اگر شما در اواخر ۳۰ یا ۴۰ سالگی باردار شدید، مصرف مکمل اسید فولیک برای پیشگیری از نقایص مادرزادی نوزاد مهم است. با این حال، اکثر مردم در مورد نقش این مکمل در باروری بی اطلاع هستند.
چگونه باروری را افزایش میدهد؟
علاوه بر نقش این مکمل در پیشگیری از ناهنجاری های مادرزادی؛ برای عملکرد سالم سیستم تولید مثل مانند بهبود کیفیت تخمک، کاشت آن و کاهش خطر سقط جنین حیاتی است.
متأسفانه اکثر خانمها از اهمیت مصرف فولیک اسید قبل از بارداری بی اطلاع هستند. در ادامه با سایت سالم زیبا همراه باشید تا از تاثیر این مکمل بر باروری و پس از آن مطلع شوید.
چرا فولات برای باروری اهمیت دارد؟
ویتامین B9 یا فولات در تمام جنبه های بارداری از قبل تا پس از آن مهم است. برخی از عملکردهای مهم B9 عبارتند از:
- تنظیم عملکرد تخمدان، کاشت و رشد جنین.
- کمک به بدن برای ساخت سلول های جدید سالم با تولید DNA
- پیشگیری از نقص های زایمان: مانند نقص لوله عصبی زمانی که مغز و نخاع کودک به درستی بسته نیست، سندروم داون، اسپینا بیفیدا (نوعی نقص مادرزادی مربوط به نقص لوله های عصبی)، آنانسفالی (بی مخ زایی) و …
توانایی فولات برای کاهش بروز نقایص لوله عصبی تا ۶۲٪، در ایالات متحده اثبات شده است.
در زنان، افزودن مکمل اسید فولیک به چندین روش به بهبود باروری کمک میکند. ازجمله:
- کاهش خطر ناباروری به علت مسائل مربوط به تخمک گذاری به میزان ۵۹٪
- كاهش خطر سقط جنین
- در زنان تحت درمان با IVF، مکمل های اسید فولیک منجر به مشاهدات زیر شد:
- افزایش سطح AMH
- افزایش احتمال بارداری به میزان ۳٫۳ برابر
- سطح بالاتر استروژن در طی IVF
در مردان، پس از ۹۰ روز مصرف مکمل اسید فولیک، میزان اسپرم، تحرک، مورفولوژی و کیفیت آن بهبود یافت.
اسید فولیک و فولات چیست؟
- اسید فولیک و فولات اغلب برای اشاره به ویتامین B9 استفاده می شود. با این حال، ساختار شیمیایی آنها متفاوت است و نباید یکسان در نظر گرفته شود.
- فولات به طور طبیعی از طریق غذاها بدست می آید در حالیکه اسید فولیک فرم مصنوعی ویتامین B9 است.
- B9 موجود در غذا (فولات) برای بدن ضروری است. سیستم گوارشی، فولات غذا را قبل از ورود به جریان خون تبدیل به یک فرم قابل استفاده می کند.
- فرم فعال B9 در بدن متیل فولات است.
- از آنجا که بدن B9 را در مقادیر زیادی ذخیره نمی کند، برای باروری مطلوب، به دوز روزانه نیاز دارید.
- سبزیجات سبز تیره، سبزیجات برگی مانند اسفناج، کلم بروکلی، خردل و مارچوبه، منابع عالی فولات هستند.
- با این حال، جالب است بدانید بهترین منبع B9 کبد گاو است. خوردن ۲-۳ وعده در هفته هنگام تلاش برای بارداری باعث افزایش سریع سطح فولات می شود.
مراقب اسید فولیک باشید!
- اسید فولیک نسخه مصنوعی ویتامین B9 است و به طور طبیعی در بدن انسان وجود ندارد.
- این مکمل ها مانند محصولات غذایی فرآوری شده به آرد، نان، ماکارونی، برنج و غلات اضافه میشود.
- از آنجایی که بدن بخوبی نمیتواند اسید فولیک مصنوعی را به متیل فولات قابل استفاده تبدیل کند، میزان کمی از اسید فولیک استفاده میشود.
- بنابراین نگرانی استفاده از مقادیر بالای اسید فولیک این است که این مکمل میتواند به میزان زیاد و مقادیر سمی وارد جریان خون شود.
اهمیت MTHFR برای باروری
MTHFR یک ژن است که آنزیم (متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز) را که مسئول تبدیل فولات و اسید فولیک به ۵-MTHFR است، کد گذاری میکند. بعبارت دیگر ژن MTHFR برای استفاده موثر بدن از اسیدفولیک و دیگر شکلهای فولات لازم و ضروری است. مشکل این است که افراد زیای نوعی MTHFR را دارند که توانایی عملکرد بهینه را کاهش می دهد و در نتیجه چرخه متیلاسیون را تحت تاثیر قرار می دهد.
این موضوع بیشتر در زنان ۳۰-۴۰ ساله ای شایع است که کیفیت ضعیف تخمکها، باروری آنها را با مشکل مواجه کرده است.
اهمیت چرخه متیلاسیون چیست؟
MTHFR یک آنزیم ضروری برای فرآیند متابولیسم مهمی به نام متیلاسیون است. این فرایند اهمیت زیادی در بدن بخصوص در موارد زیر دارد:
- سم زدایی هورمون ها از جمله استروژن بیش از حد، مواد شیمیایی و فلزات سنگین
- بازسازی و تولید DNA
- کاهش التهاب
- بهبود عملکرد میتوکندری و تولید انرژی برای افزایش کیفیت تخمک و اسپرم
- تولید آنتی اکسیدان ها برای محافظت از سلول ها، از جمله تخمکها و اسپرم
چرخه متیلاسیون با انتقال یک گروه متیل به مولکولی که به آن نیاز دارد، کار می کند. یک گروه متیل به سادگی از سه اتم هیدروژن و یک اتم کربن (CH3) تشکیل شده است. این ساده است اما برای بسیاری از فرآیندهای بدن ما حیاتی است.
MTHFR چگونه بر باروری اثر میگذارد؟
برای زنانی که ژنوتیپ rs1801133, AA دارند، خطر سقط جنین دو برابر است.
برای زنانی که ژنوتیپ rs10801131, AA یا AG دارند، خطر سقط جنین ۵۹ درصد است.
برای زنانی که با IVF درمان میشوند:
- ژنوتیپ rs1801133, AA به میزان دو برابر خطر شکست IVF را افزایش میدهد.
- ژنوتیپ rs1801133, AA با غلظت AMH بالاتر مرتبط است.
- در ژنوتیپ rs1801133, AA یا AG خطر نارسایی زودرس تخمدان (POF) بیشتر است.
درصورت داشتن جهش ژنتیکی MTHFR، باید مصرف اسید فولیک متوقف شود؟
بله البته پس از مشورت با پزشک. بعد از آن می توانید فولینیک و متیل فولات را جایگزین کنید.
چگونه آزمایش ژنتیک MTHFR انجام میشود؟
این آزمایش سختی نیست. از پزشک درخواست کنید برایتان آزمایش اختلال MTHFR تجویز کند. در موارد زیر آزمایش ژنتیک MTHFR توصیه میشود:
افزایش هوموسیستین، سقط جنین مکرر، ناباروری، پرهاکلامپسی، فرزندی مبتلا به سندرم داون، اوتیسم، افسردگی پس از زایمان، افسردگی مزمن یا سابقه ی خانوادگی هر یک از این مشکلات.
دیگر سوالات مرتبط
قبل از باردار شدن، چه مدتی باید فولیک اسید را مصرف کرد؟ اگر قصد بارداری دارید، بهتر است مصرف فولات را هر چه سریعتر آغاز کنید. اگر در کمتر از ۳ ماه مصرف فولات باردار شدید، در سه ماهه ی اول بارداری باید دوزهای بالاتری مصرف کنید.
پزشک من فولیک اسید ۵ میلی گرم را تجویز کرده است، آیا این میزان بیخطر است؟ خیر! استفاده از چنین دوزهای بالایی توصیه نمیشود. مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۸ نشان داده شده است که مصرف چنین دوزهای بالایی از اسیدفولیک منسوخ شده است. دوزهای متداول اسید فولیک (۱۰۰-۲۰۰ میکروگرم) در جمعیت عمومی بجز افراد مبتلا به جهش MTHFR، قابل تحمل است.
طرز تهیه سوپ بروکلی
این سوپ منبع غنی از فولات است. میتوانید آن را امتحان کنید و لذت ببرید.
- زمان آماده سازی: ۱۰ دقیقه
- زمان پخت: ۲۰ دقیقه
- زمان کل: ۳۰ دقیقه
- برای ۴ نفر
ترکیبات:
- ۲ قاشق غذاخوری روغن نارگیل
- ½ پیاز، خرد شده
- ۱-۲ حبه سیر، له یا خرد شده
- ۳ فنجان آب استخوان
- ۴ فنجان گل کلم بروکلی
- ۱ ½ فنجان هویج خرد شده، حدود ۲ عدد متوسط
- ۱ فنجان بادام هندی، ۴ ساعت بخیسانید
- ½ قاشق چای خوری پودر خردل یا ۱ قاشق چایخوری خردل آماده
- ½ قاشق چای خوری فافل قرمز دودی
- ½ فنجان مخمر تغذیه ای
- ۱ قاشق غذاخوری آب لیمو تازه، حدود نصف لیمو
- کمی فلفل کایین
- نمک دریا
- فلفل تازه خرد شده
- کمی گوشت پخته (اختیاری)
- آووکادو، خرد شده (اختیاری)
دستورالعمل
- روغن نارگیل را روی حرارت ملایم قرار دهید. روغن و سیر را اضافه کنید و حدود ۳۰ ثانیه تفت دهید.
- ۲ فنجام آب قلم، بروکلی و هویج را اضافه کنید. حدود ۶ تا ۸ دقیقه حرارت دهید.
- در یک مخلوط کن، بادام هندی، آب، پودر خردل، فلفل قرمز، مخمر تغذیه ای، آب لیمو، ۱ فنجان آب قلم و فلفل کاین را مخلوط کنید. در دور تند مخلوط کنید تا نرم شود.
- ترکیب بروکلی را از روی گاز بردارید و با ترکیبات موجود در مخلوط کن ترکیب کنید.
- برای بهبود طعم کمی نمک و فلفل تازه اضافه کنید.
- در صورت تمایل میتوانید گوشت و آووکادو را هم اضافه کنید.
مخمر تغذیه ای میتواند موجب بهبود طعم غذا شود؛ اما احتیاط کنید چون ممکن است موجب عفونت مخمر شود. علاوه بر فواید زیاد این سوپ، برای باروری هم بسیار مفید است.
پاسخ ها