مهدی صمدی

مهدی صمدی

لکه های رنگدانه پیر!

لکه های رنگدانه پیر

آنچه به طور کلی لک نامیده می‌شود، لکه‌های رنگدانه‌ای سالخورده است که اگرچه به آن «سالخوردگی» می‌گویند، اما در سنین 30 سالگی و در بیشتر موارد پس از 40 سالگی ظاهر می‌شود. صورت، پشت دست‌ها و ساعدها در معرض نور خورشید (اشعه ماوراء بنفش) قرار می گیرند و شما را وادار به استفاده از کرم های ضدلک و ماسک دور چشم میکنند.

لکه های رنگدانه پیری که در تابستان به دلیل آفتاب سوختگی شدید در پشت و شانه ها ظاهر می شوند، به دلیل شکل گلبرگ مانند، لکه های رنگدانه گلبرگ مانند اکتینیک نامیده می شوند.

 

 

مکانیسم آفتاب سوختگی

لکه های رنگدانه سالخورده ناشی از ناهنجاری های ژنتیکی کراتینوسیت ها در لایه پایه اپیدرم ناشی از اشعه ماوراء بنفش است.

هنگامی که پوست در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرد، ملانین در پوست افزایش می یابد و پوست تیره تر می شود.

این برنزه کردن است. پرتوهای فرابنفش پرتوهای بسیار مضری هستند که به ژن ها (DNA) در هسته سلول آسیب می رسانند و باعث تغییرات ژنتیکی در سلول ها و باعث خودکشی (آپوپتوز) می شوند.

آفتاب سوختگی یک پاسخ بیولوژیکی است که از پوست در برابر این اشعه مضر UV محافظت می کند.

اثر محافظتی در برابر اشعه ماوراء بنفش آفتاب سوختگی زمانی که به ضد آفتاب تبدیل شود، حداکثر اثری در حدود SPF5 دارد.

 

هنگامی که کراتینوسیت ها، که اکثریت پوست را تشکیل می دهند، در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرند، موادی مانند α-MSH (هورمون تحریک کننده آلفا ملانوسیت)، bFGF (fGF پایه) و اندوتلین را به عنوان یک سیگنال SOS تولید می کنند و فعال می شوند. ملانوسیت های مجاور (به سلول های رنگدانه فرمان می دهد) ملانین زیادی تولید می کنند.

علاوه بر این، آسیب به ژن های کراتینوسیت ها و سلول های رنگدانه توسط اشعه ماوراء بنفش نیز می تواند یک دستور مستقیم SOS باشد.

ملانوسیت هایی که این سیگنال SOS (فرمان تولید ملانین) را می گیرند، ملانین زیادی تولید می کنند و آن را به کراتینوسیت ها منتقل می کنند.

کراتینوسیت ها ملانین دریافتی از ملانوسیت ها را در ساختاری کلاهک مانند در قسمت بالایی هسته سلول (سمت در معرض نور خورشید) جمع آوری می کنند تا از هسته سلول در برابر پرتوهای فرابنفش محافظت کنند.

این کلاهک ملانین نامیده می شود.

آفتاب سوختگی یک واکنش دفاعی است که کراتینوسیت ها آسیب های ناشی از اشعه ماوراء بنفش را کاهش می دهند.

آسیب های متعدد به DNA هسته سلول همگی ترمیم و ترمیم می شوند.

 

 

درپوش ملانین زیر میکروسکوپ دیده می شود

ملانین قهوه ای مانند یک کلاه بر روی هسته کراتینوسیت جمع آوری می شود و از هسته سلول در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت می کند.

 

 

ارتباط بین ملانوسیت ها و کراتینوسیت ها

کراتینوسیت ها با ملانین از ملانوسیت ها تامین می شوند.

اشعه ماوراء بنفش و ناهنجاری های ژنتیکی

هنگامی که پوست در تابستان به مدت یک ساعت زیر نور آفتاب سوزان قرار می گیرد، اشعه ماوراء بنفش یک میلیون آسیب در DNA ژن هسته ای یک سلول اپیدرم ایجاد می کند.

این آسیب در عرض 2 روز توسط آنزیم های سلولی ترمیم می شود، اما در طی سالیان زیاد آفتاب سوختگی یا قرار گرفتن مکرر در معرض نور خورشید، DNA نادرست ترمیم شده به عنوان آسیب تجمع می یابد و باعث جهش می شود.سلول ها به سلول های غیر طبیعی تبدیل می شوند.

کراتینوسیت های غیرطبیعی به صدور سیگنال های SOS و دستورالعمل های تولید ملانین حتی بدون قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش ادامه می دهند.

ملانوسیت ها به طور مداوم به تولید ملانین ادامه می دهند و در نتیجه مقدار زیادی ملانین به کراتینوسیت ها می رسد که باعث رسوب غیر طبیعی رنگدانه ها و در نتیجه ایجاد لکه های رنگدانه پیر می شود.

علاوه بر این، تولید بیش از حد ملانین به دلیل تغییر در ژن های خود سلول های رنگدانه رخ می دهد که باعث ایجاد لکه های رنگدانه پیر نیز می شود.

 

 

هنگامی که کراتینوسیت ها در معرض نور فرابنفش قرار می گیرند، کراتینوسیت ها به ملانوسیت ها دستور می دهند ملانین بیشتری تولید کنند. ملانین تولید شده توسط ملانوسیت ها به کراتینوسیت ها منتقل می شود، روی هسته سلولی کراتینوسیت ها جمع آوری می شود و ساختاری کلاه مانند به نام کلاهک ملانین تشکیل می دهد که از هسته های سلولی در برابر آسیب اشعه ماوراء بنفش محافظت می کند.

 

قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه ماوراء بنفش باعث تغییرات ژنتیکی در هسته کراتینوسیت ها می شود و باعث می شود آنها به طور طبیعی عمل نکنند. کراتینوسیت های غیرطبیعی به ارسال دستورات به ملانوسیت ها برای ترویج تولید ملانین ادامه می دهند، حتی اگر در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار نگیرند. تولید بیش از حد ملانین به کراتینوسیت ها منتقل می شود که سپس دارای مقادیر زیادی ملانین هستند. این وضعیت لکه های سنی است.

 

تصویر بافت پوست کراتینوسیت های غیرطبیعی دارای مقدار زیادی ملانین هستند که در نتیجه لکه های رنگدانه پیری با رنگ قهوه ای قوی تر از پوست معمولی ایجاد می شود.

* کراتوز سبورئیک و کک و مک

لکه های پیری صاف هستند و از روی پوست بیرون نیامده اند.

هنگامی که ناهنجاری های ژنتیکی بیشتر انباشته می شوند و اپیدرم لکه های رنگدانه پیر ضخیم می شود، به عنوان کراتوز سبورئیک تشخیص داده می شود.

در مورد کک و مک (کک و مک)، عملکرد ترمیم ژن در بدو تولد ضعیف است و کراتینوسیت های غیرطبیعی در سنین پایین ظاهر می شوند، بنابراین لکه های رنگدانه ای در مدرسه ابتدایی ظاهر می شوند.

 

درمان لک های ناشی از افزایش سن

درمان اساسی برای لکه های رنگدانه پیری، از بین بردن کراتینوسیت هایی است که باعث ناهنجاری های ژنتیکی می شوند.

کراتینوسیت های غیر طبیعی در پایین ترین لایه اپیدرم یعنی لایه بازال قرار دارند، بنابراین لازم است لایه های عمیق اپیدرم درمان شوند.

از مواد سفید کننده، نیتروژن مایع، اسکالپل های الکتریکی، IPL (فوتوتراپی مانند فتوفیشیال)، لیزرهای دی اکسید کربن و لیزرهای کیو سوئیچ استفاده می شود.

انجماد با یخ خشک تأثیر کمی دارد زیرا نمی تواند تا پایه (پایین) لکه های رنگدانه پیر یخ بزند.

 

1) عامل سفید کننده

هیدروکینون برای اولین بار در دهه 1940 در ایالات متحده به عنوان یک عامل سفید کننده مورد استفاده قرار گرفت و اکنون در سراسر جهان با سابقه ای طولانی از ایمنی استفاده می شود.

اثر سفید کنندگی هیدروکینون بسیار زیاد است و گفته می شود که حدود 100 برابر موثرتر از ویتامین C فسفریله و آربوتین موجود در لوازم آرایشی است.

با این حال، استفاده موضعی از هیدروکینون که چنین اثر بالایی دارد، فقط لکه های رنگدانه پیر را کاهش می دهد.

علاوه بر این، هنگامی که کاربرد موضعی متوقف می شود، رنگ برمی گردد.

ترتینوئین از مشتقات ویتامین A است و در ایالات متحده به عنوان درمانی برای آکنه مقاوم به درمان تایید شده است.

همچنین در برابر پیری پوست با اشعه ماوراء بنفش مانند چین و چروک موثر است و به عنوان یک عامل موضعی ضد پیری موثر استفاده می شود.

به تنهایی روی لکه های رنگدانه پیری تاثیری ندارد، اما وقتی با هیدروکینون و ترتینوئین ترکیب شود، اثر سفید کنندگی چندین برابر قوی تر است.

با این درمان ترکیبی، لکه های نازک پیری ممکن است ناپدید شوند.

با این حال، قطع مصرف موضعی اغلب باعث بازگشت رنگ و عود آن می شود.

 

2) درمان انعقاد سرمایی با نیتروژن مایع

این یک درمان معقول از نظر انجماد و از بین بردن کراتینوسیت های غیر طبیعی است که باعث ایجاد لکه های رنگدانه پیر می شود. اگر به آرامی یخ بزنید دوباره عود می کند و اگر آن را به سختی منجمد کنید جای زخم باقی می ماند، پس مراقب باشید. علاوه بر این، رنگدانه های پس از التهاب در ناحیه تحت درمان حدود شش ماه تا دو سال باقی می ماند. هنگام درمان لکه های رنگدانه پیری روی صورت، این رنگدانه پس از التهاب به یک مشکل زیبایی تبدیل می شود.

 

3) برداشتن با اسکالپل الکتریکی، سوزاندن الکتریکی

این روشی است که در آن بافت لکه های رنگدانه پیر به صورت نازک از اپیدرم جدا می شود یا سوزانده می شود.

با این روش، در صورت خراشیدن سطحی خطر عود و در صورت خراش دادن عمیق، خطر ایجاد جای زخم وجود دارد. فقط یک پزشک با تجربه می تواند این کار را انجام دهد.

 

4) IPL (فوتوتراپی مانند فوتوفسیال)

تجهیزاتی به نام IPL (نور پالسی شدید) مانند Limelight، Photofacial M22، Photosilk و Iconmax G با تابش نور، بیماری های رنگدانه را درمان می کنند.

هنگامی که لکه های رنگدانه سالخورده با نور قوی IPL تابش می شود، مقدار زیادی ملانین در کراتینوسیت های غیر طبیعی فورا داغ می شود و می تواند به سلول ها آسیب برساند.

اما نمی توان تمام سلول های کراتینه شده غیرطبیعی را به طور کامل از بین برد.باید پرتودهی شود.

اثر درمانی ضعیف تر از لیزرهای سوئیچ Q است، اما بزرگترین مزیت IPL این است که ناحیه تحت تابش قرمز نمی شود.

 

برای درمان لک های فتوفاسیال به "Photofacial M22" مراجعه کنید.

 

5) لیزر دی اکسید کربن

کراتینوسیت های غیر طبیعی در لایه بازال اپیدرم که باعث ایجاد لکه های رنگدانه پیر می شوند را می توان با تعرق با لیزر دی اکسید کربن درمان کرد.

خروجی را طوری تنظیم کنید که کراتینوسیت های غیرطبیعی را هدف قرار داده و از بین ببرد و در عین حال آسیب به درم زیر اپیدرم را به حداقل برساند.

تعرق شدید به درم آسیب می زند و جای زخم بر جای می گذارد.

مهارت برای پزشکانی که با لیزرهای دی اکسید کربن کار می کنند مهم است.

لیزر دی اکسید کربن با اسکنر توسط کامپیوتر کنترل می شود، بنابراین درمان می تواند ایمن و قابل اطمینان انجام شود.

 

6) لیزر Q-switched

لیزرهای کیو سوئیچ با YAG، الکساندریت و یاقوت سرخ ترین درمان ها هستند.

YAG، الکساندریت و یاقوت سرخ هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند، اما همه آنها دارای اثرات درمانی کافی هستند.

 

لیزر Q-switched

سوئیچ کیو چیست؟

سوئیچ کیو مخفف عبارت Quality Switching است و یک ساختار لیزری است که می تواند انرژی قدرتمندی را در مدت زمان بسیار کوتاهی (10 میلیونم تا 100 میلیونیم ثانیه) نوسان کند.

به طور خاص می تواند ملانین را از بین ببرد.

 

مهدی صمدی
مهدی صمدی

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋