محققان ارتباط میان مصرف روزانه نوشیدنیهای رژیمی حاوی شیرینکنندههای مصنوعی و افزایش چشمگیر خطر سکته مغزی و زوال عقل را نشان دادهاند.
مطالعه محققان ارتباطی نگرانکننده میان مصرف روزانه نوشیدنیهای رژیمی حاوی شیرینکنندههای مصنوعی و افزایش چشمگیر خطر سکته مغزی و ابتلا به زوال عقل را نشان داده است. براساس این پژوهش، مصرف فقط یک قوطی نوشیدنی رژیمی در روز، میتواند خطر ابتلا به این بیماریها را تا نزدیک به سه برابر افزایش دهد.
براساس گزارش گاردین، در این پژوهش محققان دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون به مدت ۱۰ سال عادات غذایی ۲ هزار و ۸۸۸ فرد بالای ۴۵ سال را برای سکته مغزی و ۱۴۸۴ فرد بالای ۶۰ سال را برای زوال عقل بررسی کردند. نتایج نشان داد افرادی که روزانه حداقل یک نوشیدنی رژیمی مصرف میکردند، در مقایسه با کسانی که اصلاً از این نوشیدنیها استفاده نمیکردند، با خطرات زیر مواجه بودند:
همچنین این پژوهش برخلاف مطالعات پیشین مدعی است نوشیدنیهای شیرینشده با شکر هیچیک از پیامدهای جدی نوشیدنیهای رژیمی را افزایش نمیدهند.
مطالعه محققان فقط یک ارتباط یا همبستگی را نشان میدهد، نه اینکه نوشیدنیهای رژیمی باعث این بیماریها میشوند. همچنین محققان میگویند شاید این مطالعه نوعی «علیت معکوس» را نشان دهد. به این معنی که ممکن است افرادی که از قبل در معرض خطر بیماریهایی مانند دیابت یا مشکلات قلبی-عروقی قرار دارند، برای کنترل وضعیت خود به سمت نوشیدنیهای رژیمی روی آورده باشند. در این صورت، این بیماری زمینهای است که خطر را افزایش میدهد، نه خود نوشیدنی.
با وجود این محدودیتها، این مطالعه یک «ارتباط نگرانکننده» را برجسته میکند که نیازمند تحقیقات بیشتر است. درحالیکه فروش نوشیدنیهای رژیمی به عنوان جایگزین سالمتر برای نوشیدنیهای شکری درحال افزایش است این پژوهش یادآوری میکند که نباید بهسادگی به کلمه «رژیمی» به عنوان مترادف «سالم» اعتماد کرد.
یافتههای این پژوهش در ژورنال Stroke منتشر شده است.
پاسخ ها