گزارش شرکت وایزر نشان میدهد باوجود آمار بالای سرقت خودرو و نگرانیهای عمومی، فناوریهای جدید و ردیابهای GPS میتوانند نقشی در افزایش امنیت داشته باشند.
در نشستی خبری، از اولین گزارش «ادراک امنیت جامعه ایران در برابر سرقت خودرو» با زیرعنوان «فناوری در خدمت امنیت» رونمایی شد.
به گزارش «دیجیاتو»، بررسی میزان ورود تکنولوژیهای نوین در صنعت خودرو و تأثیر آن بر امنیتشان محور اصلی این برنامه بود. «وایزر» شرکتی است که در زمینه فناوری اطلاعات و GPS فعال است و سهمی از بازار ردیابهای خودرو را به خود اختصاص داده. طبق اطلاعات ارائهشده در این برنامه، شرکت وایزر تا پایان سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۵۲ هزار دستگاه ردیاب وایزر را در سطح ایران نصب کرده و درمجموع، ارزش وسایل نقلیه تحت پوشش این ردیابها بیش از ۶۵ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
در این برنامه، «علی فتوتاحمدی»، مدیرعامل شرکت «کاوشگام آسیا» و عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتیشریف، «محمدرضا مرتضوی»، نایبرئیس هیئتمدیره شرکت کاوشگام آسیا و رئیس هیئتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت تهران، همچنین «یوسف دوستحسینی»، مدیر کسبوکار وایزر و متخصص حوزه فناوری اطلاعات، سخنرانی کردند. سخنرانان با همکاری فراجا آمار رسمی سرقت خودرو در ایران را ارائه و با آمار جهانی مقایسه کردند. در این جلسه باورهای مردم درمورد امنیت خودروها در برابر سرقت تحلیل شد و نمایندگان وایزر، بهعنوان بزرگترین عرضهکننده تجهیزات ردیاب خودرو در ایران، آماری را درباره این موارد اعلام کردند.
فتوتاحمدی با بیان اینکه «خودرو و موتورسیکلت ابزارهایی برای گذران معیشت مردم است»، گفت: «در وایزر بیش از یک سال است که بر ارائه راهحلهایی کارآمد در زمینه امنیت وسایل نقلیه تمرکز کردهایم؛ یکی از نتایج آن که احتمالاً یک سال آینده رونمایی خواهد شد، این است که شما میتوانید در تهران باشید ولی خودروی خود را در شمال ایران ردیابی کنید و بدانید دقیقاً کجاست. علاوهبراین بهرهمندی از امکانات هوشمصنوعی (AI) نیز مدنظر است.»
طبق اعلام مدیرعامل شرکت کاوشگام آسیا، «دادههای شرکت وایزر بیانگر این است که پس از نصب ردیابهای این شرکت، ۸۶ درصد کاربران احساس امنیت بیشتری در برابر سرقت خودروهایشان داشتهاند و ۷۸ درصد از موارد سرقت با استفاده از این ردیابها پیشگیری یا کشف شدهاند.»
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی شریف بر «اهمیت نقش فناوریهای ایرانی و شرکتهای دانشبنیان در ارتقای امنیت اجتماعی» تأکید کرد و گفت: «تکنولوژی میتواند در کاهش جرایم بهویژه سرقت خودرو مؤثر باشد. شرکتهای دانشبنیان و فناوریهای ایرانی نهفقط در زمینههای مختلف صنعتی و اقتصادی فعالیت دارند، بلکه در تأمین امنیت جامعه نیز نقش مهمی ایفا میکنند.»
مرتضوی نیز با اشاره به «دغدغه عموم مردم درباره امنیت خودروهایشان باتوجهبه ویدیوهایی که درمورد سرقت وسایل نقلیه در شبکههای اجتماعی منتشر میشود»، هدف گروه وایزر را «ارائه محصولاتی برای افزایش ضریب امنیت خودرو و موتورسیکلت و اطمینانبخشی به جامعه» اعلام کرد.
به گفته نایبرئیس هیئتمدیره شرکت کاوشگام آسیا «درحالحاضر، باتوجهبه ضعف سیستمی خودروها دسترسی سارقان به داخل آنها چندان سخت نیست؛ ازاینرو باید از حداکثر قابلیتهای تکنولوژی برای محافظت از تهدیدهایی که در کمین وسایل نقلیه است، استفاده کرد.»
او تأکید کرد: «بهترین شاخص برای ارزیابی یک روند، بررسی میزان استقبال مردم از محصول است. با این توضیح، اکنون ۴۵ درصد بازار در اختیار وایزر است که نشان میدهد مردم با نصب ردیاب خودرو و جیپیاسهای موتورسیکلت وایزر بهآرامش رسیدهاند. این دستاورد امکانپذیر نبود مگر اینکه وسیله یا تکنیکی توسعه پیدا میکرد که مبتنیبر دانش فنی بومی و شناخت و پاسخدهی مناسب به نیاز مردم باشد.»
به عقیده رئیس هیئتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت تهران «نگاه گروه وایزر این است که باید با استفاده از تکنولوژی از دارایی مردم محافظت کرد و آسیبهای موجود را به حداقل ممکن رساند. بر این اساس، وایزر با بهرهمندی از آخرین فناوری و گروه فنیمهندسی توانسته در ایران نقش مهمی را در بهروزرسانی امنیت وسایل نقلیه ایفا کند.»
در ادامه برنامه، تریبون در اختیار دوستحسینی قرار گرفت تا گزارش «ادراک امنیت جامعه ایران در برابر سرقت خودرو» را با تصویر و نمودار ارائه دهد. با این توضیح که بااینکه این حوزه با چالشهای مختلفی مواجه است، رشد قابلتوجه فناوریهای امنیتی اتفاق افتاده؛ یکی از این چالشها میزان حداقلی نصب ردیابهای GPS روی خودروها و موتورسیکلتها در ایران است؛ زیرا به گفته این متخصص حوزه فناوری اطلاعات «فقط ۲ درصد خودروهای شخصی در کشور به ردیابهای GPS مجهزند که این میزان در کشورهای توسعهیافته به بیش از ۲۰ درصد میرسد. این آمار نشاندهنده فاصله زیاد ایران با استانداردهای جهانی در زمینه استفاده از فناوریهای امنیتی برای مقابله با سرقت است.»
او همچنین به وضعیت سرقت خودرو در ایران و تأثیر فناوریهای نوین بر امنیت وسایل نقلیه اشاره کرد و گفت: «این گزارش نشان میدهد باوجود آمار بالای سرقتها و نگرانیهای عمومی، فناوریهای جدید مانند ردیابهای GPS میتوانند نقشی حیاتی در افزایش امنیت جامعه ایفا کنند. همچنین شرکتهای دانشبنیان ایرانی میتوانند با توسعه و گسترش این فناوریها، به بهبود وضعیت امنیت عمومی کمک کنند.»
مدیر کسبوکار وایزر با اشاره به اینکه «سال ۱۴۰۳ بیش از ۷۶ هزار دستگاه خودرو در ایران سرقت شده است»، افزود: «این آمار نشاندهنده نرخ بالای سرقت خودرو در کشور است که معادل ۸۶.۳ سرقت بهازای هر ۱۰۰هزار نفر جمعیت است. در مقایسه با میانگین جهانی که ۸۵.۳ سرقت بهازای هر ۱۰۰ هزار نفر است، ایران کمی بالاتر از متوسط جهانی قرار گرفته است.»
او آمار سرقتها در تهران را نگرانکننده عنوان کرد و گفت: «سال ۱۴۰۳، ۱۸ هزار و ۶۰۶ خودرو در پایتخت سرقت شده که شامل ۲۴ درصد کل سرقتهای کشور را میشود. در این میان، کاهش ۱۵۴ درصدی سرقتها نسبت به سال قبل در تهران یکی از دیگر از نکات قابلذکر است.»
این متخصص حوزه فناوری اطلاعات «بیشترین میزان سرقت از میان خودروهایی مانند پراید، پژو و پیکان بوده است»، تصریح کرد: «این خودروها بهترتیب با ۴۱ هزار و ۹۰۳، ۱۰هزار و ۹۷۲ و ۳ هزار و ۹۲ مورد سرقت، در صدر جدول اتومبیلهای مسروقه در سال ۱۴۰۲ قرار دارند. از طرفی، بین خودروهای سرقتی، بیشترین آمار متعلق به خودروهای تولیدی قبل از سال ۹۰ است. طبق دادههای منتشرشده، ۷۵ درصد سرقتها مربوط به این دسته از خودروها بوده و فقط ۲۵ درصد سرقتها مربوط به خودروهای تولید بعد از سال ۹۰ است. با این توضیح که روشهای سرقت همچنان به شکل کلاسیک؛ شکستن شیشه یا تحریک قفل مرکزی است.»
دوستحسینی با اشاره به «نظرسنجی انجامشده از عموم مردم»، توضیح داد: «۷۳ درصد افراد بر این باورند که در ۵ سال گذشته، سرقت خودرو در ایران بیشتر شده که البته درست نیست؛ با این توضیح که در سال جاری ۱۴۳هزار بار محتوا درباره سرقت خودرو در شبکههای اجتماعی منتشر شده که حاکی از نگرانی مردم در این زمینه است. در سوی دیگر، ۶۸درصد از مردم معتقدند که ردیاب GPS ابزاری امنیتی است و میتواند در افزایش امنیت خودروها موثر باشد. در این میان، جوانان نسبت به میانسالان و سنین بالاتر درباره سرقت خودروهایشان دغدغه بیشتری دارند.»
او در ادامه به بررسی «اهمیت استفاده از فناوریهای نوین در افزایش امنیت خودروها» پرداخت و گفت: «بهطور متوسط ۷۶ درصد مردم پیش از نصب وایزر روی خودروشان نسبت به سرقت ابراز نگرانی کردهاند و پس از نصب ردیابهای این شرکت، ۸۶ درصد کاربران احساس امنیت بیشتری در برابر سرقت خودروهایشان داشتند. با این توضیح که ۷۸درصد موارد سرقت با استفاده از این ردیابها کشف شده است.»
مدیر کسبوکار وایزر با بیان اینکه «سال ۱۴۰۳ بیش از ۲ میلیارد و ۲۳۰ میلیون کیلومتر مسافت با دستگاههای وایزر طی شده»، معتقد است: «این آمار نشاندهنده گسترش استفاده از این فناوری و تأثیر آن بر امنیت خودروها در ایران است. در سال گذشته، تعداد نمایندگیهای وایزر در کشور به ۱۷۲ نمایندگی رسیده است که نشاندهنده افزایش تقاضا برای این فناوری امنیتی است.»
به عقیده او «با آگاهیبخشی در جامعه و توسعه تکنولوژیهای نوین امنیتی، میتوان نگرانیهای عمومی را کاهش داد و از افزایش سرقت جلوگیری کرد. این اقدام میتواند از دغدغههای اقتصادی مردم بکاهد و همزمان از لحاظ اجتماعی و روانی تأثیرات مثبتی بر جامعه داشته باشد.»
پاسخ ها