اگه بدن نسبت به انسولین مقاومت کنه، چی میشه؟ حتماً میدونی که انسولین یه هورمونه که توی پانکراس تولید میشه و کارش تنظیم سطح قند خون بدن هست. زمانی که بدن (اونطوری که باید) به انسولین پاسخ نده، یه وضعیت پیچیده به وجود میاد که بهش میگن مقاومت به انسولین. وقتی این وضعیت پیش میاد، قند خون وارد سلولها نمیشه و توی خون باقی میمونه. این بیماری باعث میشه کارایی هورمون انسولین کاهش پیدا کنه. تو این شرایط سلولهای بتای پانکراس فعالیت خودشون رو بیشتر میکنن تا از طریق تولید بیشتر انسولین، قند خون بدن رو تو محدوده طبیعی نگه دارن. با ادامه روند مقاومت به انسولین، سلولهای بتا فرسوده میشن و ترشح انسولین رو کاهش میدن. در نتیجه سطح قند خون بدن بالا میره و علائم دیابت بروز پیدا میکنه.
عواملی مثل اضافه وزن، تحرک نداشتن، ژنتیک، سن بالای 45 سال، مصرف بعضی داروها، سبک زندگی ناسالم، چربی خون بالا و... تو به وجود اومدن بیماری مقاومت به انسولین نقش دارن. علائم مقاومت به انسولین معمولاً تو مراحل اولیه ظاهر نمیشن؛ اما ممکنه نواحی خاصی از بدن این افراد (مثل زیر بغل، اطراف گردن و پشت) تیرهتر از حالت عادی باشه. با این حال میتونی برای تشخیص این بیماری آزمایش خون بدی. آزمایشهای آزمایش قند خون ناشتا، آزمایش تحمل گلوکز و آزمایش HOMA-IR از جمله آزمایشهایی هستن که دکتر برای تشخیص این بیماری تجویز میکنه. دکتر برای تشخیص این بیماری در مورد بیماریهای ارثی، سوابق خانوادگی، وزن و فشار خون هم ازت سوال میپرسه. ممکنه برای تشخیص دقیق مقاومت به انسولین به انجام یه سری معاینات فیزیکی دیگه هم نیاز باشه. یه سری از علائم مقاومت به انسولین شامل موارد زیر میشن:
همونطور که تو بخشهای قبل اشاره کردیم، انسولین نقشهای گوناگونی تو بدن داره. از این رو عدم کارایی مناسب یا ناکافی بودن اون میتونه منجر به بروز خیلی از بیماریها بشه. لازمه بدونی که با اصلاح سبک زندگی میشه از بروز دیابت پیشگیری کرد. ناگفته نمونه که از بین بردن مقاومت به انسولین به صورت کامل ممکن نیست؛ اما با استفاده از روشهای زیر میشه حساسیت سلولها نسبت به انسولین رو بالا برد:
درمان مقاومت به انسولین خیلی مهمه؛ چون انسولین نحوه استفاده و ذخیره گلوکز (قند خون) تو بدن رو کنترل میکنه. به عبارتی دیگه میشه گفت عملکرد انسولین مثل یه کلید هست که به گلوکز اجازه ورود به سلولهای بدن رو میده. از اونجایی که انسولین یه بخش مهمی از متابولیسم بدن هر انسان رو به عهده داره، باید هرگونه اختلال در عملکردش رو به موقع پیگیری کرد. در صورتی که مقاومت به انسولین درمان نشه، ممکنه عوارض جدی رو در بر داشته باشه. عوارض ناشی از ابتلا به این بیماری عبارتند از:
دیابت یکی از بیماریهایی هست که با مقاومت به انسولین به طور مستقیم در ارتباطه. بیشک تشخیص به موقع و درمان مقاومت بدن نسبت به انسولین از بروز این بیماریها جلوگیری میکنه. اگرچه برای درمان این بیماری روشهای مختلفی وجود داره اما بهتره قبل از مصرف سرخود دارو، با دکتر مشورت کنی.
پاسخ ها