چشم خرچنگ بهگونهای است که نور از تمام جهات به آن وارد میشود. این طراحی باعث شده که این تلسکوپ میدان دید گستردهای داشته باشد.
آکادمی علوم چین (CAS) سرانجام قصد دارد کاوشگر اینشتین (Einstein Probe) را که برای بررسی پرتوهای ایکس طراحی شده است، به فضا بفرستد. این تلسکوپ چینی قرار است در ژانویه سال 2024 پرتاب شود و دارای نسل جدیدی از ابزارهای مختلف است که میدان دید گسترده و حساسیت بالایی دارند.
براساس گزارشهای منتشرشده، چینیها برای ساخت تلسکوپ فضایی خود از چشم خرچنگ الهام گرفتهاند. ویژگی قابلتوجه چشم خرچنگها این است که نور از تمام جهات به آن وارد میشود و همین امر باعث شده است که کاوشگر اینشتین بتواند فضای گستردهتری را پوشش دهد. از ابزارهای ویژهای که در کاوشگر اینشتین بهکار رفته است نیز به تلسکوپ پرتو ایکس میدان گسترده (WXT) و تلسکوپ پرتو ایکس پیگیری (FXT) اشاره شده است.
WXT دقیقاً همان ابزاری است که مانند چشمان خرچنگ عمل میکند و میتواند بخش بسیار زیادی از آسمان (تقریباً یکدهم کل آسمان یا 3600 درجه مربع) را درلحظه تجزیهوتحلیل کند. با وجود این ابزار، کاوشگر اینشتین میتواند با سه بار چرخیدن به دور زمین، تقریباً تمام آسمان شب را رصد کند و هر گردش آن حدود 96 دقیقه طول میکشد.
آژانس فضایی اروپا (ESA) که همراه با «انستیتوی فیزیک فرازمینی ماکس پلانک» (MPE) آلمان برای انجام این مأموریت با CAS همکاری میکند، در بیانیه خود توضیح میدهد که هدف اصلی آن تشخیص و بررسی تشعشعات پرتو ایکس است که از عناصر کیهانی، بهویژه ستارههای نوترونی و سیاهچالهها سرچشمه میگیرد.
«اریک کولکرز»، دانشمند پروژه کاوشگر اینشتین از ESA میگوید:
«کاوشگر اینشتین با طراحی خلاقانه خود میتواند بخشهای بزرگی از آسمان را تنها در یک نگاه رصد کند. بهاینترتیب میتوانیم منابع جدید زیادی را کشف کنیم و درعینحال رفتار پرتو ایکس که در دورههای طولانی از اجرام آسمانی شناختهشده سرچشمه میگیرند، مطالعه کنیم.»
پاسخ ها