بیایید کمی با دنیای زیبای کودکان آشنا شویم؛ تقریبا میتوان گفت که همه چیز در دنیای کودکان، برای آنها زیبا و عجیب غریب است و آنها همیشه سعی میکنند تا به دنبال اکتشاف چیزهای مختلف باشند. این شما هستید که میتوانید با کمک کردن به کودکانتان در اکتشافهایشان، مغز آنها را پرروش دهید.
در این پست میخواهیم ببینیم که چطور میتوانیم کنجکاوی کودکان بسنجیم و از آن در مسیر درست استفاده کنیم.
درست است که هر چیزی برای کودکان میتواند زیبا و جدید باشد؛ ولی محیط خانه یک محیط محدود است که بالاخره دیر یا زود، کودک شما همه چیز را پیدا میکند. ولی شما نباید ذهن کودکانتان را در داخل خانه محدود کنید.
سعی کنید مثلا هفتهای یکبار، کودکان خودتان را به یک جایی ببرید که بتوانند چیزهای جدیدی ببینند. مثلا پارک، جنگل، دریا و ... میتواند یکی از گزینههای فوق العاده برای این موضوع باشد.
البته به غیر این موارد، گزینههای دیگری هم هستند که شاید برای شما کسل کننده باشند؛ ولی مطمئن باشید که برای کودکان شما جذاب است. مثلا شاید رفتن به یک فروشگاه غذایی و یا انجام کارهای بانکی یا خرید از بازار برای شما یک روتین روزانه و خسته کننده باشد. ولی به این موضوع فکر کنید که کودکان شما با دنیای جدیدی رو به رو میشوند که این موضوع میتواند ذهن آنها را پرورش دهد.
همه چیز مربوط به یک مکان خاص نیست؛ مثلا فرض کنید که هوا باران میبارد یا باد میزند. در این لحظه شما یک چتر بردارید و با یک لباس مناسب، کودک خودتان را به بیرون ببرید و بگذارید از این هوا لذت ببرند.
خودتان هم میتوانید با خلق موقعیتهای مختلف، کودکانتان را با صحنههای جدید رو به رو کنید. مثلا در هوای پاییزی که همه برگها زرد و خشک هستند، شاخهها را تکان دهید تا برگها بریزند؛ یا در هوای بارانی پای خودتان در چالههای کوچک پر از آب بزنید و ...
هر چند وقت هم سعی کنید تا به خاطر فرزندتان هم که شده، یک سفری بروید و حتما هم یک یادگاری از این سفر به خانه بیاورید و درباره آن با کودکتان صحبت کنید.
بسیاری از خانواده ها هم شاغل هستند و نمیتوانند که فرزند خودشان را به پارک یا سفر ببرند؛ ولی شما با کمی خلاقیت میتوانید لذت یک سفر به دریا را در وان حمام هم برای کودکانتان به ارمغان بیاورید.
اسباب بازی و کادو همیشه جزو علاقمندیهای کودکان بوده و هست؛ ولی سعی کنید تا با کادو هم حس کنجکاوی آنها را به وجد بیاورید. معمولا اکثر والدین با کودکان خودشان به یک اسباب بازی فروشی میروند و چیزی را میخرند که خودشان انتخاب میکنند.
البته این کار هم درست است؛ ولی اسباب بازیهایی مثل اسباب بازی شانسی که در داخل جعبه و پوکه های شانسی هستند هم میتواند برای آنها جالب و هیجان انگیز باشد. همه این اسباب بازیها که آنها را با اسم اسباب بازی شانسی میشناسند،
در یک جعبههایی قرار دارند که هیچ کسی نمیدانند دقیقا چه چیزی در داخل آنها وجود دارد؛ مگر اینکه جعبهها را باز کنید.
اگر به دنبال خرید لوازم شانسی هستید به شرکت هدهد سر بزنید!!!
همینکه کودکان نمیدانند که چه چیزی در داخل این جعبه های شانسی وجود دارد، میتوانددر حس کنجکاوی آنها تاثیر مثبت بگذارد. حتی در این لحظه هم شما میتوانید حس کنجکاوی را به کودک خودتان منتقل کنید. مثلا از او بخواهید که درباره چیزی که در داخل این جعبهها وجود دارد نظر بدهد و او را به هیجان بیندازید.
همه کودکان در یک سنین خاصی، سوالهای بیشماری میپرسند که در همه آنها هم کلمات "چرا، چطور و چگونه" دیده میشود. بعضی وقتها این سوالها به حدی زیاد میشوند که والدین یا حوصله نمیکنند سوالهایشان را جواب دهند و یا اینکه نمیدانند چه جوابی بدهند.
به جای اینکه به فرزندتان جواب "نه" یا "نمیدانم" را بدهید و یا اینکه کنجکاوی او را سرکوب کنید، او را تشویق کنید که خودش به دنبال جواب بگردد؛ یا اصلا بهتر است که خودتان کودکان را تشویق کنید که با همدیگر جواب این سوال را پیدا کنید.
بسیاری از والدین وقتی فرزند آنها دست به کارهای مختلف میزند عصبانی میشوند و یا او را از انجام آن کار منع میکنند. مثلا نمیگذارند که کودکشان به تنهایی تاب بخورد یا اینکه نمیگذارد خودش به فضای باز برود و کمی برای خودش تفریح کند.
این کار شما باعث میشود تا جس کنجکاوی کودتان سرکوب شود و او را ناامید میکنید. منظور ما این نیست که کودک خودتان را باید به حال خودش رها کنید. منظور ما این است که بگذارید کارهایی که میخواهد را انجام دهد تا بتواند چیزهای جدیدی را کشف کند.
تا حالا دقت نکردید که کودکان لج میکنند و میخواهند یه کاری را خودشان به تنهایی انجام دهند؟ این دقیقا به همین خاطر است! بگذارید خودشان کشف کنند و از اکتشاف خودشان لذت ببرند. مثلا دست او را ول کنید تا خودش در پارک قدم بزند تا اینکه بگذارید یک ظرفی را خودش از آشپزخانه بر روی سفره بیاورد.
البته در همه این کارها، شما باید حواستان به کودکان باشد تا خدایی نکرده به خودش آسیبی نرساند.
بعضی وقتا بگذارید تا کودکانتان، آزاد باشند. یعنی اینکه همیشه سعی نکنید تا او را در اطراف خودتان نگه دارید و یا اینکه سعی نکنید تا او را همیشه خودتان را به او نزدیک نگه دارید تا حرکات او را کنترل کنید.
بگذارید کودکانتان کمی در خلوت خودشان، سرگرم شوند؛ بگذارید خودشان با اسباب بازیهای خودشان مشغول شوند؛ خودشان در خلوت خودشان خراب کاری کنند و خودشان دوباره درستش کنند.
این آزادی باعث میشود تا یک حس مسئولیت پذیری به آنها منتقل شود تا بتوانند خودشان برای خودشان تصمیم بگیرند. البته یادتان باشد که منظور از آزادی این نیست که فرزند خودتان را به حال خودش رها کنید؛ کودکان موجودات بسیار آسیب پذیری هستند؛ چه از لحاظ روحی و چه از لحاظ جسمانی! در عین حال که فضا و آزادی لازم را به کودکانتان میدهید، حواستان هم باید به کودکانتان باشد تا به خودشان آسیبی نرسانند.
کودکان عاشق دگرگونی و تغییرات هستند؛ شاید برای شما طلوع و غروب خورشید چیز جدیدی نباشد؛ ولی مطمئن باشید در دنیای کودکانه، اینکه در یک زمان خاصی خورشید محو میشود و ماه جایش را میگیرد جالب و هیجان انگیز است.
اینکه ماه، هر شب شکلش تغییر میکند هیجان انگیز است؛ اینکه هر شب تعداد ستارگان عوض میشود، برگ درختان میریزد و دوباره رشد میکند هیجان انگیز است و ...
سعی همه این موارد را با کودک خودتان مرور کنید و البته که درباره همه این موارد با او صحبت کنید و از او سوال کنید تا او نظرش را بدهد.
پیشنهاد مطالعه : ترفند جدید بلاگران اینستاگرام
مثلا در یک شب پر از ستاره، درباره رنگ و تعداد ستارهها با هم صحبت کنید و بر روی ستارهها اسم بگذارید و اجازه دهید تا اسم اکثر ستارهها را کودکتان انتخاب کند. البه این فقط یک مثال ساده بود و کارهای خیلی زیادی است که میتوانید در این قسمت، برای کودک خودتان انجام دهید.
شما هیچ وقت نمیتواند حس کنجکاوی کودکان خودتان را سرکوب کنید و اصلا هم نباید برای آن سعی و تلاش کنید. کنجکاوی بخشی از وجود یک کودک است و به جای اینکه آن را سرکوب کنید، باید آن را در مسیر درست قرار دهید.
همه مواردی که در بالا گفتیم، میتواند در کنترل و رشد حس کنجکاوی کودک شما تاثیر بگذارد. پس به جای اینکه حس کنجکاوی کودک خودتان را با اسم "بیش فعال" یاد کنید، سعی کنید درست با آن برخورد کنید.
پاسخ ها