دستگاه فیلتر شنی یا بعبارتی صافی شنی مخزنی است تحت فشار بصورت عمودی و در ظرفیت های بالا افقی، از جنس بدنه فایبرگلاس یا گالوانیزه یا استیل که با فيلتراسيون فيزيكی آب از درون سیلیس و ماسه، وظیفه حذف ذرات معلق و کدورت آب را بر عهده دارد.
در تعریفی جامع تر فیلتر شنی یک سیستم مبتنی بر فیلتراسیون تحت فشار می باشد که با بهره گیری از یک بستر شنی (عموما شن سیلیس دانه بندی شده) ذرات معلق و کدورات موجود در آب را حذف مینماید. حداقل قطر ذرات قابل حذف ۵۰ میکرون می باشد.
فیلتر های شنی در دو نوع فلزی و کامپوزیت فایبرگلاس در ظرفیت های ۸۰۰ لیتر تا ۷۵ هزار لیتر در ساعت قابل ارائه می باشد.
فیلتر شنی راه حل چالش جدید تصفیه آب می باشد. با افزایش جمعیت کره زمین و افزایش روز افزون مصرف آب و کاهش منابع آب خوراکی ، دستیابی به منابع آب یکی از اصلی ترین نیاز های بشر امروزی میباشد ، لذا کارشناسان با چالش جدیدی برای تامین آب مواجه شدند.
فیلتر شنی یک سیستم مبتنی بر فیلتراسیون تحت فشار می باشد که با بهره گیری از یک بستر شنی (عموما شن سیلیس دانه بندی شده) ذرات معلق و کدورات موجود در آب را حذف مینماید. حداقل قطر ذرات قابل حذف توسط فیلتر شنی ۵۰ میکرون می باشد.
فیلتر های شنی در دو نوع فلزی و کامپوزیت فایبرگلاس در ظرفیت های ۸۰۰ لیتر تا ۷۵ هزار لیتر در ساعت قابل ارائه می باشد. همین دلیل بررسی بر روی انواع فیلتر های تصفیه موجود در طبیعت و مطالعه بر روی طرح های ارایه شده از طرف دانشمندان در دستور کار قرار گرفت و ساخت دستگاه های تصفیه آب برای فیلتراسیون آلودگی فیزیکی ، شیمیایی ، میکروبی ، کاهش سختی آب و نمک زدایی از آب دریا و آب چاه و تمام آب های فابل تصفیه مانند فیلتر شنی ، فیلتر کربنی ، پکیج تزریق مواد شیمیایی ، پکیج کلر زنی ، پکیج منعقد کننده ، سختی گیر ، پکیج آب شیرین کن و ……شروع شد.
دستگاهی است که به عنوان صافی عمل کرده و تمام ذرات فیزیکی بالای 50 میکرون آب که شامل ذرات معلق موجود در آن مثل گل، لای ، شن ، ماسه ، رنگ ، مواد آلی ، و …. میشود را از آب حذف میکند.
فیلتر شنی به صورت مخزن استونه ای عمودی و در ظرفیت های بالا بصورت استوانه افقی طراحی و ساخته میشود. تا ظرفیت 60 متر مکعب در ساعت از مخزن عمودی و از ظرفیت 150 متر مکعب در ساعت از مخزن افقی استفاده میکنیم، برای ظرفیت های بین این دو عدد از دو یا سه دستگاه 60 متر مکعب در ساعت استفاده میکنیم.
داخل مخزن با شن پر میگردد که شامل چند لایه میباشد که بعدا مفصل توضیح داده خواهد شد، آب از طریق نازل های بالا بر روی شن پاشیده میشود ، در حین گذر از این لایه ها تمام ذرات بالای 50 میکرون خود را در لابه لای شن ها جا گذاشته و آب تمیز با فشار از نازل های پایین خارج میگردد.
بدین ترتیب ذرات معلق آب، درون شن ها جا مانده و پس از پر شدن خلل و فرج لایه های شن، فیلتر شنی دچار افت فشار خواهد شد که در اینصورت تمیز کردن (back wash) شن ها الزامی میشود.
اجزای تشکیل دهنده فیلترهای شنی عبارتند از : مخزن ، شیر ، لوله کشی ، گیج فشار ، شیرهای چند راه و سیلیس با دانه بندی های متفاوت
این مخزن از جنس فایبرگلاس و فلزی ساخته شده و نسبت به جنس مخزن در صورت فلزی بودن مخزن دارای شیر های پروانه ای دستی و اتوماتیک و در صورت فایبرگلاس بودن مخزن شیر پلی اتیلن نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک میباشد.
ابعاد مخزن براساس دبی مورد نیاز اب محاسبه و طراحی میگردد و از قطر 20 سانتیمتر تا قطر 3 متر ساخته میشود. ارتفاع دستگاه در بیشترین حالت از 2 متر تجاوز نمی کند، بالا بردن ارتفاع در ظرفیت تصفیه دستگاه تاثیری ندارد.
ضخامت ورق بدنه مخزن بر اساس ظرفیت دستگاه و فشار کاری قابل تحمل محاسبه و طراحی میگردد که در کوچکترین سایز از ورق 3 میلیمتر شروع شده و تا ورق 15 میلیمتر در مخزن فیلتر شنی استفاده میشود.
درون مخزن پلیت نازل ها جوش شده و نازل های برنجی یا پلی اتیلنی برای گذر آب بسته میشود، پس از اتمام جوشکاری های مخزن فیلتر شنی داخل مخزن با سه لایه رنگ اپوکسی به ضخامت 120 میکرون ( هر لایه 40 میکرون ) و بیرون مخزن با دو لایه رنگ آنتی UV پوشانده میشود.
در مخازن فایبرگلاس نیاز به صفحه پلیت نازل ها و رنگ کردن مخازن فایبرگلاس تحت فشار نخواهد بود.
نازل های این مخازن به شیر بالایی دستگاه متصل بوده و از طریق شیر بالایی آب به درون مخزن وارد شده بعد از عبور از داخل سیلیس آب تسویه شده از شیر خارج گردیده و آماده استفاده میباشد.
شیر فیلتر شنی در چند نوع دسته بندی میشود برای دستگاه های فلزی از چهار عدد شیر پروانه ای یا شیر گازی استفاده میکنیم و برای دستگاه های فایبرگلاس هم از شیر پلی اتیلن سه یا پنج حالته استفاده خواهد شد.
فشار آب ورودی فیلتر شنی حداقل 4 بار و حداکثر 5 بار میباشد چون در فشار های پایین این مقدار سرعت جریان آب پایین بوده و کارکرد آن مختل میشود و در فشار بالای 5 بار سرعت جریان آب خیلی زیاد شده و ذرات معلق همراه با آب از لابه لای شن ها عبور می کنند.
ورودی و خروجی دستگاه دارای گیج فشار سنج میباشد که به محض مشاهده اختلاف فشار ، نیاز به بکواش و تمیز کردن سیلیس ها خواهیم داشت.
سیلیس مهمترین آیتم در ساخت فیلتر شنی میباشد و عمل تصفیه آب درون این دستگاه از طریق عبور آب از درون همین سیلیس انجام می پذیرد. به همین دلیل کیفیت و خلوص سیلیس در عمکلرد دستگاه تاثیر بسزایی دارد.
این شرکت برای دستگاه های خود از سیلیس با درجه خلوص 95 درصد (سیلیس ممتاز) استفاده میکند.
داخل دستگاه از سه لایه سیلیس با دانه بندی های متفاوت پر میشود و آب وروری پس از پخش شدن از طریق نازل ها بر روی سیلیس با رد شدن از لایه های سیلیس دانه بندی شده تمام آلودگی های بالای 50 میکرون خود را درون سیلیس جا گذاشته و آب تمیز از خروجی دستگاه فیلتر شنی خارج میشود.
بر روی مخزن اصلی در ورودی آب به مخزن و در خروجی آب از مخزن دو عدد فشار سنج برای کنترل افت فشار نصب میگردد.
در صورت مشاهده اختلاف فشار بین گیج ورودی و خروجی نیاز به بک واش و تمیز کردن سیلیس داخل مخزن لازم میگردد.
فیلتر های شنی تحت فشار حسب جنس بدنه به دو دسته ی زیر تقسیم می شوند:
جنس فیلتر شنی در انتخاب و خرید آن بسیار تاثیر گذار است و در قیمت تمام شده فیلتر شنی نیز اثر قابل توجهی دارد.
انتخاب جنس بدنه و شیر آلات و در حالت کلی نوع فیلتر شنی بر عهده مشاور پروژه و یا طراح پروژه می باشد که عموما حسب نوع کاربری و شرایط محیطی تعیین می گردد.
یکی از مرغوب ترین و با دوام ترین انواع فیلتر شنی تحت فشار می باشد که در ظرفیت های مختلفی تولید می گردد. همانگونه که از نام آن پیداست، جنس بدنه این نوع فیلترها ، فلزی می باشد.
فیلتر های شن و ماسه ای عموما از ورق فولادی سیاه (ST-37) تولید می گردد که مرغوب ترین آن در کشور ما ورق فولادی فولاد مبارکه اصفهان می باشد که استاندارد های لازم را مورد توجه قرار داده است.
نوع دیگری از ورق ها که در ساخت این دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد ورق گالوانیزه فولادی می باشد. در تولید این گونه فیلتر ها، از ورق فولادی با روکش گالوانیزه گرم استفاده می شود که در مصارف بهداشتی کاملا مورد تایید می باشد و هم چنین در مقابل پوسیدگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم می باشد.
مزایای فیلتر شنی فلزی
معایب فیلتر شنی فلزی
این دسته از فیلتر های شن و ماسه ای از بدنه ای از جنس FRP ساخته می شوند که بسیار کاربردی و مقرون بصرفه می باشند. این دسته از فیلتر های شنی در بین خریداران از محبوبیت خاصی برخوردار است که علت امر کاربری آسان و کاربر پسند آن است.
بدنه های فایبرگلاس در حقیقت مخزنی چند لایه متشکل از مواد کامپوزیتی و FRP و رزین های خاص صنعتی می باشند . که طی پروسه های خاص در هم تنیده شده و ساختاری مستحکم و مقاوم ایجاد می نماید.
مهم ترین پوئن بدنه های فایبرگلاس در این دستگاه ها ، مقاومت بالای آن در برابر عوامل جوی می باشد که آن را در مقابل دستگاه های فلزی متمایز نموده است.
مزایای فیلتر شنی فایبرگلاس سازآب
انتخاب نوع فیلتر شنی موضوعی مهم در خرید فیلتر شنی تصفیه آب می باشد که فلزی یا فایبرگلاس بودن بدنه فیلتر شنی بسته به شرایط موجود در پروژه، نوع کاربری دستگاه، محل قرار گیری دستگاه، شرایط محیطی منطقه و … تعیین می شود و این موضوع توسط خریدار و زیر نظر ناظر یا مشاور پروژه انجام می گیرد.
این دانه بندی ها در لایه های 25 سانتیمتری داخل دستگاه ریخته میشود و ارتفاع مفید کل لایه ها 1 متر خواهد بود و طبق تحقیقات صورت گرفته برای تمام ظرفیت های طراحی شده آن ارتفاع یک متر کافی خواهد بود و در حالت ماکزیمم بیشتر از 1.5 متر نخواهد بود.
ارتفاع کل با احتساب صفحه نازل ها و پخش کننده های آب بر روی سیلیس فیلتر شنی 1.5 متر می باشد.
این دستگاه برای تصفیه آب رودخانه ، چاه ، آب استخرشنا ، آب استخر پرورش ماهی ، آب استخرهای صنعتی، حذف رنگ از آب کارخانه هایی که با رنگ سر و کار دارند، آب در گردش برج خنک کننده ، تصفیه مرحله آخر فاضلاب صنعتی و انسانی، در دستگاه های RO به عنوان مرحله اول تصفیه آب و زودودن ماسه و شن از اب ، فیلتراسیون آب خوراکی و آب صنعتی، در تصفیه خانههای شهری و صنعتی ، در سیستم های آبیاری قطره ای برای جلوگیری از گرفته شدن آب پخش کننده ها ، تصفیه آبهای موجود در سیستم های بسته مثل منبع کویل دار و دیگ بخار و …. مورد استفاده قرار میگیرد.
عدم استفاده از فیلتر شنی در آب استخرها و راکد ماندن آب در صورت عدم تعویض زود به زود آب باعث کثیفی آب استخر و رشد انواع میکروب ها و آلودگی آب و شیوع بیماری هایی چون بیماری های پوستی و گوارشی و یرقان و اسهال خونی و …. میشود.
پارامترهای موثر در طراحی این دستگاه مقدار دبی مورد نیاز و سرعت جریان و تایم کاری مورد نیاز میباشد.
در طراحی این فیلترها سرعت جریان معمولا 20 متر بر ساعت در نظر گرفته میشود و با تعیین مقدار دبی مورد نیاز مصرف کننده محاسبه و طراحی قطر مخزن فیلتر شنی از فرمول Q=AV صورت میپذیرد.
برای محاسبه و طراحی بهینه دستگاه فیلتر شنی تصفیه آب لطفا با کارشناسان تماس بگیرید.
به عنوان نمونه در طراحی دستگاه برای استخرهای شنا ابتدا با در نظر گرفتن عمومی یا خصوصی بودن استخر شنا مدت زمان گردش آب را بدست میاوریم بدین صورت که برای یه استخر عمومی با حجم آب 300 متر مکعب مدت گردش آب را 6 یا 8 ساعت در نظر گرفته و با تقسیم 300 بر 6 ساعت به عدد دبی 50 متر مکعب در ساعت میرسیم.
در صورتی که این اسخر خصوصی میبود یک فیلتر شنی 20 متر مکعب در ساعت برای این استخر کافی بود.
همانگونه که مطرح شد، این دستگاه پس از بهره برداری به دلیل انسداد حفره های بین دانه های شن و کاهش قدرت جذب کدورات به بکواش یا شست و شوی معکوس نیاز خواهد داشت. پروسه بکواش در سلامت دستگاه بسیار تاثیر گذار می باشد.
اولین موضوعی که باید به آن توجه داشته باشید این است که در صورت عدم انجام بکواش در زمان مورد نیاز، رفته رفته شن های بستر فیلتر شما کارایی خود را از دست داده و به سمت کلوخه شدن حرکت می نماید. پس عدمز بکواش منظم و منسب فیلترها سبب بروز خسارت مستقیم و غیر مستقیم به سیستم تاسیساتی ما خواهد بود.
به عنوان مهم ترین نکته در زمینه BACKWASH فیلتر شنی زمان مورد نیاز برای شروع پروسه را یادآور می شویم. بهترین زمان برای بکواش زمانی است که فشار داخلی فیلتر ده برابر مقدار فشار در حالت کار کرد دستگاه باشد.این یک قانون کلی و مورد استفاده در تمامی فیلتر شنی های تحت فشار می باشد.در برخی سیستم ها به جای توجه به فشار به زمان پرداخته می شود.
برای مثال بسته به مقدار استفاده از دستگاه و هم چنین کیفیت آب ورودی یک زمان برای بکواش تعییین شده و به طور منظم در زمان مقرر عملیات شست و شو ی معکوس فیلتر شنی انجام می گیرد.
لازم به ذکر است عملیات بکواش در فیلتر شنی های تند و تحت فشار مورد استفاده قرار می گیرد و در سایر انواع فیلتر شنی روش های دیگری مد نظر قرار می گیرند. برای مثال در فیلتر شنی کند این پروسه با برداشتن لایه ای از بستر انجام خواهد گرفت.
سیستم های تصفیه آب استخر بعد از کاهش کارایی یا بصورت اتوماتیک، یا نیمه اتوماتیک و یا بصورت دستی می بایست بکواش شود تا گل و لای گیر افتاده لا به لای سیلیس ها به درون چاه فاضلاب رفته و مجددا آماده انجام عملیات تصفیه شود.
در این حالت فرآیند بکواش تماما اتوماتیک و بدون دخالت دست انجام می گیرد. بدین صورت که با توجه به اختلاف فشار ، برای سیلیس بستر دو وضعیت متمایز تحت عناوین سیلیس تمیز و سیلیس اشباع تعیین می گردد و در بازه های زمانی مشخص با توجه به وضعیت سیلیس ها، عملیات شست و شوی معکوس به صورت اتوماتیک انجام می گیرد.
در این حالت عملیات بکواش به طریق شیرهای چند راهه فیلتری انجام می شود. بدین صورت که کیات عملیات توسط شیر انجام می شود منتها تعیین نوع وضعیت بر عهده اپراتور خواهد بود.
این نوع از بواش که در فیلتر شنی های فلزی عموما کاربرد دارد کلیه عملیات بر عهده اپراتور بوده و این امر از طریق 4 عدد شیر اهرمی یا فلکه ای تعبیه شده بروی مخزن انجام می گیرد.
پاسخ ها