اگر به پادکست علاقهمندید و بهدنبال پادکستهای معروف هستید، با ما همراه شوید تا فهرستی از محبوبترین پادکستهای فارسیزبان را ببینید.
پادکست امروزه یکی از بهترین راهها برای پر کردن اوقات فراغت است، اما تعداد بسیار محتوا در این حوزه موجب شده تا پیدا کردن پادکست مورد علاقهمان کمی سخت باشد. از همین رو سعی کردیم تا چند نمونه از بهترین پادکست های فارسی زبان را به شما معرفی کنیم. برای تهیه این فهرست از نظرات کاربران در شبکههای اجتماعی، گزارش پلتفرمهای پخش پادکست از پرطرفدارها و جستجو انواع پادکست در فضای مجازی کمک گرفتیم.
این روزها کمتر کسی است که «پادکست» به گوشش نخورده باشد و با آن آشنا نباشد. اما برای آن دسته از افرادی که نمیدانند پادکست (Podcast) چیست، پادکست از ترکیب دو واژه پاد (Pod) و برودکست (broadcast) تشکیل شده است و به تعدادی از فایلهای صوتی دیجیتالی گفته میشود، که میتوان آنها را گوش کرد. هر ترک از این فایلهای صوتی، یک اپیزود پادکست نام دارند.
البته پادکست تعریف واحدی ندارد؛ برخی آن را یک رادیوی اینترنتی میدانند، عدهای از آن با عنوان یک برنامه شنیداری یاد میکنند که میتواند حتی فرمت تصویری داشته باشد. به طور مثال برخی آهنگهای گلچین خوانندگان را نیز در این دسته قرار میدهند و از آن با عنوان پادکست دی جی بد و... یاد میکنند.
پادکستها معمولاً توسط فرد یا افرادی منتشر میشوند که مدیریت گفتگویی را برعهده دارند، داستانی را بهاشتراک میگذارند یا خبری را گزارش میکنند. به فرد سازنده پادکست، پادکستر میگویند.
دسترسی و گوش دادن به پادکستها عموماً از طریق اپلیکیشنهای مخصوصی همچون گوگل پادکست، کست باکس، شنوتو، ساند کلاد، فیدیبو، تهران پادکست و... ممکن است که میتوانید برای دانلود پادکست از آنها استفاده کنید. برخی به دنبال بهترین برنامه پخش پادکست هستند که آن چنان تفاوتی میان اپهای موجود نیست.
در ادامه با معرفی بهترین پادکست های فارسی با ما همراه باشید. لیست پادکست های فارسی که در ادامه مشاهده خواهید کرد براساس میزان استقبال کاربران از آنها تهیه شدهاند و برخی نیز براساس سلیقه نویسنده است.
تعداد دنبالکنندههای هر پادکست براساس آخرین دیتای منتشر شده در «کستباکس» اعلام شده است؛ همچنین محبوبترین اپیزود آنها براساس تعداد لایکهای شنوندگان در این پلتفرم است. توجه داشته باشید که محبوبترین، لزوماً بهترین قسمت نیست از همین رو کل پادکست را با یک اپیزود قضاوت نکنید. شاید قسمتهای دیگر آن برای شما جذابتر باشد.
فهرست مطالب
اگر فکر میکنید محتوای مورد علاقه شما در فهرست بهترین پادکست های فارسی خالی است، با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.
پادکستهایی برای مراقبت از سلامت روان و توسعه فردی از جمله محبوبترین محتواهای این حوزه هستند. همچنین به نظر میرسد پادکست مجتبی شکوری و پادکست سپهر خدابنده در این رسته بیش از سایرین، مخاطب دارند.
رادیو راه
در رادیو راه مجتبی شکوری به موضوعات رشد و توسعه فردی میپردازد. شروع فعالیت این پادکست به مهر سال 1399 باز میگردد. در هر یک از اپیزودها به موضوعاتی همچون عشق، مسیر زندگی، نبوغ، رضایت درونی و… پرداخته میشود. در حال حاضر فصل چهارم این پادکست کلید خورده است و شکوری قصهای برگرفته از چند کتاب را برای مخاطب روایت میکند.
بخشی از اپیزودهای این پادکست به قسمتهایی از برنامه «کتابباز» اختصاص دارد که شکوری در آنها با «سروش صحت»، مجری برنامه، هم کلام شده است. اگر دوست دارید بیشتر با این فرد آشنا شوید، قسمت اول فصل دوم رادیو راه که داستان زندگی شکوری از زبان خود او است را بشنوید.
پادکست صلح درون
در توضیح پادکست «صلح درون» آمده است که هدف از تولید آن، بهبود حال درونی انسانها و ایجاد احساس بهتری نسبت به خودشان است. «سپهر خدابنده» در هر اپیزود دست روی موضوعاتی میگذارد که این روزها اغلبمان به آن دچار هستیم. اضطراب اجتماعی، شناسایی روابط سمی، افزایش عزت نفس و… از جمله موضوعات قسمتهای مختلف پادکست صلح درون است.
پادکست جافکری
«امیر علی ق» تولیدکننده پادکست جافکری است. او در وبسایت خود درباره ایده راهاندازی پادکستش اینگونه مینویسد:
«فروردین ماه سال 1399، خانه یکی از دوستانم مشغول صحبت بودیم که یک ایده خوب به ذهنم آمد. با خودم گفتم من در طول هفتهها و ماهها برای صحبت با آدمها زمان زیادی میگذارم و یاد میگیرم، اما همه این صحبتها را به تنهایی استفاده میکنم.»
همین تلنگر موجب شده تا اون پادکست جا فکری را راهاندازی کند و در هر اپیزود با دعوت از آدمهای تأثیرگذار زندگیاش، برای مخاطبانش محتوا تولید میکند. تاکنون 14 فصل از این پادکست انگیزشی در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
پادکست رواق
«فرزین رنجبر» در پادکست ravaq با رویکردی روانشناختی به اگزیستانسیالیسم میپردازد. به زبانی سادهتر، ریشه بسیاری از احساسات عمیق آدمی، غمها، ترسها، آرزوها و... واکاوی میشود. رنجبر، هدف رواق را کشفِ فردیِ مخاطبان از ابعادِ زیستِ اصیله عنوان کرده و با تکیه بر آثار «اروین یالوم»، در این مکاشفه همراه مخاطبانش است.
در سال 1402 و تا زمان نگارش این مطلب، تنها یک اپیزود از این پادکست با عنوان «چهار سالگی (آب را گل نکنیم)» منتشر شده است.
هلیتاک
«هلی هندسی» که اکنون در خارج از کشور زندگی میکند پادکستی برای رشد فردی و موفقیت تهیه کرده است. «هلی تاک» پادکست با صدای زن است که در آن مهارتهایی برای موفقیت و رضایت بیشتر از زندگی به شنوندگان آموزش داده میشود، فارغ از اینکه چند سال دارید یا هدفتان چیست.
در این پادکست بیشتر به مهارتهای نرم همچون اعتماد به نفس، مدیریت زمان، توانایی نه گفتن و… پرداخته میشود. هلی در هر اپیزود از تجربههای شخصی خود نیز برای شنونده میگوید و گاه با دعوت از مهمانان ویژهای، قصه موفقیت دیگر آدمها را نیز روایت میکند.
پادکست مبل قرمز
محتوای این پادکست درباره روابط زوجین، آرامش روان و فراگیری مهارت ارتباط مؤثر است. «الیاس گرجی» در هر قسمت از «مبل قرمز» با کارشناسان خبره به بحث درباره خودشناسی، توسعه فردی و بهبود روابط فردی و زوجی میپردازد.
پادکست این نقطه
«حسین عربزاده» در پادکست این نقطه سعی دارد تا هنر خوب زیستن را با شنوندگانش تمرین کند. او استاد مراقبه یا همان مدیتیشن و مربی زندگی (لایف کوچ) است که در پادکست خود محتواهایی برای توسعه فردی و موفقیت آماده میکند. اینکه چطور میتوانیم هدف خود را پیدا کنیم و کاری که به آن علاقمندیم را انجام دهیم، از دیگر موضوعات پادکست این نقطه است.
پادکست انسانک
«حسام ایپکچی» در ابتداییترین روزهای شیوع کرونا، پادکست انسانک را راهاندازی کرده و تجربیات زندگی خود و دیگران را به گوش شنوندگانش میرساند. او بسیار تأکید دارد که موضوع پادکست او قابل توصیف نیست و باید آن را شنید.
بی اغراق نیست اگر بگوییم «علی بندری» تبدیل به یک برند در حوزه پادکست شده است، از همین رو دیدیم باید برای محتواهای تولیدی او یک میانتیتر جدا در نظر بگیریم. «چنل بی» و «بیپلاس» از نظر بسیاری از شنوندگان علی بندری، دو تا از بهترین پادکست های فارسی هستند.
پادکست بیپلاس
پادکست بی پلاس یکی از بهترین پادکست های داستانی است که برای توضیحات آن به آنچه که سازندهاش گفته، اشاره میکنیم: «ما دنبال بیشتر یاد گرفتنیم. در پادکست بیپلاس از کتابهای غیرداستانیای که میخونیم حرف میزنیم و از ایده و حرفهای اصلی نویسنده میگیم و کسانی رو که کنجکاو میشن دعوت میکنیم به خوندن کتاب و بیشتر یاد گرفتن.»
چنل بی
تاریخ فعالیت این پادکست به تابستان 1394 باز میگردد و از قدیمیهای لیست پادکست های فارسی است. علی بندری در پادکست چنل بی، سالهاست که روایتهای جالبی و البته واقعی را برای شنوندنگان خود تعریف میکند. معمولاً روایتهای او از داستانهایی واقعی است که در رسانههای معتبر انگلیسیزبان چاپ شدهاند. این پادکست در حال حاضر بسیار دیر به دیر بهروز میشود.
شاد بودن و شاد زیستن در این روزگار تبدیل به مأموریتی غیرممکن شده است، با این حال نباید دست از تلاش کشید. از همین رو در لیست بهترین پادکست های فارسی، به چند نمونه پادکست در حوزه طنز و سرگرمی اشاره کردهایم.
پادکست طنزپردازی
این پادکست را «محمد پوررشیدی»- طنزپرداز و پژوهشگر طنز- در بهمن سال 1398 راهاندازی کرده است. در هر قسمت، به گوشهای از دنیای شگفتانگیز طنز سرک کشیده میشود و شامل موضوعاتی از دنیای کتاب گرفته تا سیما، روانشناسی و جامعه شناسی میشود.
پادکست هاگیرواگیر
پادکست هاگیر واگیر یکی از چند پادکستی است که «سیاوش صفاریانپور» آنها را تدارک میبیند. محتوای هاگیرواگیر سرگرم کننده است و گاه مخاطب را از ته دل میخنداند. شنوندگان این پادکست گوش به گفتگوی خودمانی و غیررسمی سه دوست میدهند: «سیاوش صفاریان پور»، «محمدرضا ماندنی» و «پژمان نوروزی» که هریک نظرات و افکار متفاوتی دارند. در معرفی این پادکست آمده است که «شمای شنونده هم نفر چهارم این جمع هستید.»
راهاندازی این پادکست به نخستین روزهای شیوع کرونای واگیردار و قرنطینه در ایام نوروز 1399 باز میگردد.
پادکست عمو طالب
این پادکست در فرمت تصویری است که بر بستر یوتیوب منتشر میشود و بسیاری البته شاید آن را پادکست به حساب نیاورند، اما ما در فهرستمان ذکر کردیم.
«ابوطالب حسینی» یک کمدین است که نامش با خنداننده شو بر سر زبانها افتاده است. او در حال حاضر در یوتیوب پادکستی با عنوان «عموطالب» منتشر میکند که در هر اپیزود مهمان چهرههای مختلفی است. فصل دوم پادکست عموطالب با حضور «امیرحسین قیاسی» یکی دیگر از خندانندهشوهای برنامه خندوانه آغاز شده است که پربازدیدترین محتوای انتشار یافته نیز هست.
پادکست کتاب جیبی
«مهدی بهمنی»، خلاصه کتابها با موضوعات مختلف را به گوش شنوندگانش میرساند. این پادکست معرفی کتاب میتواند گزینه مناسبی برای آنها باشد که علاقمندند پیش از خرید یک کتاب، با خلاصهای از آن آشنا شوند.
پادکست کتابگرد
در هر قسمت از این پادکست، یک مهمان کتابخوان حضور یافته و در مورد کتابها حرف میزند. آشنایی با دنیای کتابها، داستان کتابخوان شدن افراد و آشنایی با عادتهای کتابخوانی از جمله دیگر اهداف این پادکست است. «محسن پوررمضانی» راوی کتابگرد است که هر اپیزود آن با حمایت طاقچه منتشر میشود.
«مجتبی شکوری»، «جادی میرمیرانی»، «هوشنگ مرادی کرمانی» و «مژده شاه نعمتاللهی» از جمله مهمانان این پادکست هستند.
رادیو ناداستان
مجله ناداستان ماهنامهای است ادبی که حول زندگی امروزمان میگردد و آن را از منظر ادبیات دوباره نشان مخابط میدهد. رادیو ناداستان نیز نسخه صوتی این مجله است که میتوان پای روایتهای مستند ادبی آن نشست. در هر قسمت از رادیو ناداستان، روایت با صدای یکی از چهرههای بعضاً سینمایی به گوش مخاطب میرسد. «باران کوثری»، «سروش صحت»، «مهدی پاکدل» و «ستاره پسیانی» از جمله گویندگان این پادکست هستند.
اگر به دنیای تکنولوژی، ارز دیجیتال و استارتاپ علاقمندید، چند نمونه از بهترینهای حال حاضر این حوزه را برایتان فهرست کردهایم.
پادکست رادیو گیک
اگر در حوزه برنامهنویسی فعال یا از علاقمندان تکنولوژی باشید احتمالاً اسم «جادی میرمیرانی» به گوشتان خورده است. او رادیو گیک را برای گیکها راهاندازی کرده و معمولاً در هر اپیزود، اخبار در مورد تقاطع تکنولوژی و جامعه را بررسی میکند.
لازم به ذکر است رادیو گیک جادی یکی از قدیمیترین پادکستهای ایرانی است.
پادکست متاورس
پادکست متاورس قصد دارد پدیده متاورس را بیشتر به عموم مردم بشناساند و زوایای پنهان و اثراتش را بر انسان کشف کند. «سیاوش صفاریانپور» مدیر این پادکست معتقد است متاورس آینده بشریت است و اکنون بشریت در دروازه آن قرار گرفته است.
در حال حاضر فصل دوم این پادکست در دسترس شنوندگان قرار دارد که در هر اپیزود، مهمانانی درباره موضوعات مرتبط یا نزدیک با متاورس، صحبت میکنند.
اگر شما هم مثل من طرفدار تولیدات «سیاوش صفاریانپور» هستید به شما پیشنهاد میکنم تا پادکستهای دیگر او مثل «عصر حجر» ،«خداحافظ آفریقا»، «فلسفه علم» و... غافل نشوید.
پادکست لانه خرگوش
اگر به دنیای ارزهای دیجیتال، بالاخص بیتکوین علاقه دارید، پادکست لانه خرگوش گزینه مناسبی برای شما است.
«ضیا صدر» در این پادکست در فضایی به دور از اخبار و اتفاقات زد اکوسیستم بیتکوین، مخاطب را با مهمترین موضوعات این حوزه آشنا میکند. لازم به ذکر است متأسفانه روند تولید این پادکست تا هنگام نگارش مطلب متوقف شده، اما محتواهای آن برای مخاطبین جدید، شنیدنی است.
پادکست طبقه 16
این پادکست یکی از بهترین گزینهها برای علاقمندان به تکنولوژی و اکوسیستم استارتاپی است. «سهیل علوی» در هر قسمت میزبان یک میهمان است و با آنها درباره تکنولوژی، هنر، استارتاپ و زندگی صحبت میکند. «علی کلاهی»، «سعید رحمانی» و «فرزین فردیس» از جمله چهرههای شناخته شدهای هستند که در پادکست طبقه 16 به عنوان میهمان حضور یافتند.
استرینگ کست
استرینگ کست قصد دارد گوشههای عجیبوغریب علم را برای مخاطبانش روایت کند. «شاهین جوادینژاد» در هر اپیزود داستانهای واقعی را درباره اتفاقات علمی مینویسد و رضا حریریان آنها را بازگو میکند.
تاکنون بیش از 80 داستان از گذشتههای دور تا آیندههای غیرقابل درک، از زمین، فضا و انسان در پنج فصل برای شنوندگان روایت شده است.
رادیو دیو
رادیو دیو پادکستی فرهنگی-هنری است که در هر قسمت با پرداختن به فرهنگ یا موضوعی خاص از دریچه موسیقی، ادبیات و سینما، مخاطب را به دنیایی نو میبرد.
آنطور که در وبسایت رادیو دیو آمده، ایده تولید این پادکست در آبانماه 1393 و از دل یک پیاده روی طولانی در جنگلهای بهشر شکل گرفته است.
دیالوگ باکس
دیالوگ باکس با هدف ساخت روایتهای صوتی متفاوتی از فیلمهای سینمای ایران، در خردادماه 1395 راهاندازی شد. «مهدی ستوده» در هر اپیزود محتوایی را به گوش شنونده میرساند که برگرفته از فیلمهای ایرانی، با تلفیقی از موسیقی، شعر و متنهای متفاوتی از نام آورترین شاعران و نویسندگان ایران است.
پادکست جعبه
این پادکست کاری از «منصور ضابطیان» است که محتواهایی از ادبیات، فرهنگ و هنر برای شنوندگانش ارائه میکند. ضابطیان با رادیو هفت در تلویزیون بیشازپیش شناخته شد؛ اما حال او پا در عرصه تولید پادکست و محتوای صوتی گذاشته است.
رادیو ماجرا
با توجه به اینکه گردشگری از بهترین ابزار تبادل فرهنگ است، این پادکست را در دسته فرهنگی آوردهایم. «رادیو ماجرا» روایت تجربههای خاص سفر جهانگردها و ایرانگردهاست. در این پادکست داستانهایی جذاب از جسارت، ماجراجویی، کشف ناشناختهها و سفر به سرزمینهایی که شاید تابهحال نام آنها را نشنیده باشید، روایت میشود.
پادکست رخ
اگر به تاریخ علاقهمندید، پادکست رخ یکی از بهترین گزینهها برای شماست. «امیر سودبخش» در هر قسمت این پادکست، داستان افرادی را روایت میکند که باعث تغییراتی در تاریخ شدهاند یا بخشی از تاریخ را رقم زدهاند.
محتوای این پادکست محدود به تاریخ ایران نیست، بلکه تاریخ جهان معاصر را نیز شامل میشود. داستان زندگی مرکل، پابلو اسکوبار، استاد شجریان، مولانا و مریم میرزاخانی ازجمله موضوعات قسمتهای گذشته پادکست رخ هستند.
رادیو دال
پادکست رادیو دال درباره یکی از ترندهای این روز جامعه ایرانی است: «مهاجرت». در هر قسمت از این پادکست به موضوعات مختلفی درباره مهاجرت پرداخته میشود و شنوندگان میتوانند از تجربیات دیگر افرادی که مهاجرت کردهاند، استفاده کنند.
آنطور که «آرش طاهری»، تهیهکننده این پادکست، در وبسایت خود گفته، رادیو دال از حالت یک پادکست با انتشار فعال خارج شده است؛ البته هنوز قسمتهای منتشرنشدهای از این پادکست وجود دارد و شاید مهمان جدیدی نیز برای گفتوگو انتخاب شود، اما انتشار پادکست بهصورت مستمر نخواهد بود.
پادکست راوکست
راوکست نیز همچون رادیو رخ یک پادکست تاریخی است، با این تفاوت که محوریت آن روایتهاست نه اشخاص. «ایمان نژاد احد» باور دارد تاریخ فقط وقایع را ثبت میکند، اما داستانها حقایق را؛ ازهمینرو در هر قسمت از پادکست راوکست، داستان یک رویداد واقعی و مهم را برای مخاطب روایت میکند.
رادیو کارنکن
این پادکست برخلاف اسمش، به سراغ افرادی میرود که عاشق کارشان هستند. «امین آرامش» با آدمها در مورد شغل و مسیر شغلیشان صحبت میکند. مهمانان این برنامه جهانگرد، بیتباکسر، کارآفرین، طناز و… هستند که حوزه فعالیتشان محدود به یک زمینه خاص نمیشود.
«گسترش امید در جامعه ناامید امروز ایرانمان» هدفی است که رادیو کارنکن آن را دنبال میکند.
پادکست شنود
«مونا زارع» نویسنده و طنزپرداز است که نوشتههایش در بیقانونِ روزنامه قانون، مخاطبان پروپاقرصی داشت. او با نقش «شعله» در «دم خروس» هم درخشید و با استقبال کاربران اینستاگرام روبهرو شد. زارع همچنین تاکنون دو کتاب «چگونه با پدرت آشنا شدم؟» و «اینجا بدون مرد» را منتشر کرده است.
حال او مدتی است پادکستی را آماده و منتشر میکند که محوریت آن طنز نیست. در هر قسمت از پادکست شنود، مخاطب درحال گفتوگوی دو نفر در شهر است که با لحظهای کوتاه از زندگی آنها آشنا میشود؛ گاه با آنها میخندد و گاه غصه میخورد.
در این مطلب سعی کردیم بهترین پادکست های فارسی را به شما معرفی کنیم، اما بهعلت محدودیت، مجبور به دستچین تنها 30 مورد از آنها بودیم. پادکست رسمی برنامه کتابباز، «چیزکست» که تاریخچهای از تولید کالاهای امروزی ازجمله شکلات و صابون را روایت میکند، «معجون» با دیدگاهی علمی به روایتهای تاریخی، «رادیو نیست» ، «مورخ» که به موضوعات تاریخی میپردازد، رادیو شبهای کابل، پادکست طنز «اسطوراخ» که داستانهای اساطیری تمدنهای مختلف را تعریف میکند و... از دیگر پادکستهای خوب و پرطرفدار فارسی هستند که میتوانید آنها را نیز در فهرست انتظار بگذارید تا سر فرصت بشنوید.
اگر فکر میکنید جای پادکست محبوب شما در این فهرست خالی است، نام آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
رادیو راه، بیپلاس، چنلبی، جافکری و صلح درون محبوبترین پادکستها براساس تعداد دنبالکنندهها در کستباکس هستند.
کستباکس، گوگل پادکست، اپل پادکست، اسپاتیفای و شنوتو ازجمله شناختهشدهترین پلتفرمها برای گوشدادن به پادکست هستند.
پاسخ ها