این فناوری علاوه بر کاربردهای دفاعی، در زمینههایی مانند تولید پیشرفته، هوافضا و مراقبتهای بهداشتی کاربرد دارد.
محققان دانشگاه فناوری سیدنی (UTS) فناوری حسگرهای زیستی را توسعه دادهاند که به انسانها اجازه میدهد دستگاههایی مانند رباتها و ماشینها را فقط از طریق ذهن و افکار خود کنترل کنند.
علاوه بر کاربردهای دفاعی، این فناوری در زمینههایی مانند تولید پیشرفته، هوافضا و مراقبتهای بهداشتی دارای پتانسیل قابل توجهی است، بهعنوان مثال به افراد دارای معلولیت اجازه میدهد تا ویلچر خود را کنترل کنند یا از پروتز خود استفاده کنند.
پروفسور «فرانچسکا یاکوپی» که یکی از توسعهدهندگان این رابط پیشرفته مغز و کامپیوتر است، توضیح میدهد:
«فناوری هندزفری و بدون صدا ما در هر زمان و مکانی در خارج از تنظیمات آزمایشگاهی کار میکند. این [فناوری] رابطهایی مانند کنسولها، صفحهکلیدها، نمایشگرهای لمسی و تشخیص حرکت دست را به یک مورد مازاد بر نیاز تبدیل میکند. با استفاده از مواد پیشرفته گرافن و ترکیب آن با سیلیکون، ما توانستیم بر مشکلات خوردگی، دوام و مقاومت در برابر تماس با پوست آن غلبه کنیم و حسگرهای پوشیدنی خشکی را توسعه دهیم.»
این حسگرها که دارای شکل شش ضلعی است، در پشت سر کاربران قرار میگیرد تا امواج مغزی قشر بینایی آنها را تشخیص دهد. سنسورهای آن در برابر شرایط سخت مقاوم هستند، بنابراین میتوان از آنها در محیطهای عملیاتی غیرعادی استفاده کرد. برای استفاده از این فناوری، کاربر یک لنز واقعیت افزوده را روی سر خود قرار میدهد که مربعهای چشمک زننده سفیدی را نشان میدهد. سپس امواج مغزی اپراتور توسط حسگر زیستی آن دریافت میشود و یک کُدگشا سیگنال را به دستورات تبدیل میکند.
این فناوری بهتازگی در اختیار ارتش استرالیا قرار داده شده و سربازان با استفاده از آن، ربات چهارپا Ghost Robotics را کنترل میکنند. در این آزمایشها مشخص شده که رابط مغز و ماشین توسعه داده شده میتواند دستورات را با دقت 94 درصد به این سگ رباتیک ارائه کند.
محققان باور دارند که این فناوری مورد توجه جامعه علمی، صنعت و دولت قرار خواهد گرفت و امیدوار هستند تا به پیشرفت در سیستمهای رابط مغز و کامپیوتر ادامه دهند.
پاسخ ها