طناب به عنوان محصولی پرکاربرد که در بسیاری از کارگاهها و منازل برای کارهای مختلف استفاده میشود، محصولی است که از در هم تنیدن رشتههای الیافی تشکیل میشود.
در تولید این محصول میتوان از طیف وسیعی الیاف استفاده نمود که یا به صورت طبیعی در طبیعت موجود هستند و یا به دست انسان تولید میشوند و مصنوعی هستند. ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع مختلف طناب و کارایی هر یک آشنا کنیم. همراه ما باشید.
طنابها با توجه به جنس الیافی که در آن استفاده میشود، به طور کلی در دو گروه طناب طبیعی و طناب مصنوعی تقسیم میشوند که کاربرد آنها با توجه به رنگ، جنس، قابلیت کشسانی و خواص دیگر متفاوت است. طناب پلاستیکی و طناب طبیعی خود در انواع مختلفی عرضه میشوند که به شرح زیر شناخته میشوند.
برای ساخت طنابهای طبیعی از الیاف موجود در طبیعت استفاده میشود که هیچ مواد شیمیایی در ساختار آن وجود ندارد و با محیط زیست سازگار هستند. به دلیل وجود الیاف طبیعی، این طناب مقاومت کافی ندارد و در برابر کپک و اشعه UV آسیب پذیر است. طناب طبیعی توانایی تحمل گرما زیاد را دارد اما آتش میتواند آن را بسوزاند.
یکی از معایب این نوع طناب که میتواند باعث ایجاد مشکل در حین کار شود، جمع شدگی آن در صورت وجود رطوبت زیاد است. در صورتی که این طناب را درون آب قرار دهید، تا حد زیادی جمع میشود و از طول آن کم میشود. طنابهای طبیعی در مدلهای مختلفی وارد بازار میشوند که هریک ویژگیهای مخصوص به خود را دارد. این طنابهای طبیعی عبارتند از:
طناب کنفی: این طناب از گیاهان طبیعی تهیه میشود و جنس زبری دارد. مقاومت بالا آن در برابر شوری آب دریا، باعث شده است که از آن در قایق رانی، بستن الوار و انواع بالابر استفاده شود.
علاوه بر آن از طنابهای کنفی برای اتصالات لیفتینگ سبک، طناب سیرک، تولید تور و نرده و همینطور اکسسوریهای دکوراسیون منازل هم استفاده میشود.
طناب مانیلا: طناب مانیلا از انعطاف پذیری و مقاومت بالایی برخوردار است و در برابر آب شور دریا هم مقاومت خوبی دارد. به همین دلیل از آن برای کشتیرانی و ماهیگیری استفاده میشود. این طناب مانند نمونه قبل و طنابهای مصنوعی، تنوع زیادی ندارد اما با این حال از آن برای صنایع دستی، مبلمان، انواع آویز، لباس، فرش و... استفاده میشود.
طناب مصنوعی یا همان طناب پلاستیکی از موادی مانند نایلون، پلی استر، پلی پروپیلن و... تهیه میشود. یکی از دلایل محبوبیت این نوع طنابها، مقاومت بالا آن نسبت به نمونههای طبیعی است. طناب پلاستیکی در برخورد با آب محکمتر میشود و از طول عمر بالایی برخوردار است. از مزایا این نوع طناب میتوان به آسیب پذیری آن در برابر حرارت و ناسازگاری با محیط زیست اشاره کرد. این طناب هم با توجه به ماده اولیه آن در مدلهای مختلف وارد بازار میشود که عبارتند از:
طناب پلاستیکی پلی اتیلن: این نوع طناب از استحکام مکانیکی و دوام سایشی بالا برخوردار است . وزن کم این محصول به شما این امکان را میدهد که به راحتی آن را جابهجا کنید. برای شناسایی نوع مرغوب این طناب باید این نکته را در نظر داشته باشید که طناب پلاستیکی پلی اتیلن کش نمیآید و پوسیده و ریش ریش نمیشود.
طناب پلی پروپیلن: این طناب میتواند در صنایع مختلفی چون کشاورزی، کشتیرانی، ماهیگیری و... کاربرد داشته باشد.
در ساخت این نوع طناب از موادی استفاده میشود که استحکام بالایی دارد و میتواند روی آب شناور شود.
طناب پلی استیل: این طناب از رشتههای پلی اتیلن و پلی پروپیلن تشکیل شده است که از کیفیت بالایی برخوردار است. این محصول به ندرت در ایران یافت میشود، زیرا تعداد تولید کنندگان آن در ایران بسیار کم است و آن را به نام طناب وارداتی میشناسند. جهت خرید انواع طناب پلاستیکی میتوانید به اینجا مراجعه فرمایید.
ویژگیهای طناب طبیعی و مصنوعی در جنبههای مختلفی قابل مقایسه است که هر کدام از آنها با توجه به مواد اولیه و خصوصیات آن، تفاوتهای بسیاری دارند.
طناب طبیعی به دلیل انعطاف پذیری بیشتری که دارد، معمولا برای تولید نردبانهای منعطف و تور استفاده میشود و به دلیل وجود بافتهای قشنگ، گزینه مناسبی برای اکسسوریهای دکوراسیون است. از دیگر کاربردهای مهم طناب طبیعی، میتوان به اتصال لوسترهای سقفی، اتصال گلدان، بستن الوار و قایقرانی اشاره کرد.
در صورتی که از طنابهای مصنوعی برای اتصال بنر تبلیغاتی، کارهای روزمره، باغبانی، بسته بندی کالا، درختکاری و... استفاده میشود.
طنابهای طبیعی در مقابل انواع کپک و اشعه UV آسیب پذیر هستند در حالی که طنابهای مصنوعی این مشکل را ندارند. طنابهای طبیعی در تماس با آب جمع میشوند و طول آن کم میشود. طنابهای مصنوعی مقاومتی در برابر گرما ندارند و ذوب میشوند، در صورتی که برای طنابهای طبیعی در صورت عدم وجود آتش مشکلی ایجاد نمیشود.
طنابهای طبیعی به دلیل سازگاری با محیط زیست آلودگی برای طبیعت ایجاد نمیکنند. در صورتی که طنابهای پلاستیکی مانند تمام محصولات پلاستیکی دیگر، تجزیه نمیشوند و در طبیعت باقی میمانند. طنابهای پلاستیکی مقاومت بیشتری از طنابهای طبیعی دارند و به هنگام خیس شدن استحکامشان بیشتر هم میشود. طول عمر طنابهای پلاستیکی بسیار بیشتر از نمونه طبیعی است و به دلیل وزن سبکتر، جابهجایی آن بسیار آسانتر است.
همانطور که بررسی کردیم، طناب به طور کلی در گروه طبیعی و پلاستیکی وارد بازار میشود که امروزه به دلیل وزن سبکتر و مقاومت بیشتر طنابهای مصنوعی، کاربرد آن افزایش یافته است. ما در این مقاله به طور کلی خصوصیات این دو نوع طناب و نمونهها موجود آن در بازار را بررسی کردیم و در قسمت پایانی به مقایسه هر دو گروه پرداختیم. بهتر است قبل از انتخاب طناب، شرایط کاری خود را در نظر بگیرید تا بتوانید با توجه به نیاز خود، نمونه بهتری را تهیه کنید.
منبع: اکو ایران
پاسخ ها