (THC) زیادی دارد و بهسرعت بر وضعیت روانی افراد اثر میگذارد. البته شدت اثربخشی آن بسته به مقدار و تعداد دفعات مصرف، ترکیب آن با انواع مواد مخدر، نحوه استعمال، ژنتیک و جنسیت مصرفکننده متفاوت است.
طبق گفته مؤسسه ملی بهداشت آمریکا، پیشینه مصرف ماریجوانا برای درمان بیماریها حداقل به ۳هزار سال قبل برمیگردد. بااینحال سازمان غذا و دارو در آمریکا هنوز اثر درمانی آن را تأیید نکرده است.
در بالا عکس ماری جوانا را مشاهده میکنید. این ماده بسته به گیاهی که از آن به دست میآید و اثری که بر روان انسان میگذارد، به این ۴ دسته تقسیم میشود.
رایجترین نشانههای مصرف ماری جوانا و زنگخطرهای اصلی آن عبارتاند از:
مهمترین عاملی که نگرشهای جوان را شکل میدهد، محیط اطراف اوست. بسیاری از جوانان تحتتأثیر محیط اطراف خود، برای تجربه «حس بهتر» سراغ ماریجوانا میروند و پیامدهای بالقوه آن را به جان میخرند. بر اساس تحقیقات، عوامل زیر قویترین محرکهای مصرف ماری جوانا در میان جوانان هستند.
بیش از ۲۵میلیون بزرگسال در دنیا با درد مزمن دستوپنجه نرم میکنند. طبق بررسیها، محتوای کانابینوئید در روانگردانی مثل ماری جوانا با تأثیر روی گیرندههای مغز درد مزمن را تسکین میبخشد.
بر اساس شواهد، کانابیس احتمالاً نقش شگفتانگیزی در تسکین لحظهای اختلالات روانی مثل افسردگی، اضطراب اجتماعی و استرس بعد از سانحه (PTSD) دارد. اما درمان خوبی برای اختلالات جدیتر مثل شخصیت دوقطبی یا روانپریشی نیست.
این فرضیه در برخی از تحقیقات مطرح شده است که کانابینوئیدهای خوراکی علاوه بر تسکین عوارض شیمیدرمانی مثل تهوع و سرطان، میتوانند سرعت رشد توده سرطانی را کندتر کنند. البته این ادعا هنوز در حد فرضیه است و قطعی اثبات نشده است.
استفاده کوتاهمدت از کانابینوئید خوراکی شاید سفتی یا کشش غیرمعمول ماهیچهها (اسپاستیسیتی) را التیام دهد، اما اثربخشی آن چندان قابلاعتنا نیست.
سازمان غذا و داروی آمریکا مصرف منابع دارویی حاوی کانابیدیول را برای درمان سندرم لنوکس-گاستات و سندرم دراوت که ۲ نوع نادر، شدید و خاص بیماری صرع به حساب میآیند، تأیید کرده است.
خیلیها معتقدند فواید ماری جوانا برای مغز بهقدری زیاد است که بتوان از عوارضش چشمپوشی کرد. بااینحال بر اساس شواهد، مصرف روزانه این روانگردان در درازمدت علائم اختلال دوقطبی، افسردگی و خطر روانپریشی را تشدید میکند.
استعمال ماریجوانا در حالت تدخینی (مانند سیگار) خطر سرفه مزمن را به همراه دارد، اما تأثیر مخرب آن بر عملکرد ریه، خطر بیماری انسدادی مزمن و آسم هنوز قطعی نشده است. در سال ۲۰۱۴، محققان رابطه میان مصرف حشیش و خطر بیماریهای ریوی را بررسی کردند و به این نتیجه رسید که احتمال ابتلا به سرطان ریه در افرادی که مرتب ماری جوانا، وید یا گل میکشند، زیاد است.
خواص دارویی ماری جوانا چندین سال موضوع اصلی بحث و تحقیق دانشمندان دنیا بود. امروزه محققان معتقدند محتوای تتراهیدروکانابینول این روانگردان به فرمولاسیون برخی از داروها کمک میکند و اثر درمانی دارد، مثلا:
بهخودیخود خیر، اما شروع مصرف آن در سنین پایین احتمال مرگ زودرس را افزایش میدهد. افراد معتاد به گل بیشتر در معرض جراحات جسمی، رانندگی پرخطر، درگیریهای فیزیکی و حتی خودکشی قرار دارند.
خیر؛ مصرف حشیش و ماری جوانا احتمال سوءمصرف و وابستگی به سایر انواع مواد مخدر را بیشتر میکند.
مصرف طولانیمدت ماری جوانا به بافت مغز آسیب میزند و با کوچککردن بخشهای آمیگدالا و هیپوکامپوس مغز، سلامت ذهنی و سیستم عصبی را به خطر میاندازد. بهخصوص اگر مصرف آن از دوران نوجوانی آغاز شود.
برخلاف ادعای بسیاری از مصرفکنندگان این ماده روانگردان، ماریجوانا بهشدت اعتیادآور است و بهمرور زمان سبب عوارض روانی و جسمی خطرناکی میشود.
حال که با ماری جوانا و خطرات جدی آن برای سلامت جسم و روان آشنا شدهاید، شما از تجربیات خود برای ما و همراهان ما بگویید و حتما نظراتتان را با ما در میان بگذارید.
پاسخ ها