ناباروری میتونه روی زندگی زوجها تأثیر زیادی بذاره. بعضی از مردان به دلایل مختلف مثل آزواسپرمی، انسداد مجاری اسپرمبر، وازکتومی یا بیماریهای ژنتیکی، در مایع منی اسپرم ندارن یا قادر به انزال طبیعی نیستن. توی این شرایط، استخراج اسپرم میتونه راهی برای درمان ناباروری باشه و به این افراد کمک کنه تا بتونن از روشهایی مثل لقاح آزمایشگاهی ( IVF ) برای فرزندآوری استفاده کنن.
اما این روش همیشه جواب نمیده و باید تحت شرایط خاصی انجام بشه. توی این مقاله، بررسی میکنیم که استخراج اسپرم برای چه افرادی مناسبه، چطور انجام میشه و چه مزایا و معایبی میتونه داشته باشه.
استخراج اسپرم یک روش پزشکیه که در اون اسپرمها مستقیماً از بیضه یا اپیدیدیم (لولهای که اسپرمها توش ذخیره میشن) خارج میشن. این روش بیشتر برای مردانی انجام میشه که به دلایل مختلف، اسپرم توی مایع منیشون دیده نمیشه (آزواسپرمی).
روشهای مختلفی برای استخراج اسپرم وجود داره، از جمله:
حالا که فهمیدیم استخراج اسپرم چیه، بریم سراغ این که تو چه شرایطی پزشکان این روش رو توصیه میکنن.
اگه مردی توی مایع منی خودش اسپرم نداشته باشه، احتمالاً مشکل آزواسپرمی داره. این مشکل میتونه به دو شکل باشه:
تو هر دو مورد، پزشک میتونه با روشهای مختلف استخراج اسپرم به زوجها کمک کنه.
بعضی از مردان بعد از بچهدار شدن، وازکتومی انجام میدن تا دیگه بچهدار نشن. ولی اگه بعداً نظرشون عوض بشه و جراحی معکوس انجام بدن، استخراج اسپرم از بیضه میتونه یک راهحل باشه.
بعضی از بیماریهای ژنتیکی مثل کیستیک فیبروزیس باعث انسداد لولههای اسپرمبر میشن. در این شرایط، استخراج اسپرم تنها راه برای پدر شدن هست.
همچنین، بعضی از مردان به خاطر بیماریهایی مثل سرطان، قبل از شروع شیمیدرمانی یا پرتودرمانی، مجبور میشن اسپرمها رو استخراج و فریز کنن، چون این درمانها ممکنه به بیضهها آسیب بزنن.
بعضی از مردان مقدار خیلی کمی اسپرم توی مایع منیشون دارن، جوری که توی نمونهبرداری طبیعی پیدا نمیشه. برای این افراد، استخراج مستقیم از بیضه میتونه چارهساز باشه.
در بعضی از بیماریها مثل دیابت یا آسیبهای نخاعی، ممکنه مردان نتونن مایع منی رو بهطور طبیعی خارج کنن. توی این موارد، پزشک میتونه با استخراج مستقیم اسپرم از بیضه، به حل مشکل کمک کنه.
مثل هر روش پزشکی دیگه، استخراج اسپرم هم مزایا و معایب خودش رو داره.
مزایای استخراج اسپرم
- امکان باروری در مردان بدون اسپرم در مایع منی
- استفاده در درمان ناباروری مردانه
- کمک به باروری بعد از وازکتومی یا بیماریهای خاص
معایب استخراج اسپرم
- روشهای جراحی میتونن دردناک باشن.
- ممکنه بیضهها به روش جراحی آسیب ببینن.
- همیشه موفقیتآمیز نیست، بهویژه در مردانی که تولید اسپرم خیلی کمی دارن.
- استخراج اسپرم بهتنهایی کافی نیست و باید با روشهایی مثل لقاح آزمایشگاهی (IVF) ترکیب بشه.
بعد از اینکه اسپرم استخراج شد، پزشکان معمولاً این کارها رو انجام میدن:
استخراج اسپرم یک روش پیشرفته و کارآمد برای مردانی محسوب میشه که به دلایل مختلف نمیتونن از طریق طبیعی بچهدار بشن. این روش بیشتر در موارد آزواسپرمی، وازکتومی، بیماریهای ژنتیکی، ناتوانی در انزال و مشکلات تولید اسپرم توصیه میشه. البته، موفقیت این روش به کیفیت اسپرم و روش لقاح آزمایشگاهی بستگی داره.
اگه مشکلی در باروری وجود داره، بهترین کار اینه که با یک متخصص اورولوژی یا متخصص ناباروری مشورت کنین تا ببینین آیا استخراج اسپرم برای شما مناسبه یا نه.
پاسخ ها