بررسی مصالح پای کار شرایط عمومی پیمان در پروژه های عمرانی به امری اجتناب ناپذیر تبدیل شده است که حتما کارفرما و پیمانکار باید به آن توجه داشته باشند. مصالح پای کار، به مصالحی اطلاق می شود که برای اجرای موضوع پیمان، مورد نیاز باشد و در کار نصب شود و با توجه به اسناد و مدارک پیمان به ویژه برنامه زمانبندی اجرای کار و مشخصات فنی، توسط پیمانکار تهیه و در محل یا محل هایی که در طرح جانمایی تجهیز کارگاه به عنوان انبار کارگاه یا محل انباشت مصالح تعیین گردیده به شکلی انبار شود که قابل بازرسی، اندازه گیری یا شمارش باشد.
فرض نمایید، پیمانکار امروز از کارخانه ذوب آهن اصفهان، اقدامات به خرید ورق می نماید، ورق مربوط بایستی به کارخانه ساخت اسکلت فولادی رفته و سپس تبدیل به مقاطع تیر و ستون و … شود و نهایتا وارد پروژه شده، سپس در طبقات مختلف اجرا گردیده و نهایت پس از اجرا، کار انجام شده در صورت وضعیت به پیمانکار پرداخت می گردد. فاصله زمانی بین خرید ورق تا انجام کامل کار، ممکن است ۳ ماه نیز به طول انجامد، در این حالت پیمانکار، هزینه زیادی را متحمل شده و جریان نقدینگی آن منفی گردیده و نهایت، قدرت کمتری برای پیشبرد پروژه خواهد داشت.
بدین منظور و به جهت جلوگیری از توضیحات فوق، کارفرما به منظور تقویت بنیه مالی پیمانکار، در هنگام تهیه صورت وضعیت های موقت، مبلغی را با عنوان مبلغ مصالح پای کار لحاظ نموده و به پیمانکار پرداخت می نماید. با این روند، تزریق مالی به پیمانکار صورت پذیرفته و متناسب با خریدهای مختلف، هزینه های مربوط به خرید مصالح، به پیمانکار صورت می پذیرد.
نحوه محاسبه مصالح پای کار
این محاسبات عموماً بر اساس اصول و روش های استاندارد ساخت و ساز صورت می گیرند. در ادامه چند مورد اصلی برای محاسبه مصالح پای کار ذکر خواهند شد:
کاتالوگ فنی: از کاتالوگ های فنی ساختمانی و تجهیزاتی برای مشخص کردن نوع و واحد مصرف مصالح پروژه استفاده می شود.
این کاتالوگ ها شامل مشخصات فنی، ابعاد، وزن و سایر مشخصات مربوط به مصالح مورد استفاده می شوند.
تهیه برآورد: با توجه به نیازهای پروژه، برآورد مصالح پای کار را مهندسین مسئول پروژه انجام می دهند.
این برآورد شامل تعداد واحدهای مصالح مورد نیاز برای هر بخش از پروژه است.
استانداردها و مقررات: مصالح باید بر اساس استانداردها و مقررات، به کار گرفته شوند.
برای محاسبه مصالح، از ضوابط و آیین نامه هایی که توسط سازمان های مربوطه تهیه شده اند، استفاده می شود.
تخصیص منابع: پس از تعیین مصالح، منابع و امکانات لازم برای تأمین این مصالح تخصیص داده می شوند.
این منابع ممکن است شامل تأمین از طریق خرید، اجاره، ساخت در محل و یا انتقال از پروژه های دیگر باشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت آکادمی عمران مراجعه نمایید.
پاسخ ها