شنیدن اخبار مختلف درباره سویه جدید کرونا شاید نگرانکننده باشد. سویه جدید کرونا بهنام ای.جی.۵ (5.EG) بهسرعت در حال انتشار است، بااینحال کارشناسان معتقدند این سویه کرونا بهاندازه سویههای قبلی خطرناک نیست. همچنین سویه دیگری بهنام بی.آ.۸۶.۲ (2.86.BA) بهدلیل جهشهایش تحتنظر است. این سویهها واقعا چقدر قدرتمندند؟ برای اطلاعات بیشتر درباره سویههای جدید کرونا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
حال سؤال این است که چقدر باید نگران سویه جدید کرونا بود.
ابتلا به بیماری شدید در افراد میانسال و افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای همیشه نگرانکننده است، اما کارشناسان میگویند 5.EG خطر جدی ایجاد نمیکند یا حداقل خطرش از سایر سویههای اصلی موجود بیشتر نیست. سویه 5.EG اولین بار در بهمنماه در کشور چین و در فروردینماه در ایالات متحده گزارش شد. بااینحال هنوز موردی از ابتلا به ۵.EG در ایران گزارش نشده است.
سویه ۵.EG یک نسل از سویه امیکرون ایکس.بی.بی.۱.۹.۲ (XBB.1.2.9) است که جهشی اساسی داشته و بهکمک این جهش میتواند از دست آنتیبادیهای سیستم ایمنی برای واکنش به سویههای اولیه و واکسن پنهان شود. این همان مزیتی است که موجب میشود 5.EG سویه غالب در جهان باشد. این ویروس میتواند کمی بیشتر از دست سیستم ایمنی مخفی شود، بنابراین موارد ابتلا به کووید در حال افزایش است.
به نظر نمیرسد 5.EG که اریس (Eris) هم نامیده میشود، از نظر سرایت و علائم و ایجاد بیماری شدید توانایی جدیدی داشته باشد. تستهای تشخیص و درمان مثل موارد قبلی کرونا اثربخشاند. به همین دلیل نگرانی زیادی درباره این سویه وجود ندارد. بااینحال، نیاز به استفاده از فرمول جدیدی از واکسن احساس میشود. واکسنهای بوستر که از نظر ژنتیکی شبیه به 5.EG هستند در حال تولیدند تا محافظت بهتری در برابر 5.EG ایجاد کنند.
اطلاعات اطمینانبخشی درباره علائم 5.EG در دسترس نیست، اما پزشکان علائم خفیف یا شایع آن را گزارش کردهاند. اکثر بیماران علائمی شبیه به امیکرون دارند و بیشتر درگیر عوارض سیستم تنفسی فوقانی میشوند، از جمله:
سویه جدید دیگر که توجه دانشمندان را جلب کرده، 2.86.BA یا پیرولا (Pirola) است؛ نسلی از امیکرونی متفاوت که با چندین مورد کووید در قارههای دیگر مرتبط است، اما بهعقیده کارشناسان شیوع آن بیشتر است. جهشهای زیاد 2.86.BA دانشمندان را نگران کرده است. بسیاری از این جهشها در پروتئین اسپایک (spike) بودهاند، همان پروتئینی که ویروس توسط آن سلولهای انسان را آلوده میکند و سیستم ایمنی از آن برای شناسایی ویروس استفاده میکند. جهشهای 2.86.BA مثل تغییرات اولین سویه امیکرون در مقایسه با کرونای اصلی نشاندهنده جهشی تکاملی است.
بر اساس اطلاعاتی که دانشمندان چینی در اردیبهشتماه منتشر کردهاند، 2.86.BA با سویههای قبلی ویروس تفاوت زیادی دارد و بهراحتی میتواند از آنتیبادیهای تولیدشده برای مقابله با عفونت اولیه فرار کند و این قابلیتش بیشتر از 5.EG است. هنوز اطلاعات دقیقی در این باره منتشر نشده است، اما به نظر میرسد که واکسنهای موجود در برابر این سویه چندان مؤثر نیستند. البته طبق تحقیقات، 2.86.BA از سایر سویهها عفونت کمتری ایجاد میکند. البته باید این نکته را در نظر گرفت که عملکرد سلولها در آزمایشگاه همیشه نشاندهنده نحوه رفتار سلول در دنیای واقعی نیست.
۱۱ شهریور، دانشمندان سوئدی گزارش کردند که آنتیبادیهای تولیدشده در افرادی که به ویروس جدید مبتلا شدهاند محافظت کافی در برابر 2.86.BA را ایجاد میکند. طبق این یافتهها، آنتیبادیهای تولیدشده توسط واکسن جدید کاملا در برابر این سویه ناتوان نیستند.
افراد مبتلا به کرونا طیفی از علائم خفیف تا شدید را گزارش میدهند، از جمله:
از آنجایی که تشخیص کرونا با توجه به علائم چندان ساده نیست، بهترین راه تشخیص عفونت انجام آزمایشهایی مثل تست پی.سی.آر (PCR) است. اگر مشکل تنفسی دارید، بهعلت بیماریهای زمینهای احتمال ابتلای شما به بیماری شدید بیشتر است یا باردارید، بلافاصله آزمایش بدهید.
شما چقدر با سویههای جدید کرونا آشنایی دارید؟ آیا به این سویهها مبتلا شدهاید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها