به گزارش کلودفلر، اوج رشد ترافیک اینترنت ایران در ماه ژانویه، صفر درصد است.
کلودفلر گزارش سالانه خود از کیفیت اینترنت در جهان را منتشر کرد. در این گزارش به تفکیک به بررسی اینترنت در هر کشور پرداخته شده است. بنابر آنچه که در بخش مربوط به ایران این گزارش آمده، رشد ترافیک اینترنت ایران در سال ۲۰۲۳ صفر درصد است.
کلودفلر یک شرکت آمریکایی است که در سال 2009 و با شعار «کمک به ساخت اینترنت بهتر» راهاندازی شد. این شرکت سرویسهای مختلفی را در حوزه زیرساختهای اینترنتی عرضه کرده است و به مردم و کسبوکارها کمک میکند تا تجربه بهتر، سریعتر و ایمنتری در استفاده از اینترنت داشته باشند.
در راستای بررسی کیفیت اینترنت، انجمن تجارت الکترونیک ایران هم گزارشی با این موضوع منتشر کرد که بنا بر آن، ایران در رتبه ۴۹ از ۵۰ از نظر محدودیتهای اینترنتی قرار گرفته و بیشترین خاموشی مطلق اینترنت دنیا نیز برای ایران است.
در عصر زندگی دیجیتال و تکنولوژی، اتصال به اینترنت از هر زمان دیگری مهمتر است و ارتباطات روزمره، تجارت، سرگرمی و حملونقل را امکانپذیر میکند. درحالیکه ترافیک جهانی اینترنت درحال رشد است، اما ممکن است در برخی نقاط جهان آمار متفاوت یا حتی معکوس وجود داشته باشد.
براساس گزارش کلودفلر، وضعیت اینترنت ایران در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ بدتر است و ما در ایران نهتنها رشدی در این حوزه نداشتهایم، بلکه شاهد افول بودهایم. این درحالی است که بنا بر گزارشی که انجمن تجارت الکترونیک تهران منتشر کرده، ایران دستکم سه رتبه در حوزه اینترنت سقوط داشته و از لیست صد کشور اول خارج شده است؛ درحالیکه بولیوی، کویت، شیلی، میانمار و مراکش در میان 100 کشور اول این شاخص و در وضعیتی بهتر از ایران قرار دارند.
درحالحاضر در ایران، رکود گسترده و تعطیلی چشمگیر شرکتهای فناوری و مهاجرت متخصصان فناوری و انتقال استارتاپها به کشورهای همسایه بهخاطر کیفیت اینترنت رخ داده است.
با وجود رشد استفاده از آیپی نسخه ۶ در سرتاسر جهان، کلودفلر میگوید که سهم IPv6 در ارتباطات اینترنتی ایران فقط به ۵ درصد میرسد که بههیچوجه رقم مناسبی محسوب نمیشود. برای مقایسه، طبق آمار موجود، در ابتدای سال جاری میلادی در سرتاسر جهان بیش از ۴۰ درصد ارتباطات براساس IPv6 صورت میگیرد.
ios اپل و اندروید دو سیستمعامل دستگاههای تلفن همراه هستند، بااینحال آمار استفاده از آنها در دنیا متفاوت است. این اختلاف ناشی از پراکندگی در دسترس بودن این دستگاهها در نقاط مختلف دنیا، تفاوت هزینهها در نقاط گوناگون و سلیقه افراد است.
ترافیک سایر سیستمعاملهای تلفن همراه ناچیز بوده و در این بررسی به آنها پرداخته نشده، اما در میان این دو سیستمعامل بزرگ در ایران، گوی سبقت در دست دستگاههای اندروید است و تنها هشت درصد ترافیک اینترنت ایران به استفاده از دستگاههای ios مربوط میشود.
درحالیکه ردپای استارلینک در جهان درحال گسترش است و این شرکت قول اتصال به اینترنت ماهوارهای را در مکانهایی که قبلاً سرویسدهی نشده بود یا بدون خدماترسانی بود، داده، اما استارلینک در ایران هنوز فعالیتی را آغاز نکرده است. درنتیجه برای مکانهایی که کلودفلر ترافیک معناداری مرتبط با استارلینک را مشاهده نکرده، نمودارها نمایش داده نمیشوند و صفر بهمعنای عدم مشاهده ترافیک است.
0.9 درصد افراد در ایران از ترافیک از HTTP/3 استفاده میکنند. کلودفلر در اینجا به توزیع نسخههای HTTP در بین ترافیک کاربران ایرانی در سال ۲۰۲۳ پرداخته است.
درحالیکه اینترنت بهطور فزایندهای نقش مهمی در زندگی مردم ایفا میکند اما همه افراد در مناطق مختلف جهان به اینترنت دسترسی مطمئنی ندارند. قطعی اینترنت ممکن است بهطور ناخواسته ناشی از حوادثی مانند بلایای طبیعی باشد، یا زمانی که یک دولتها تصمیم بگیرند بهطور خودخواسته اتصال را قطع کنند.
مرکز رادار کلودفلر این اختلالات اینترنت را ردیابی کرده و از دادههای ترافیک برای سنجش در محدوده و مدت آنها استفاده میکند. اگر خط زمانی برای کشور یا منطقه انتخابی خالی باشد به این معناست که کلودفر در طول سال 2023 خاموشی را در آنجا مشاهده نکرده است.
به گزارش کلودفلر، در سال ۲۰۲۳، پنج اختلال بزرگ در اینترنت ایران مشاهده شده که بیشترین مدتزمان این قطعی چهار ساعت است. این درحالی است که بنابر گزارش منتشر شده از سمت انجمن تجارت الکترونیک، در سال ۲۰۲۳ تعداد قطعی اینترنت در ایران هشت بار بوده است.
انجمن تجارت الکترونیک، ایران را در رتبه ۴۹ از ۵۰ از نظر محدودیتهای اینترنتی قرار داده است و اعلام کرده که بیشترین خاموشی مطلق اینترنت دنیا برای ایران است. ایران، هند و پاکستان سه کشور اول از حیث بیشترین قطعی و اختلال سراسری خودخواسته (سیاسی) اینترنت در نیمه اول سال ۲۰۲۳ هستند.
اگرچه اتصالات اینترنتی اغلب با تمرکز بر سرعت دانلود به بازار عرضه میشوند و به فروش میرسند اما سرعت آپلود هم اهمیت فزایندهای دارد، زیرا زمان زیادی صرف استفاده از ویدئوکنفرانس و ابزار پخش زنده میشود که به نیازمند سرعت آپلود بالا است. تأخیر همچنین یکی از مؤلفههای مهم کیفیت اینترنت است، زیرا تأخیر بالا میتواند بهطرز قابلتوجهی بر کیفیت اتصال اینترنت و کاربر تأثیر بگذارد.
کلودفلر گزارشی از توزیع، سرعت دانلود، سرعت آپلود و اندازهگیری تأخیر در کشور یا منطقه انتخابی در طول سال 2023 ارائه داده است که بنابر آن، ایران در سرعت آپلود و دانلود و میانگین تأخیر شبکه مشکلاتی دارد.
به گزارش انجمن تجارت الکترونیک، اینترنت ایران در بارگذاری Google حدود ۳ برابر کندتر شده و انجمن این آمار را براساس پایگاه آماری Google CrUX استخراج کرده است. سرعت لود گوگل نیز برای کاربران ایرانی طی یک بازه زمانی پنجساله، سه برابر کندتر شده و از سرعت ۲.۵ ثانیه در سال ۲۰۱۸، به ۶.۳۲ ثانیه در سال ۲۰۲۳ رسیده است.
امروزه دستگاههای تلفن همراه هوشمند در همهجا همراه ما هستند. در بسیاری از کشورها، این تلفنهای همراه هستند که راه اصلی دسترسی مردم به اینترنت را فراهم میکنند. در همین راستا، در سال 2023، کلودفلر گزارش داد که بیش از 80 کشور یا منطقه در دنیا، بیشتر ترافیک را از دستگاههای تلفن همراه داشتند.
در زیر توزیع استفاده از دستگاههای تلفن همراه و دسکتاپ در بین ترافیک مشاهدهشده توسط کلودفلر در ایران در طول سال 2023 را مشاهده میکنیم. بنابر ادعای کلودفلر در این گزارش، تنها ۹ درصد ترافیک در ایران متعلق به دستگاههای تلفن همراه و باقی مربوط به استفاده از دسکتاپ است.
این ادعای کلودفلر درحالی عجیب بهنظر میرسد که بنابر مشاهدات، عموم مردم بهصورت روزمره برای دسترسی به اینترنت از دستگاه تلفن همراه خود استفاده میکنند.
ترافیک بات به هرگونه ترافیک اینترنتی غیرانسانی گفته میشود. نظارت بر باتها میتواند به شناسایی فعالیتهای مخرب احتمالی برای بهبود کیفیت اینترنت کمک کند. البته رباتها نیز میتوانند مفید باشند. در این راستا کلودفلر فهرستی از باتهای تأییدشده را در اختیار دارد که به کارکرد درست اینترنت کمک میکنند.
براساس گزارش منتشرشده کلودفلر، تنها ۳ درصد از ترافیک اینترنت در ایران سهم باتهاست.
هیچوقت نمیتوان پیشبینی کرد که کدامیک از صنایع ممکن است بیشتر مورد حمله سایبری قرار بگیرد، اما این نکته واضح است که بالاخره خطر حمله سایبری برای همه صنایع وجود دارد. پس لازم است هر مجموعهای جوانب احتیاط را در این راستا رعایت کند.
به گزارش کلودفلر، در زمانهای مختلف سال ۲۰۲۳ آمار حملههای سایبری به صنایع متفاوت بوده و در هر زمان یکی از صنایع را بیشتر درگیر کرده است. برای مثال، در ماه آوریل بیشترین میزان حمله سایبری بهسمت حوزه سفر و توریسم بوده، درحالیکه در ماه جولای بیشترین این حملهها مربوط به سامانههای املاک بوده است. اما درنهایت بهطور میانگین بیشترین حملههای سایبری در ایران به صنایع خودرو و حملونقل مربوط میشود.
پاسخ ها