علائم و دلایل ناباروری در زنان
زنان با تعداد مشخصی تخمک متولد میشوند. تعداد و کیفیت تخمکها با افزایش سن کاهش مییابد. پس از ۳۰ سالگی شانس بچهدار شدن، هر سال ۳ تا ۵ درصد کاهش مییابد و پس از ۴۰ سالگی، کاهش باروری با شدت بیشتری ادامه پیدا میکند. علاوه بر سن، ناباروری در زنان ممکن است به دلایل زیر باشد:
آسیب دیدن لولههای رحم: لولههای رحم یا فالوپ وظیفۀ حمل تخمک از تخمدان به رحم را بر عهده دارند و وجود هر مشکلی در این لولهها میتواند مانع از رسیدن تخمک و اسپرم به هم شود. عفونت لگن، آندومتریوز و جراحی میتواند منجر به تشکیل بافت یا جای زخم در لولههای رحم و بسته شدن آنها یا آسیب دیدنشان شود.
تغییرات هورمونی: اختلال در ترشح هورمونهای تولیدمثل در زنان میتواند منجر به مشکلات تخمکگذاری شود. این هورمونها در آزاد شدن تخمک و تخمکگذاری و ضخیم شدن پوشش داخلی رحم یا آندومتر جهت آماده کردن رحم برای لانهگزینی تخمک بارور نقش دارند. در صورت وجود اختلال هورمونی در زنان، فرایند تخمکگذاری، لقاح و لانهگزینی ممکن است با مشکل مواجه شود. اختلال هورمونی معمولاً منجر به تغییر در عادت ماهانۀ زنان خواهد شد.
مشکلات دهانۀ رحم: مشکلات دهانۀ رحم میتواند مانع از رسیدن اسپرم به تخمک شود. غیرطبیعی بودن ترشحات دهانۀ رحم یا سابقۀ جراحی دهانۀ رحم ممکن است باعث بروز این مشکل شود. اگرچه این مشکل شایعی در زنان نابارور نیست، اما با روش تلقیح داخل رحمی اسپرم یا iui میتوان این مشکل را درمان کرد.
مشکلات رحم: غیرطبیعی بودن آناتومی رحم مثل زمانی که پولیپ یا فیبروئید در رحم وجود داشته باشد.
ناباروری با علت نامشخص: علت ناباروری در درصد زیادی از زوجها با روشهای فعلی قابل تشخیص نیست که به آن ناباروری با علت نامشخص میگویند.
چه عواملی زمینه نازایی را فراهم میکنند؟
ناباروری مردان به معنای ناتوانی یک مرد از باردار کردن زنی دارای توانایی فرزندآوری است. مشکل ناباروری مردان بین ۴۰–۵۰٪ از کل مشکلات ناباروری را تشکیل میدهد. این مشکل تقریباً ۷٪ از مردان را تحتالشعاع قرار میدهد. ناباروری در مردان معمولاً ناشی از نقایصی در مایع منی است و کیفیت مایع منی به عنوان معیار جایگزین میزان باروری مردان استفاده میشود.
تعداد كم اسپرم
عدم بلوغ اسپرم
شكل غيرطبيعي اسپرم
عدم توانايي حركت مناسب اسپرم
بيماري هاي عفوني
اختلالات هورموني
مشكلات مربوط به دستگاه ايمني بدن
علل ناباروری اعم از مشکلات هورمونی و چاقی تا غیر طبیعی بودن سلول های جنسی (تخمک و اسپرم) همگی می تواند به نوعی تحت تاثیر عوامل ژنتیکی باشد. برای مثال استعداد چاقی، ابتلا به عفونت و حتی لزوم انجام یک جراحی که به ناباروری می انجامد همگی هر چند کوچک می توانند به عوامل ژنتیکی مربوط باشند. امروزه مطالعات بر روی ژنهای خاص در انسان و مدل های آزمایشگاهی تا حدودی تاثیر عوامل ژنتیکی بر ناباروری را آشکار ساخته اند.
گردشگری و سلامت حلال (حلال مدتور) ایران
پاسخ ها