به دنیا اومدن یه نوزاد نارس ، با تموم شیرینیها و سختیهاش، نیاز به یه مراقبت ویژه داره. نوزاد نارس نوزادی هست که قبل از هفتهی ۳۷ بارداری به دنیا اومده و به خاطر اینکه فرصت کامل برای رشد نداشته، نیازهای خاصی داره. اینجا با هم درباره نیازهای این کوچولوی دوستداشتنی و علتهایی که ممکنه باعث زود به دنیا اومدنش شده باشه حرف میزنیم.
دلیلهای زیادی میتونه پشت زایمان زودرس باشه. چند مورد از رایجترین علتها ایناست:
۱. بیماریهای زمینهای خودت مثل دیابت، فشار خون بالا، یا بیماریهای قلبی.
۲. عفونتهای رحمی که میتونن باعث زایمان زودرس بشن.
۳. مشکلات جفت مثل جدا شدن جفت یا نرسیدن مواد غذایی کافی به جنین.
۴. سبک زندگی و استرسهای روزمره: مصرف سیگار و الکل یا تجربه استرس زیاد هم میتونه عامل زایمان زودرس باشه.
۵. حاملگی چندقلویی هم به خاطر فضای محدود میتونه باعث بشه بچهها زودتر از موعد به دنیا بیان.
وقتی کوچولوت رو از بخش مراقبتهای ویژه مرخص میکنی، باید آمادهی یه سری مراقبتهای خاص براش باشی:
۱. ویزیتهای منظم
حدوداً ۲ تا ۴ روز بعد از ترخیص یه ملاقات با پزشک اطفال لازمه. بهتره کوچولوت آزمایشهایی مثل شنوایی و بینایی رو هم انجام بده تا اگه چیزی نیاز به پیگیری داره زودتر مشخص بشه. نوزاد نارس ممکنه به متخصصهایی مثل چشمپزشک یا کاردرمانگر هم نیاز داشته باشه تا بتونه رشدش رو بهتر دنبال کنه.
۲. تغذیه مخصوص
نوزادت برای رشد سریع به یه تغذیهی خاص نیاز داره. بعضی نوزادهای نارس ممکنه با شیر مادر یا شیرخشک تغذیه بشن، ولی بعضیها به خاطر مشکلات هماهنگی بلع و تنفس، نیاز به لوله تغذیه دارن. پزشکت راهنمایی میکنه که چه چیزی برای کوچولوت بهترینه.
۳. خواب ایمن
کوچولوت احتمالا بیشتر از بقیه نوزادان میخوابه، ولی دورههای خوابش کوتاهتره. همیشه یادت باشه که نوزادت رو به پشت بخوابونی تا خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد کمتر بشه. بالش و وسایل اضافی رو هم از اطرافش دور نگه دار.
نوزادان نارس سیستم ایمنی ضعیفتری دارن و به مراقبت بیشتری نیاز دارن. چند تا نکته برای اینکه کوچولوت از عفونت دور بمونه:
- کم کردن رفت و آمد: بهتره توی چند هفتهی اول، افراد زیادی به دیدنش نیان و خیلی از خونه بیرون نری.
- شستوشوی دستها: هر کسی که میخواد به کوچولوت نزدیک بشه، دستهاش رو حتما بشوره.
- واکسنهای ضروری: واکسنها مثل یه سپر ایمنی عمل میکنن و برنامهی واکسیناسیون باید تحت نظر پزشک انجام بشه.
- محافظت در برابر RSV: این ویروس میتونه برای نوزادان نارس خطرناک باشه و باعث مشکلات تنفسی بشه. اگه نوزادت توی فصل این ویروس به دنیا اومده، بهتره که با پزشک دربارهی راههای محافظت ازش مشورت کنی.
- مراقبت از تنفس نوزاد نارس: اگه نوزادت دچار آپنه یا توقفهای کوتاه در تنفس میشه، نباید خیلی نگران باشی، چون این حالت معمولا تا زمان ترخیص از بیمارستان برطرف میشه.
یکی از بهترین کارهایی که میتونی برای نوزاد نارس انجام بدی، تحریک حواسش توی محیط آروم و امن خونه است. مثلاً صحبت کردن با لحن ملایم، پخش موسیقی آرامشبخش یا حتی یه لالایی ساده میتونه برای آرامش کوچولوت خیلی موثر باشه. این کارها علاوه بر اینکه به رشد حسی و شناختی نوزادت کمک میکنه، پیوند عاطفی بین شما رو هم قویتر میکنه. پس هر روز زمانی رو به این فعالیتها اختصاص بده و بهش فرصت بده تا کمکم به محیط اطرافش آشنا بشه و حس امنیت و آرامش رو تجربه کنه.
مراقبت از یه نوزاد نارس میتونه برات استرس زیادی داشته باشه، بهخصوص اگه نوزادت نیازهای خاصی داشته باشه. سعی کن از کمک خانواده و دوستان استفاده کنی. استراحت کافی، تغذیه مناسب و مراقبت از حال روحیت خیلی مهمه. اگه احساس خستگی یا افسردگی داری، با یه متخصص صحبت کن.
در کنار همهی این مراقبتها، از نزدیک بودن به نوزادت لذت ببر. تماس پوستی یا همون مراقبت کانگورویی که یعنی نوزادت رو با پوست لخت به پوست خودت بچسبونی، هم برای اون خوبه و هم بهت آرامش میده.
نگران نباش، با عشق و صبوری میتونی نیازهای کوچولوت رو برآورده کنی. این روزها هم میگذرن و به زودی میبینی که چقدر کوچولوت رشد کرده و قویتر شده!
پاسخ ها