بیماری پسوریازیس نوعی مشکل پوستی است که افراد زیادی را در سراسر جهان درگیر کرده است. این بیماری انوع مختلفی دارد و بسته به نوع آن میتواند علائم متفاوتی داشته باشد. اما یک سری از نشانهها به صورت عمومی و در بیش از 80 درصد انواع پسوریازیس بروز میکند که در ادامه به آنها میپردازیم پس با من در ادامه همراه باشید.
بیماری پسوریازیس به علت نوعی اختلال در سیستم دفاعی بدن رخ میدهد. این اختلال سبب میشود که لنفوسیتهای T که در واقع نوعی از گلبولهای سفید بدن هستند و در دفاع از بدن در برابر ویروس ها نقش دارند، سلولهای پوستی بدن را به عنوان عامل بیگانه و دشمن تلقی میکنند و شروع به ازبین بردن این سلولها میکنند. سلول های پوست نیز در مقام دفاع برمیآیند و برای دفاع شروع به تکثیر و تقسیم بیش از حد خود میکنند. ظاهری که از بیماری پسوریازیس میبینیم به علت همین جنگ بین لنفوسیتها و سلولهای سطح پوست میباشد.
پسوریازیس یک بیماری مزمن است که گاهی به صورت مادامالعمر با فرد مبتلا باقی میماند. درمانهای پسوریازیس تنها میتوانند بروز علائم پسوریازیس را کنترل کنند ولی علت پسوریازیس را که تکثیر سلولهای پوستی است را نمیتوانند از بین ببرند. یک فرد مبتلا به پسوریازیس باید تحت نظر پزشک باشد و به صورت مداوم روند درمانی خود را طی کند. این روند فرسایشی درمان پسوریازیس در بسیاری از اوقات سبب کلافگی افراد مبتلا به این بیماری میشود. این افراد باید یک روتین درمانی را به صورت روزانه یا هفتگی به صورت مستمر سالهای سال انجام دهند و در صورتی که مدت کوتاهی در انجام روتین درمانی کوتاهی کنند، شاهد بازگشت علائم پسوریازیس روی پوست خود خواهند بود.
علائم پسوریازیس روی بدن به طور کامل قابل مشاهده است. همانطور که گفته شد این علائم بر اساس نوع پسوریازیسی که شخص به آن مبتلا است میتواند متفاوت باشد اما بعضی از علائم به صورت عمومیتری در انواع پسوریازیس بروز میکند و در 80 درصد انواع پسوریازیس این علائم مشاهده میشود. از جمله:
علائم بیماری پسوریازیس عبارتند از:
این علائم میتوانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند اما بیشتر روی زانوها، آرنجها و پوست سر ایجاد میشوند.
پسوریازیس دارای انواع مختلفی است و بسته به نوع سلولهای درگیر پوست و نوع لنفوسیتهایی که در اختلال ایمنی دخیل هستند و همچنین محل به وجود آمدن این جنگ بین لنفوسیتهای T و سلولهای پوستی، نوع پسوریازیس و شدت آن میتواند متفاوت باشد.
انواع بیماری پوستی پسوریازیس شامل:
شرح هر کدام از این انواع پسوریازیس نیاز به یک مقاله جدا با طول و تفصیل بسیار دارد که در این مقاله ممکن نیست.
در این مقاله پسوریازیس پلاگی و گوتات که از شایعترین انواع پسوریازیس به شمار میروند را به اختصار برای شما شرح خواهم داد.
پسوریازیس پلاکی شایعترین نوع پسوریازیس است. تقریبا 80 درصد افراد مبتلا به پسوریازیس در سراسر جهان به این نوع از بیماری مبتلا هستند. علت بروز این بیماری همانطور که گفته شد جنگ بین لنفوسیت های T و سلولهای پوستی است. از علائم این بیماری نیز میتوان به قرمزی، خار شو لسی و پلاکی شدن پوست اشاره کرد. این نوع پسوریازیس معمولا در آرنج و زانوها پدیدار میشود.
پسوریازیس گوتات از نظر شیوع، رتبه دوم این بیماری را داراست. این نوع پسوریازیس در درجه اول کودکان و به میزان کمتری بزرگسالان زیر 30 سال را درگیر میکند.
گوتات به طور معمول، با یک باکتری یا ویروس مرتبط بوده و علائم آن، حدود یک تا سه هفته پس از عفونت بروز پیدا میکند. ضایعات و آثار ناشی از آن، کوچکتر از 1 تا 10 میلیمتر، به رنگ صورتی، به شکل پولک و اشکی شکل بوده و با یک پوسته نازک پوشیده شده است.
درمان گوتات، تفاوت چندانی با درمان پسوریازیس پلاکی ندارد. اگر علت بروز هر دو عفونت باکتریایی باشد (یعنی شروع آن به صورت یک رویداد حاد اتفاق بیافتد) ممکن است پزشک برای کنترل علائم آنتیبیوتیک تجویز کند.
روش درمان پسوریازیس که توسط پزشک انتخاب میشود، علاوه بر نوع پسوریازیس به شدت آن نیز بستگی دارد. طبیعتا هر چقدر شدت علائم بیشتر باشد درمانهای قویتری لازم است تا علائم پسوریازیس بهبود پیدا کند.
شدت و درجه بیماری بر اساس میزان ظهور علائم بر روی پوست و گسترش آن اندازه گیری میشود.
برخی عوامل میتوانند شدت پسوریازیس را در فرد مبتلا بیشتر کنند که باید از آنها اجتناب کرد. از جمله این عوامل:
در وهله اول باید روی این موضوع تاکید کنم که به هیچ عنوان اقدام خودسرانهای برای درمان این بیماری نباید انجام گیرد. خود درمانی یکی از خطرناکترین کارهایی است که است که میتوان درباره بیماری پوستی پسوریازیس انجام داد. حتما در صورت بروز علائمی مانند آنچه که در این مقاله گفته شد، باید به پزشک متخصص مراجعه شود تا اولا ببینید که مشکل پوستی که به آن دچار شدید ناشی از بیماری پسوریازیس است یا خیر. حال اگر مشخص شد که این علائم ناشی از بیماری پسوریازیس است باید پزشک تشخیص بدهد که نوع پسوریازیسی که شخص به آن مبتلاست چیست و با متناسب با آن درمان خاصی را تجویز نمایید.
درمانهای متداول که معمولا پزشکان برای بیماری پسوریازیس تجویز میکنند عبارتند از:
بیماری پسوریازیس یک بیماری مزمن است که درمان قطعی ندارد و باید به صورت مداوم از محصولات و روشهای درمانی برای بهبود و از بین رفتن علائم آن استفاده شود. باید از کارهایی که سبب تشدید علائم این بیماری میشود خودداری کرد. در صورت وجود علائمی نظیر آنچه گفته شد در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کرده تا علت این علائم مشخص شود.
پاسخ ها