در این روز ها بازار دیدن فیلم های اینستاگرامی و یوتیوبی و حتی شنیدن پادکست داغ شده است و مردم به آن ها علاقه پیدا کرده اند. اما با افزایش توجه و علاقه مردم به این نوع فیلم ها، رقابت نیز بین افرادی که این نوع ویدیو ها را می ساختند افزایش یافت و برای افزایش کیفیت صدایی ویدیو ی خود به یکسری از تجهیزات حرفه ای نیاز پیدا کردند تا بتوانند کلیپ هایی با کیفیت بالا و مورد پسند کاربران بسازند. یکی از این تجهیزات حرفه ای کارت صدا می باشد که در ادامه به صورت مفصل به اینکه کارت صدا چیست و چه کاری می کند می پردازیم.
کارت صدا وسیله ای است که سیگنال های دیجیتال را به سیگنال های صوتی تبدیل می کند. کارت صدا اصولا در رایانه ها و تبلت ها و گوشی های هوشمند قرار دارند که کارت صدای داخلی نامیده می شوند. اما این کارت صداها برای ضبط و پخش صداها به صورت حرفه ای و با کیفیت بالا مناسب نیستند چرا که در تعداد سیگنال ها و کانال های موجود در کارت صداهای داخلی، یک سری محدودیت وجود دارد، به همین دلیل است که برای انجام کار های حرفه ای نیاز به یک رابط صوتی یا همان کارت صدا دارید.
با استفاده از کارت صدا می توانید چندین کانال صدا را بدون هیچ تاخیری ضبط و یا پخش کنید.
کارت صدا یک تبدیل کننده ی صدای آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ است. آن یک لوازم جانبی است که در کامپیوتر از آن استفاده می شود و شما می توانید برای دریافت صدا از داخل یا خارج کامپیوتر از آن کمک بگیرید.
وقتی می گوییم لوازم جانبی به این معنا است که بدون وجود آن نیز کامپیوتر شما نیاز شما را رفع می کند. اما اگر نیاز به یک سری کار های حرفه ای اعم از میکس و مسترینگ، ضبط صدا به صورت حرفه ای و مهندسی کردن آن دارید حتما لازم است که از کارت صدا استفاده کنید.
کارت صدا به عنوان هسته اصلی استودیوی شما به حساب می آید که می توانید تمام تجهیزات استودیویی خود را به آن متصل کنید. رابط های موجود در کارت صدا ها XLR و یا TRS هستند. در کل اگر میخواهید صدایی با کیفیت ضبط کنید و روی آن میکس و مسترینگ انجام دهید حتما به یک کارت صدا نیاز خواهید داشت.
دو نوع کارت صدا وجود دارد که یکی کارت صدای داخلی و دیگری کارت صدای خارجی می باشد که در دادمه هر کدام را توضیح می دهیم.
در ابتدای توضیحات این مقاله به شما گفتیم که در کامپیوتر ها و تبلت ها و گوشی های هوشمند، کارت صدا وجود دارد. این کارت صدا ها که داخل سیستم قرار می گیرند را کارت صدای داخلی می گویند.
در رایانه ها کارت صدا ها روی مادر بورد قرار می گیرند که به همین دلیل اصطلاحا به آنها کارت صدا های on-board نیز می گویند که تمام پردازش های صوتی در داخل آن ها انجام می شود.
کارت صدای داخلی به صورت حرفه ای هم تولید می شود اما چون روی سخت افزار نصب می شود و کاربر نمی تواند به ورودی ها و خروجی های آن دسترسی داشته باشد و همینطور بخاطر قیمیت بسیار گران آن ها بین کاربران از محبوبیت زیادی برخوردار نیست و فقط یک سری طرفدار خاص خود را دارد.
با استفاده از این نوع کارت صدا می توان در کار هایی چون ویرایش صدا، میکس و مستر آهنگسازی و در کل موارد ساخت موزیک استفاده کرد.
معمولا افرادی که برای ضبط و پخش صدا، کیفیت را اولویت قرار می دهند از کارت صداهای خارجی استفاده می کنند.که این نوع کارت صدا ها در خارج از کامپیوتر در یک محفظه ی فلزی که برای محافظت از تراشه های آن تعبیه شده قرار دارند و همینطور یک سری پورت های ورودی و خروجی روی آن تعبیه شده که به همین علت بین کاربران از محبوبیت بیشتری برخوردارند .
کارت صدا یا رابط صوتی دارای یک سری اجزا است که اصلی ترین آن DPS یا همان پردازنده ی سیگنال دیجیتال است، این بخش علاوه بر پردازش، پارازیت هارا نیز گرفته و وظیفه ی افکت گذاری را هم بر عهده دارد.
دو جزء دیگر کارت صدا مبدل صدای دیجیتال به آنالوگ (DAC) را تبدیل به صدای خروجی از کامپیوتر به صدای آنالوگ می کند. جزء دیگر، تبدیل کننده ی صدای آنالوگ به دیجیتال است که صدای آنالوگ خروجی را به سیگنال دیجیتال تبدیل می کند (ADC)
بخش دیگر کارت صدا ROM یا فلش است که DATA و اطلاعات را نگهداری می کند .
درگاه های موجود در کارت صدا برای ایجاد ارتباط بین میکروفون و بلندگو با کامپیوتر است که یکی از آنها midi است. این درگاه midi زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به اتصال چند دستگاه به کامپیوتر خود داشته باشید.
چندین روش برای اتصال کارت صدا به رایانه خود وجود دارد که عبارتند از USB, FIREWIRE, THINDERBOLT, PCIe که در ادامه هرکدام را توضیح خواهیم داد.
USB: یکی از رایج ترین راه های اتصال کارت صدا به رایانه شما از طریق پورت USB می باشد که تقریبا در تمام رایانه ها و MAC وجود دارند.
FIREWIRE: این کابل نسبت به پورت USB سرعت ثابت تری دارد که شباهت زیادی هم با کابل ساتا دارد اما در کامپیوتر های کمتری یافت می شود.
THUNDERBOLT: ویژگی مثبت این رابط اتصال، سرعت بالا و تاخیر کم آن می باشد که در اکثر رایانه ها و لپ تاپ ها وجود دارد.
جدیدترین ورژن آن 8 برابر سرعت بیشتری نسبت به USB 3 دارند و از سرعت 40 گیگ بر ثانیه با استفاده از کابل های نوری نیز پشتیبانی می کنند.
PCIe: این رابط ها نسبت به دو روش اول گران ترند و کاربرد آنها در استودیو های حرفه ای است، زیرا این رابط ها به صورت مستقیم روی مادر بورد رایانه نصب می شود و نمی توان از آن در لپ تاپ ها استفاده کرد و با استفاده از آن می توان آهنگ هایی با تعداد بالا و سرعت لحظه ای را کنترل کرد.
کارت صداها همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، وظیفه ی تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ را دارند به گونه ای که وقتی صدای مورد نظر شما، برای مثال صدای ساز شما که آنالوگ است را برای فهم رایانه به سیگنال دیجیتال تبدیل می کند و برای آن که شما، آن صدای ضبط شده را بشنوید، دوباره از دیجیتال به آنالوگ تبدیل می کند و بدین صورت شما می توانید صدای ساز خود را در رایانه خود با استفاده از هدفون ها و یا بلندگو ها بشنوید.
در آخر باید گفت که شما با استفاده از کارت صدای داخلی دستگاه نیز می توانید به ضبط و پخش صدای مورد نظر خود بپردازید. اما اگر برای یک کار حرفه ای و با کیفیت می خواهید صدای مورد نظرتان را ضبط کنید، حتما باید از کارت صدا استفاده کنید. کارت صدا در انواع متفاوت در بازار ارائه شده است. قیمت کارت صدا در هر نوع و مدل آن متفاوت می باشد بنابراین با توجه به تجهیزاتی که دارید میتوانید اقدام به خرید بهترین کارت صدا متناسب با نیازتان نمایید.
پاسخ ها