داستانهای بارداری در سنین بالا که در اخبار و مجلات به آنها برمیخوریم، باعث شده به راحتی فراموش کنیم که قدرت باروری یک خانم با افزایش سن کاهش مییابد و همه خانمهای بالای ۴۰ سال این شانس را ندارند که مادر شوند. ممکن است در حال حاضر به خاطر شرایط زندگی، آینده شغلی، مهاجرت و ... امکان فکر کردن به بارداری و داشتن فرزند را نداشته باشید. در چنین شرایطی راه حل چیست؟
یک راه حل ساده برای حفظ باروری برای زوجین در سنین بالا، فریز جنین است. با این روش شانس بارداری در سنین بالا برای خانمها فراهم میشود و میتوانند نوزاد سالمی به دنیا آورند. در ادامه این مقاله در مورد اینکه فریز جنین چیست، از این فرایند چه انتظاری میتوان داشت، چقدر هزینه دارد و اینکه چگونه انجماد جنین میتواند باعث باروری شود، صحبت خواهیم کرد. اگر به فکر فریز کردن جنینهای خود هستید و میخواهید در این مورد تصمیمی بگیرید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
برای اینکه یک جنین سالم تشکیل شود، باید تخمک با کیفیتی وجود داشته باشد. افزایش سن باعث میشود تخمک کیفیت خودش را از دست دهد.
هر خانمی با تعداد ثابت و معینی تخمک متولد میشود، و پس از بلوغ با هر سیکل قاعدگی، یک یا تعداد بیشتری از این تخمکها از تخمدان کاسته میشود؛ بنابراین طبیعی است که با افزایش سن میزان ذخایر تخمدان هم کاهش یابد. از طرفی همانطور که گفته شده، این تخمکها از دوران جنینی همراه ما هستند و هر چه زمانی بیشتری از بودن تخمکها در تخمدان بگذرد، کیفیتشان هم کمتر خواهد شد. برای همین توصیه میشود قبل از اینکه تخمکها کم و بیکیفیت شوند، از تخمدان خارج شوند و به صورت فریز شده در جایی نگهداری شوند.
منتها در هنگام فریز کردن تخمک اطلاعاتی وجود ندارد که کدام یک از تخمکها کیفیت مناسبی برای باروری دارند و قابلیت تبدیل شدن به جنین باکیفیت را دارند یا خیر، بنابراین اگر مجرد نیستید لقاح تخمک به دست آمده با اسپرم و فریز جنین گزینه مناسبتری خواهد بود.
به صورت خلاصه میتوان گفت در فرایند فریز جنین ابتدا تخمک های بالغ از تخمدان جمع آوری میشوند و با اسپرم لقاح داده میشوند، تا جنین به دست آمده برای استفاده های بعدی یعنی زمانی که فرد آماده بارداری است در دسترس باشند. هر زمانی که فرد تصمیم به بارداری داشته باشد، میتوان جنین فریز شده را ذوب کرد و به رحم انتقال داد.
در هر سیکل فقط یک تخمک این شانس را پیدا میکند تا به اندازه کافی رشد کند و بالغ شود، اما طبیعتا این یک تخمک برای تشکیل جنین کافی نیست. برای همین قبل از تخمککشی یک سری داروهای هورمونی تجویز میشود تا تعداد بیشتری تخمک در تخمدان بالغ شوند. وقتی فولیکولهای تخمک به اندازه کافی رشد کردند، پزشک با یک جراحی ساده و سرپایی که پانکچر نامیده میشود با یک سوزن باریک از طریق واژن فولیکولها را از تخمدان خارج میکند.
طی این مرحله بیهوش خواهید بود و دردی را حس نخواهید کرد. بعد از این مرحله فولیکولها توسط جنین شناس زیر میکروسکوپ بررسی میشوند تا مشخص شود حاوی تخمک هستند یا نه.
سپس در محیط آزمایشگاه تخمکهای بهدستآمده با اسپرم لقاح داده میشوند و جنین شکل گرفته در تانکهای مخصوص ازت، با دمای منفی ۱۹۶ درجه سانتیگراد منجمد و نگهداری میشوند. (جنینهای منجمد در مرکز مام در قسمت جنینشناسی ذخیره میشوند.)
در صورتی که فرد تصمیم به بارداری بگیرد، تعدادی از جنینها از حالت فریز شده خارج میشوند و به رحم منتقل میگردند و پس از چند روز اولین علائم بارداری آشکار خواهد شد.
تعداد تخمکهای گرفته شده و جنینهایی که تشکیل میشوند، به چندین پارامتر مثل سن، ذخیره تخمدان و کیفیت اسپرمها بستگی دارد. داروهایی که طی این پروسه تجویز میشوند هم اهمیت زیادی دارند. اینکه چه نوع دارویی و با چه دوزی تجویز شود، به عوامل مختلفی مانند سن، وزن، ذخیر تخمدانی و اندازه تخمدانها بستگی دارد و متخصصین ناباروری بر اساس این عوامل داروی مناسب را انتخاب میکنند. پس مهم است پزشک و مرکزی را برای انجام اینکار انتخاب کنید که تبحر کافی در این زمینه داشته باشند. لازم به ذکر است که امکان فریز جنین در مام با بهترین تجهیزات، فراهم است.
فرآیند فریز جنین معمولا بین دو تا سه هفته طول میکشد. در طول این فرایند، معمولاً ۳ تا ۵ بار باید ویزیت انجام شود تا مشخص شود که پیشرفت رشد فولیکولها خوب بوده یا نه. البته گاهی اوقات ممکن است مسئلهای طی روند درمان پیش آید که به زمان و ویزیتهای بیشتری احتیاج باشد.
مناسبترین سن برای فریز کردن تخمکها قبل از ۳۵ سالگی میباشد اما تا ۴۰ سالگی نیز قابل انجام است. البته اگر خانمی در خانواده سابقه یائسگی زودرس داشته باشد یا به دلایلی دیگری ممکن است ذخیره تخمدانهایش کم شود، بهتر است هرچه زودتر برای فریز جنین اقدام کند. هرچه سن بالاتر میرود، شانس باروری کمتر میشود برای همین بهتر است اگر تصمیم به انجام فریز جنین دارید، زودتر اقدام کنید.
فریز جنین در مام برای خانمهایی که در حال حاضر بنا به شرایط خاص و یا دلایل شخصی قصد بارداری ندارند، اما میخواهند در آینده باردار شوند، مناسب است. این شرایط خاص میتواند شامل موارد زیر باشد.
• خانمهایی که مبتلا به سرطان هستند و قصد شیمی درمانی دارند.
• خانمهایی که مجبور به اعمال جراحی هستند که ممکن است به تخمدانشان آسیب برساند.
• خانمهایی که به دلایل مختلف مانند تحصیل، کار یا دلایل شخصی تمایل دارند تا بارداری خود را به تاخیر بیاندازند.
• افرادی که در اثر جهش های ژنتیکی به بیماریهایی مبتلا هستند که ممکن است منجر به یائسگی زودرس شود.
جنینهای فریز شده را میتوان تا هر زمانی که فرد قصد بارداری داشته باشد، نگهداری کرد. هیچ محدودیت زمانی برای ذخیرهسازی جنینهای فریز شده وجود ندارد. در مرکز مام جنینهای فریز شده را میتوان حداقل به مدت ده سال نگهداری نمود.
در هنگام ای وی اف، جنین شناس جنینهای با کیفیت مناسب را انتخاب میکند، همچنین جنینها در شرایط مناسب فریز میشوند، بنابراین کیفیت جنین های فریز شده کمتر از جنینهای تازه نیست.
مثل هر روش دیگری، فریز جنین هم ممکن است با خطرات و ریسکهایی همراه باشد. داروهای محرک تخمکگذاری ممکن است عوارضی از جمله تحریک بیش از حد تخمدان داشته باشند که انتخاب دقیق نوع و میزان داروها توسط متخصص ناباروری احتمال بروز این عوارض را کاهش میدهد. همچنین از آنجا که عمل پانکچر تخمدان با بیهوشی انجام میشود، ممکن است عوارض معمول بیهوشی، همانند هر جراحی دیگر بروز کند. احتمال خونریزی و عفونت هم وجود دارد که بسیار نادر است. فریز تخمک هیچ عارضه جدی و طولانی مدتی را برای فرد ایجاد نخواهد کرد.
هزینه فریز جنین بسته به اینکه چه مرکزی را برای انجام اینکار انتخاب میکنید و اینکه چه خدماتی به شما ارائه شود، متفاوت خواهد بود. در نظر داشته باشید متقاضیان باید سالانه مبلغی برای نگهداری از این جنینهای فریز شده به کلینیک مورد نظر پرداخت نمایند.
کلیه خدمات مربوط به فریز جنین در مرکز مام با پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا ارائه میگردد. میتوانید جهت بهرهمندی از این خدمات با تعیین وقت قبلی به این مرکز مراجعه و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱-۴۲۵۰۰ تماس حاصل فرمایید.
پاسخ ها