مخالفت با ورود خودروهای دستدوم با کارکرد حداکثر ۵ ساله در حالی شدت گرفته که خبر خرید هواپیمای ۲۹ ساله کیش ایر باعث تعجب شد.
حدود یک هفته پیش، وزیر صمت در حاشیه جلسه هیات دولت گفت که «از شنیدن عبارت واردات خودرو دستدوم کهیر میزنم، چون شأن مردم ما بالاتر از اینهاست». ولی خبر جدیدی به تازگی منتشر شده که مصداق بارز تناقض در گفتار و واقعیت است. خرید هواپیمای ۲۹ ساله باعث شده تا برخی افراد، احترام به شأن ایرانی را تنها دستاویزی برای ممانعت از ورود خودروهای دستدوم تلقی کنند.
آییننامه واردات خودروهای کارکرده قرار بود شش ماه پیش توسط دولت به مجلس ابلاغ شود. در طول این مدت، وزیر صمت حداقل دو مرتبه اعلام کرده که آییننامه واردات خودروهای دستدوم «به زودی» تصویب میشود. با این وجود تأخیر ششماهه این گمانهزنی را به وجود آورده که دولت از ورود کارکردهها پشیمان شده است. البته تأخیر در اجرای چنین فرایندهایی که مخالفین بسیاری دارد، چندان تعجبآور نیست.
ولی حساسیت وزیر صمت نسبت به ورود خودروهای کارکرده و اجازه خرید هواپیمای ۲۹ ساله به شرکت کیش ایر، موضوعاتی هستند که با یکدیگر در تناقضاند. پس شأن ایرانی چه میشود؟
کیش ایر به عنوان یکی از معروفترین شرکتهای هواپیمایی کشور با افزودن یک هواپیمای ۲۹ ساله به ناوگان خود، سروصدای بسیاری به پا کرده است. این هواپیما محصول سال ۱۹۹۵ بوده و حدود ۱۹ سال در آسمان پرواز کرده است. هواپیمای مذکور پس از بازنشستگی به آمریکا رفت، ولی هیچ شرکتی حاضر به خرید این غول دستدوم نشد. در عوض اوکراین این هواپیما را خرید و صندلیهای آن را تغییر داد. بعد آن را به کام ایر افغانستان فروخت و در نهایت کیش ایر هواپیمای کهنه را از طالبان خریداری کرد.
البته گفته میشود متخصصان کیش ایر و سازمان هواپیمایی کشور، این هواپیمای قدیمی را مورد تأیید قرار داده و جواز CoA برای آن صادر شده است. همچنین یک خلبان باتجربه پرواز با هواپیما را امتحان کرده و مشکلی در کاربرد آن ندیده است. به هر حال صرفنظر از تأییدها و پشتیبانی همهجانبه در تصمیم کیش ایر، چطور خرید هواپیمای ۲۹ ساله و استفاده از آن برای حمل و نقل حساس هوایی تضادی با شأن ایرانی ندارد، ولی شنیدن عبارت ورود خودروهای خارجی با کارکرد حداکثر ۵ سال، باعث کهیر دست مسئولین میشود؟
پاسخ ها