یافتههای دانشمندان نشان میدهد که آنها قویترین سیگنالی که تاکنون دریافت شده را رهگیری کردهاند.
ستارهشناسان یک سیگنال رادیویی مرموز و باستانی را رهگیری کردهاند که گفته میشود از دورترین نقاط کیهان به زمین رسیده و فاصله حیرتآور هشت میلیارد سال را طی کرده است.
از این سیگنال با عنوان انفجار سریع رادیویی (FRB) یاد میشود و یافتههای ستارهشناسان که در مجله Science منتشر شده است، نشان میدهد که آنها قویترین سیگنالی که تاکنون دریافت شده را رهگیری کردهاند. در واقع این سیگنال بهقدری قدرتمند بوده که در کمتر از یک میلیثانیه همان مقدار انرژی که خورشید در طول 30 سال ساطع میکند را آزاد کرده است.
«رایان شانون»، یکی از نویسندگان مطالعه و اخترفیزیکدان «دانشگاه فناوری سوئینبرن» به New Scientist توضیح میدهد:
«قدرت سیگنال برای اینکه کاسه پاپکورنی بهاندازه دو برابر خورشید را در مایکروویو بپزید کافی است.»
اما چهچیزی باعث شده تا این انفجار قدرتمند شکل بگیرد؟ ستارهشناسان درباره این موضوع چندان مطمئن نیستند اما میگویند که این اتفاق میتواند معماهای مربوط به منشأ و شکلگیری FRBها را برطرف کند و همچنین ابزار ارزشمندی برای اندازهگیری کیهان محسوب میشود. شانون توضیح میدهد:
«انفجارهای رادیویی سریع رویدادهای رایجی در کیهان هستند و ما میتوانیم از آنها برای تشخیص ماده بین کهکشانها و درک بهتر ساختار جهان استفاده کنیم.»
درباره منشاء این انفجار نیز طبق گزارش CNN، دانشمندان بر این باور هستند که ادغام دو یا سه کهکشان با یکدیگر و تشکیل ستارههای جدید باعث بهوجودآمدن آن شده است. البته در نظریههای دیگری نیز گفته شده که انفجار ستارگان میتواند باعث تشکیل آنها باشد. FBR مطرحشده در این گزارش ابتدا با کمک تلسکوپ رادیویی SKA Pathfinder در استرالیای غربی شناسایی شده است. سپس ستارهشناسان با کمک یک تلسکوپ بزرگ در شیلی تلاش کردند تا کهشکان مبدأ آن را پیدا کنند.
دانشمندان همچنین باور دارند که با کمک FBRها میتوان ماده بین کهشکانی نامشخصی که در کیهان وجود دارد را اندازهگیری و درنهایت برای تعیین وزن جهان از آنها استفاده کرد.
پاسخ ها