به گزارش سایت زاویلا:
اما مهمترین و معروف ترین اثر باستانی در این روستای فوق العاده، ” پل تاریخی بانو صحرا” می باشد. این پل ، یک اثر ملی (شماره ۱۱۱۰۴) است که قدمت آن به دوره صفویه باز می گردد. این پل بر روی رودخانه کردان ساخته شده و دارای دو چشمه طاق بزرگ و دو چشمه طاق کوچک بوده که دهانه ضلع غربی بزرگتر از چشمه ضلع شرقی می باشد. خیز پل بانو صحرا، به خاطر آرام بودن و عدم طغیان رودخانه کم است. این پل تا اواخر ۱۳۵۳ از لحاظ اسکلت و ساختار کلی ، سالم و پابرجا بوده ولی تدریجا تخریب و دچار آسیب شده است و متاسفانه تا الان نیز این مشکل در جریان است.
از دهانه شرقی پل، هیچ اثری باقی نمانده و تنها بخش بسیار کوچکی از پایه جبهه شرقی و پاکار چشمه طاق شرقی از تخریب ، نجات یافته است. ضلع غربی کاملا نابود شده و دهانه غربی هم وضعیت حساس و ضعیفی دارد و شکاف هایی در طاق آن معلوم و مشهود است.
این اثر تاریخی از میان سه پل باقیمانده از دوره صفوی ، معروف ترین آنهاست که در اثر گذر زمان و فرسایش و سیلاب های رود کردان، دچار تخریب گسترده ای شده بخصوص در قسمت طاق آن که کلا نابود شده و دیگر جز پایه های آن هیچ چیزی باقی نمانده است. در ساخت این بنا، سنگ و ساروج و تیرک های چوبی استفاده شده تا استحکام آن چند برابر شود. همچین برای زیبایی پل، آجر های سرخ رنگی در ورودی آن به کار رفته است.
بنابر شواهد موجود، عمر و سال ساخت این پل به زمان پادشاهان صفوی بر می گردد که به خاطر معماری قوی و اصولی آن تا زمان قاجار نیز مورد استفاده قرار گرفته است ولی با نبود مراقبت و حفاظت لازم، به خاطر از دست دادن ارزش و عدم کارایی، پل در طول سالیان سست و دچار فرو ریختگی شد.
در حال حاضر، در نزدیکی پل بانو صحرا و خوشنام کرج ، پلی مبتنی بر اصول معماری صفوی و مصالح فلزی و سیمانی ساخته شده که رفت و آمد و عبور و مرور وسایل نقلیه به کمک آن انجام می شود.
منبع + ادامه مطلب: https://zavilla.ir/bano-sahra/
پاسخ ها