محمد ولی زادگان یک تئاتری درجه یک و کهنهکار است که در این سالها در قامت بازیگر جوان، جذاب و محبوب سریالها و فیلمهای سینمایی درخشیده است. آخرین اثر محمدولی زادگان گردنی زنی اثر سامان سالا است. اما او پیش از این با تئاترهای بسیار و سریالهایی مثل سیاوش و قهوه ترک خوش درخشیده. در ادامه بیوگرافی و سریالها، فیلمها و تئاترهای محمد ولیزادگان را مرور میکنیم.
محمد ولی زادگان در ۱۷ آذر ماه سال ۱۳۶۵ در شهر تهران به دنیا آمد. او از دوران کودکی به هنر و بازیگری علاقهمند بود و توانست با حمایت خانواده، مسیر خود را در این حرفه شروع کند. این بازیگر جوان بعد از تحصیل در رشته کارگردانی تئاتر در دوران کارشناسی ارشد، بهصورت جدی وارد عرصهی تئاتر و سینما و تلویزیون شد. او توانست در مدت کمی و با بازی تأثیرگذار خود، موفقیتهای زیادی از جمله جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم برلین را به دست بیاورد.
فعالیت این بازیگر جوان در تئاتر، بیشتر از سایر عرصهها بوده است. او در بیش از ۱۱ تئاتر نقشآفرینی کرده و حتی در تعدادی از آنها کارگردانی تئاتر را نیز بر عهده داشته که نام این آثار به شرح زیر هستند:
این تئاتر یکی از پربازدیدها به شمار رفته و صف طولانی قبل از اجرا، بهخوبی گویای این مطلب بود. آهواره با متنی اجرا شد که زمان و مکان مشخصی نداشت. تئاتر آهواره یک تئاتر درام و تاریخی بود که به چهار شخصیت جنگزده و احوالاتشان میپرداخت.
نمایشنامه دیر راهبان، یک بازخوانی از رمان نوشتهشده توسط فرایرا دوکاسترو است. این تئاتر که در تئاتر شهر به اکران درآمد، با استقبال خوب علاقهمندان به تئاتر روبهرو شد. دیر راهبان یک تئاتر جنگی، تاریخی است که در دوران جنگ جهانی دوم اتفاق میافتد. محور تئاتر کمی فلسفی است و تماشای آن برای نسل جوان و نوجوان آن دوران خالی از لطف نبود.
محمد ولیزادگان، این چهره جوان در حوزه نمایش، کاردگردانی این تئاتر را بر عهده داشته است. نمایشنامه عروسی خون، از آثار معروف فردریکو گارسیا لورکا است و با بازخوانی جدیدی توسط محمد ولیزادگان روی صحنه برده شد.
این اثر یکی از کارهای دیگر به کارگردانی محمد ولیزادگان است که سجاد افشاریان نیز نویسنده و تهیه کننده آن بود. این تئاتر بخشی از اتفاقات و زندگی انسانها در دنیای معاصر را روایت میکند. مخاطبان زیادی با این نمایش همراه شدند و چهرههای مشهور زیادی نیز به تماشای این اثر هنری نشستند.
کازابلانکا که اقتباسی از فیلم معروفی با همین نام است، به کارگردانی محمد ولیزادگان روی صحنه رفت. البته مدت زیادی طول نکشید که اجرای آن بنا به دلایل نامعلومی که احتمالاً دلایل سیاسی است، متوقف شد.
پوزه چرمی ژانری سیاه و مدرن داشت که در آن خداحافظی از دنیای گذشته و امید به آینده به چالش کشیده میشود. این تئاتر که به تهیهکنندگی اشکان خطیبی انجام شده بود، از نوشته نویسندهای آلمانی به نام هلموت کراوزر برگرفته شد. پوزه چرمی، روایت انسانهایی است که در درد و رنج و تنهایی جانکاه و روابطی بیمارگونه دست و پنجه نرم میکنند. به نظر میرسد که تنهایی و روابط سر انسانها یکی از دلایل چنین شرایطی در زندگی باشد.
راهزنان اولین نمایشنامه از فریدریش شیلر، نمایشنامهنویس و فیلسوف آلمانی است که از چهرههای اساسی کلاسیک وایمار به شمار میرود. این تئاتر مملو از پرداخت به مفاهیم آزادی خواهانه و موضوعات پراحساس است.
این تئاتر کودک بر اساس یک افسانه و قصه قدیمی و فولکلور ایرانی ساخته شده است. در این نمایش عروسکی، محمد ولیزادگان عروسکگردانی یکی از شخصیتهای این داستان را برعهده دارد.
تئاتر دشمن مردم در جشنواره تئاتر فجر نیز روی صحنه آمد. این نمایش برگرفته از نوشته نمایشنامهنویس نروژی و اثری خوشساخت با اجرایی مدرن از روایتی رئالیستی به شمار میرود. سنت دلقک که از تکنیکهای نمایشی آثار کلاسیک و برگرفته از تخیل هنری رایج در جامعه است در این تئاتر وجود دارد.
در مورد تئاتر: این نمایش، بر اساس آیینهای تنگستانی شکل گرفته و گروه همسرایان و رقصندههای محلی نیز از مردم و بازیگران بوشهری انتخاب شده بودند. اما پس از این که اجازه اجرا سه سال به طول میانجامد، کارگردان بهناچار مجبور میشود این افراد را با بازیگران ساکن تهران جایگزین کند. این تئاتر شکلی فولکلور و آیینی دارد.
حضور پر رنگ محمد ولیزادگان در سه سریال پخششده از شبکه نمایش خانگی، باعث محبوبیت بیشتر این بازیگر در سالهای اخیر شده است. سریالها شامل سه مورد زیر هستند:
گردنزنی روایت داستانی واقعی برگرفته از زندگی یک تازه عروس و داماد است که به طرز وحشیانهای کشته و قربانی میشوند. این سریال پرتماشاگر در شبکه خانگی، سرنوشت باران و نیما در شب عروسیشان را روایت میکند که با آزادی جنایتکاری به نام شاهرخ رقم میخورد. بعد از این اتفاق رازهای زیادی که دلیل رخ دادن این اتفاق هستند، برملا میشوند. محمد ولی زادگان در گردنزنی بازی جذاب و متفاوتی دارد.
در مورد فیلم: نقش اصلی این سریال، دختر جوانی به نام ترانه است. او پرستار است و علاوه بر این، به موسیقی هم علاقه دارد و موسیقی خیابانی اجرا میکند. ترانه ممنوعالخروج است و به همین دلیل، بهطور غیرقانونی ایران را ترک می کند و به استانبول می رود. ترانه میخواهد از ترکیه بههمراه معشوقش پرهام به آلمان برود. او منتظر پرهام است اما در همین حین، اتفاقاتی رخ میدهد. این سریال، از شبکه خانگی پخش شد. فیلمبرداریهای قهوهترک در ایران و ترکیه انجام شده است.
سیاوش یکی از پرطرفدارترین سریالها در پلتفرمهای نمایش خانگی بود. داستان سیاوش، درباره مردی با همین نام و قهرمان کشتی است. او برای تأمین هزینههای پیوند کبد نامزدش مرجان مجبور میشود از مرد میلیاردری بهنام نصرت کمک بگیرد. اما نصرت میگوید فقط در صورتی پول را به سیاوش خواهد داد که او با دخترش ازدواج کند.
این بازیگر جوان از سال ۹۶ به بعد در چند فیلم سینمایی نقشآفرینی کرده است. این فیلمها عبارت اند از:
این فیلم پرستاره، مستندی درباره زندگی پهلوان ایرانی بزرگ، جهانپهلوان تختی ساخته شدهاست. در این فیلم، به زندگی او از دوران کودکی و نوجوانی، تا دوران محبوبیت و زندگی ورزشی و گرایش او به جبهه ملی پرداخته میشود. این فیلم، موفق شد در دو بخش از جشنوارهی فجر، سیمرغ بلورین را ازآن خود کند.
در مورد فیلم: در این فیلم سینمایی بهوضوح بیان میشود که در پس یک زندگی شلوغ شهری، چه اتفاقاتی که نمیافتند. ترانه و امیر، زوج جوانی هستند که در خیابان با راننده تاکسی درگیر میشوند و ترانه برای دفاع از امیر با موبایلش به راننده تاکسی ضربه میزند. بعد از گذشت یک روز، آنها متوجه میشوند که راننده تاکسی فوت کرده است. ترانه دچار عذاب وجدان میشود و تصمیم مهمی میگیرد. حضور کیومرث پوراحمد و بهرام عظیمی، دو هنرمند بزرگ سینما، از نقاط قوت این فیلم به شمار میرود.
شیطان وجود ندارد، فیلمی درباره چهار داستان با مضامین قدرت و مجازات اعدام در ایران است. این داستانها بهگونهای به هم وصل میشوند و همگی پایانی باز دارند. این فیلم که برنده جایزه فیلم سیدنی بود و خرس طلایی جشنواره بین المللی برلین را نیز ازآن خود کرد. با این حال، پخش این فیلم، با درونمایهای حساس و جنجالی که از نام فیلم هم مشخص است، در ایران ممنوع است!
داستان فیلم شهربانو، روایت چالشهای مادری به نام شهربانو است که سه فرزند دارد و طی یکسری اتفاقات ناگوار، به جرم حمل و نقل موادمخدر به حبس ابد محکوم میشود. او بعد از یازده سال حبس، مرخصی میگیرد تا در عروسی پسرش شرکت کند و در این حین، تلاش دارد تا بیگناهی خود را هم به اثبات برساند.
پیرپسر، داستان دو برادر میانسالی است که با پدر زورگوی خود زندگی میکنند. پدر آنها بهحدی بد رقتار است که باعث شده همسر دومش او را ترک کند. فرزندان این مرد که از دست او به ستوه آمدهاند در خیالات خود برای کشتن پدرشان نقشه میکشند. وقتی که مرد طبقه بالای خانه را به زنی جوان اجاره میدهد، این دو پسر چالشهای زیادی را تجربه میکنند. جملهی جالبی که برای بیان خلاصهای از این فیلم نقل شده در ادامه با هم میخوانیم: «بهقول اون خدا بیامرز؛ مردی که قانون نداشته باشه همیشه پسره، اگه پیر هم بشه، پیر پسره».
تنها بازی ولیزادگان در سریالهای تلویزیونی به سال ۱۳۹۶ و بازی در مجموعه ۵۰ قسمتی سایهبان برمیگردد که از شبکه دو سیما پخش شد. داستان این سریال، روایتگر زندگی دو جوان کارگر با نامهای سهراب و سعید بود و محمد ولیزادگان در سریال نقش سعید را ایفا کرد. هر یک از این دو نفر، مشکلاتی خانوادگی و مالی دارند که با آنها دست و پنجه نرم میکنند. هردوی آنها بهشدت تلاش میکنند تا با سرنوشتشان مبارزه کنند و بخشی از واقعیتهایی از جامعه بهخوبی در سریال سایهبان نشان داده میشود.
به نظر میرسد علاقه محمد ولی زادگان به سینما، تنها محدود به بازیگری نیست. چرا که او بهتازگی فیلم کوتاه خود را نیز با نویسندگی و کارگردانی خودش تولید کرده است. فیلم او که با موضوعی اجتماعی ساختهشده، موفق شد به جشنواره بینالمللی فیلم برلین راه پیدا کند و برنده خرس بلورین این جشنواره شود. در این فیلم کوتاه، او موضوع ممنوعیت رقص زنان در جامعه ایران را هدف میگیرد. شما کدامیک از نقشآفرینیهای محمد ولی زادگان را دیدهاید؟ کدامیک از آثار او را بیشتر میپسندید؟
پاسخ ها