براساس تحقیقات جدید، چشم بهترین مکان برای کاشت سلولها است و میتوان از آن برای درمان بیماریهایی مثل دیابت کمک گرفت.
دیابت یکی از مهمترین دغدغههای سلامتی زمانه ما است. اکنون دانشمندان سوئدی راه احتمالی جدیدی برای مدیریت این بیماری پیدا کردهاند. به نظر میرسد چشم مکانی مفید برای کاشت سلولهای تولیدکننده انسولین و کنترل سطح قند خون باشد.
در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1، سیستم ایمنی به اشتباه به سلولهای تولیدکننده انسولین در لوزالمعده حمله میکند و باعث میشود بدن نتواند سطح قند خون را تنظیم کند و منجر به انبوهی از مشکلات سلامتی شود.
در آزمایشهای انجامشده، از سلولهای بنیادی ِبیمار، سلولهای لوزالمعده جدیدی تولید میشود. محققان این سلولهای جدید را در دستگاه مخصوصی میگذارند و سپس این دستگاه در بدن بیمار کاشته میشود. آزمایشات بالینی انسانی در این مورد موفقیتآمیز بوده است. تنها یک نکته مهم وجود دارد؛ سیستم ایمنی بدن دستگاه را به عنوان عامل خارجی تشخیص میدهد و آن را پس میزند. البته میتوان از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی استفاده کرد ولی این داروها بیمار را در برابر عفونتها و سایر بیماریها آسیبپذیر میکنند.
دانشمندان مؤسسه فناوری سلطنتی KTH و مؤسسه کارولینسکا راهی برای جلوگیری از رد ایمپلنت پیدا کردهاند. در مطالعات قبلی دستگاه را در زیر پوست میکاشتند، اکنون در این مطالعه جدید، ایمپلنت را در چشم قرار میدهند. مزیت اصلی چشم این است که فاقد انواع سلولهای ایمنی است و به ایمپلنت پاسخ بدی نمیدهد. بهعلاوه، نزدیک به عروق است که به انسولین اجازه میدهد به سرعت به جریان خون برسد و دانشمندان بهراحتی میتوانند عملکرد آن را فقط با نگاهکردن به چشم کنترل کنند.
در آزمایشات انجام شده، محققان یک دستگاه 240 میکرومتری ساختند و آن را در محفظه جلویی چشم - فضای بین قرنیه و عنبیه - در موش کاشتند. این دستگاه حاوی ریزاندامهایی به شکل جزایر پانکراس است که انسولین تولید میکنند. نتایج این آزمایش بر روی موش نشان میدهد که این دستگاه در جای خود باقی میماند. سلولهای جدید به سرعت با رگهای خونی چشم ادغام میشوند و میتوانند پس از مدتی به طور طبیعی عمل کنند.
این مطالعه اثبات میکند که چشم مکان امیدوارکنندهای برای درمانهای مبتنی بر کاشت سلول در درمان دیابت و همچنین سایر بیماریها است.
پاسخ ها