به طور کلی یبوست به حرکت کم شکمی یا مدفوع سفت و خشک گفته می شود. دفع و اجابت مزاج یکی از مهمترین قسمت هضم و گوارش غذایی که میخوریم بوده و بروز هرگونه اختلال یا مشکل موجب به وجود آمدن انواع بیماری ها میگردد. میزان اجابت مزاج در افراد متفاوت می باشد؛ برای مثال در برخی افراد اجابت مزاج هفته ای دوبار و در برخی افراد روزانه می باشد.
تغذیه، عوامل موروثی، تغییرات هورمونی سیستم گوارش و عملکرد بدن از موثر ترین عوامل میزان اجابت مزاج می باشند؛ البته که ممکن است یبوست در برخی موارد به دلایل دیگری مانند بارداری رخ دهد که در ادامه به طور جامع به آن خواهیم پرداخت.
همانطور که گفته شد، یبوست یا خشکی مزاج به دو قسمت تقسیم می شود؛ حرکات کم شکمی و عدم اجابت مزاج به موقع یا سفت شدن مدفوع و اذیت شدن فرد هنگام خروج مدفوع. این عارضه به خصوص در خانمهای بارداری بسیار به چشم میخورد. یبوست در بارداری دارای علائمی است که ممکن است در صورت تکرار موجب بروز عوارض جدی برای فرد باشد.
برخی از علائم یبوست در بارداری عبارت اند از:
یکی از دلایل یبوست در اوایل بارداری یا حتی اواخر آن برهم خوردن تعادل هورمون ها و رشد جنین می باشد. تغذیه نیز می تواند یکی از دلایل دیگر یبوست در خانمهای باردار بوده که می توان آن را کنترل نمود.
برخی از علتهای یبوست عبارت اند از:
یبوست ممکن است در همه افراد رخ دهد اما در خانمهای باردار، علائم یبوست در بارداری معمولا از سه ماهه دوم بیشتر شده و گاهی به نقطه بسیار حاد می رسد. در زمان ابتلا به یبوست نفخ شکم افزایش یافته و دل پیچه یا درد در ناحیه شکم خود بیشتر احساس خواهید کرد که از عوارض یبوست می باشد.
تغییرات هورمونی با تاثیر بر دستگاه گوارش موجب حاد شدن اختلالات دفع شده و علائم شما را در دوران بارداری افزایش خواهد داد.
یبوست در همه افراد به یک اندازه خطرناک و آزار دهنده می باشد. اما عوارض یبوست در بارداری برای خانمهای باردار به دلیل سخت تر بودن شرایط آنها بسیار دشوار تر از دیگران بوده و ممکن است آنها را آسیب پذیر تر کند. برای مثال خانمهای باردار به دلیل برهم خوردن تعادل هورمون ها و جایگزین شدن هورمون بارداری بسیار حساس تر شده و ممکن است اجابت مزاج سخت موجب آزار و بروز مشکلات مقعدی در آنها شود. البته که باید این نکته را به خاطر داشته باشید که یبوست یا اسهال در بارداری موجب آسیب رسی به جنین نشده و برسلامت وی تاثیر ندارد.
برای یبوست در بارداری چه بخوریم؟ بسیاری از خانمها جهت درمان خانگی یبوست از روشهای خانگی و ساده برای درمان این بیماری استفاده میکنند که رعایت رژیم غذایی یکی از آنهاست. درمان یبوست در بارداری به چند روش امکان پذیر است؛ این راهکارها برای درمان یبوست در بارداری سه ماه اول، عبارت اند از:
یبوست در بارداری به طور کلی مشکلی ایجاد نکرده و خطر جدی برای مادر یا جنین ایجاد نمی کند. اما در برخی موارد شرایط مادر به گونه ای بسیار حاد است که ممکن است حتی سلامت کودک را به خطر بیندازد. برخی از علائمی که نشانه خطر می باشد و نیازمند به معاینه متخصص دارد عبارت است از:
پاسخ ها