اگه شما مادر یه کودک اوتیسمی هستی، حتماً این مهمترین دغدغهت بوده که چطور میتونی بهتر با بچهات ارتباط برقرار کنی. شاید بارها سعی کردی باهاش حرف بزنی، اما حس کردی نمیتونی به دنیای درونیش راه پیدا کنی. من کاملاً درکت میکنم، این واقعاً سخته. اما یه خبر خوب برات دارم! با چند تا راهکار ساده و کمی صبر، میتونی خیلی راحتتر با فرزندت ارتباط برقرار کنی. توی این مقاله بهت یاد میدم که چطور با استفاده از زبان ساده، تصاویر و تشویقهای کوچیک، کاری کنی که بچهات بهتر حرفهات رو بفهمه. فقط کافیه کمی بهش فرصت بدی تا بتونه اطلاعات رو تو ذهنش پردازش کنه. باور کن با همین تغییرات کوچیک میتونی معجزههای بزرگی توی ارتباطتون ببینی.
خیلیها ممکنه کودک اوتیسمی و کودک سندروم داون رو با هم اشتباه بگیرن چون هر دو نیاز به حمایت ویژه دارن و ممکنه این بچهها توی پردازش اطلاعات کمی کندتر باشن. اما تفاوتهای مهمی وجود داره. کودکان اوتیسمی اغلب در تعاملات اجتماعی و درک احساسات مشکل دارن. در کل ارتباط با اوتیسم، نیاز به روشهای خاصی مثل زبان ساده و ابزارهای تصویری داره. اما ارتباط با سندروم داون نیاز به صبر، تشویق و تکرار داره. در اینجا، بیشتر درباره چالشها و راهکارهای ارتباط با کودکان اوتیسمی صحبت میکنیم.
یکی از مهمترین راهها برای ارتباط مؤثر با کودک اوتیسمی اینه که از زبان ساده و واضح استفاده کنی. بچههای اوتیسمی معمولاً نیاز دارن که اطلاعات رو به شکل خیلی روشن و بدون پیچیدگی دریافت کنن. پس سعی کن وقتی باهاش حرف میزنی از جملههای کوتاه و مشخص استفاده کنی. مثلاً بهجای اینکه بگی: «بیا لباسهاتو بپوش، کیف مدرسهت رو بردار و سریع برو بیرون»، میتونی بگی: «اول لباسهاتو بپوش. بعد کیف مدرسهت رو بردار.»
همینطور باید از اصطلاحات پیچیده یا جملاتی که دو معنی دارن خودداری کنی. بچههای اوتیسمی ممکنه نتونن اینجور جملهها رو بهراحتی بفهمن. بهتره خیلی واضح صحبت کنی و هر بار فقط یک اطلاعات رو بهش بدی. صدا و لحن حرف زدنت هم مهمه. آرام و با حوصله صحبت کن تا کودکت بتونه بهتر روی حرفهات تمرکز کنه.
کودک اوتیسمی معمولاً به ابزارهای بصری خیلی خوب واکنش نشون میده. یکی از بهترین راهها برای کمک به درک بهتر فرزندت، استفاده از کارتهای تصویری یا داستانهای اجتماعی تصویریه. این ابزارها به بچهها کمک میکنه تا به جای فقط شنیدن کلمات، بتونن چیزی که قراره اتفاق بیفته رو ببینن و بهتر بفهمن.
مثلاً اگه میخوای بهش توضیح بدی که وقت خواب شده، میتونی از یک کارت تصویری که نشوندهندهی زمان خوابیدن هست استفاده کنی. یا وقتی میخوای یه موقعیت اجتماعی رو براش توضیح بدی، میتونی از داستانهای تصویری استفاده کنی که مرحله به مرحله بهش نشون بده چطور باید رفتار کنه.
یکی از چیزهایی که باید بدونی اینه که کودک اوتیسمی به زمان بیشتری برای پردازش اطلاعات نیاز داره. وقتی باهاش حرف میزنی یا ازش چیزی میخوای، باید بهش فرصت بدی تا حرفات رو توی ذهنش مرتب کنه. نگران نباش با رعایت چند نکته ساده میتونی بهش کمک کنی:
با رعایت این نکات، میتونی به کودکت فرصت بدی تا بدون عجله و استرس، حرفهات رو درک کنه و جواب بده. نتیجهاش هم یه ارتباط صمیمیتر، راحتتر و پر از درک متقابله که هر دوی شما رو خوشحال میکنه!
تا اینجا با هم یاد گرفتیم که چطور با استفاده از زبان ساده، ابزارهای بصری و صبر، میتونی ارتباط بهتری با کودک اوتیسمیت برقرار کنی. طبق آخرین تحقیقات، 80 درصد کودکان اوتیسمی با ابزارهای بصری و یک روال ثابت، پیشرفت چشمگیری در تواناییهای ارتباطیشون نشون دادن. این یعنی حتی قدمهای کوچیکت برای ایجاد ثبات در روال روزانه میتونه تأثیر فوقالعادهای داشته باشه. پس یادت باشه که ثبات و پیوستگی در کارهات، کلید موفقیته. با تکرار و تقویت، میتونی ارتباطی مؤثرتر و صمیمیتری بسازی و شاهد پیشرفتهای کوچیک با تاثیری بزرگ در زندگی فرزندت باشی!
پاسخ ها