مارک زاکربرگ معتقد است دانشگاه دیگر پاسخگوی نیاز بازار کار امروز نیست و بدهیهای سنگینی به افراد تحمیل میکند.
مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا که خود از دانشجویان انصرافی دانشگاه هاروارد بوده، در مصاحبهای گفت درباره نقش دانشگاه در آمادهکردن دانشجویان برای بازار کار امروز تردید دارد. او با اشاره به افزایش بدهیهای دانشجویی و تحولات بازار کار، بر ضرورت بازنگری در ارزش واقعی تحصیلات دانشگاهی تأکید کرد.
براساس گزارش «BusinessInsider»، مارک زاکربرگ، بنیانگذار فیسبوک و مدیرعامل کنونی شرکت متا، در گفتگویی با «تئو وان»، کمدین آمریکایی، توضیح داد: «مطمئن نیستم دانشگاه افراد را برای شغلهایی که امروزه در بازار کار نیاز است، آماده کند.» به گفته او، دانشگاه میتواند تجربه اجتماعی سازندهای باشد، زیرا خیلیها اولین بار پس از ترک خانه وارد آن میشوند اما بدهیهایی که به دانشجویان تحمیل میشود، مسئلهای اساسی و نگرانکننده است.
زاکربرگ همچنین تأکید کرد شاید تحصیلات دانشگاهی برای برخی شغلها ضروری نباشد. این دیدگاه که پیش از این تابو تلقی میشد، اکنون بیشتر پذیرفته شده است. دادههای مؤسسه «Deloitte» سال 2024 نشان میدهد یکسوم نسل Z و هزارهها بهدلیل هزینههای بالا و نبود نیاز شغلی به مدرک تحصیلی از ورود به دانشگاه خودداری کردهاند.
زاکربرگ که سال 2005 در میانه تحصیل در هاروارد دانشگاه را ترک کرد، افزود در روزهای دانشگاه با آدمهای مهمی ازجمله همسرش «پریسیلا چان» و همبنیانگذاران فیسبوک آشنا شده است. همچنین اشاره کرد داشتن معلم یا مربی خوب اهمیت بالایی دارد، حتی اگر محتوای درسی کاربرد عملی نداشته باشد.
زاکربرگ در پاسخ به پرسشی درباره لزوم آموزش هوش مصنوعی در دوران مدرسه، گفت فناوری بهسرعت تغییر میکند و مهارتهایی که در نوجوانی یاد گرفته، امروزه کمتر به کارش میآید. البته او یادگیری درک فناوری و نحوه استفاده از آن را ارزشمند میداند.
گفتههای زاکربرگ بار دیگر بحث قدیمی ارزش مدرک دانشگاهی در دنیای مدرن را داغ کرده است. او با تأکید بر اهمیت این تجربه اجتماعی و یادگیری مهارتهای زندگی، به هزینههای تحصیل و تناسب نداشتن برخی رشتهها با بازار کار اشاره میکند. همچنین رشد برنامههایی مانند آموزش مهارتهای دیجیتال و فناوری از سنین پایین را توصیه میکند تا دانشآموزان زودتر با مهارتهای موردنیاز آشنا شوند.
پاسخ ها