دستاورد این سه دانشمند، امکانات جدیدی برای کاوش در دنیای الکترونهای درون اتمها و مولکولها به بشریت ارائه کرده است.
سه دانشمند به دلیل کار خود در مورد نحوه حرکت الکترونها در اطراف اتم برنده جایزه نوبل فیزیک شدند. دستاورد آنها میتواند در آینده منجر به بهبود صنعت الکترونیک یا تشخیص بهتر بیماریها شود.
«پیر آگوستینی» از دانشگاه ایالتی اوهایو، «فرنس کراوس» از دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ و «آن لوئیلیه» از دانشگاه لوند سوئد، برای مطالعه خود در مورد بخش کوچک هر اتم که در اطراف مرکز آن حرکت میکند، این جایزه را دریافت کردهاند.
الکترونها بهقدری سریع حرکت میکنند که تلاش انسانها برای جداسازی آنها یک امر محال است، اما اکنون این سه دانشمندان به علوم جدید دست یافتهاند که انجام آن را ممکن میکند. «متس لارسون»، عضو کمیته نوبل در این رابطه میگوید:
«الکترونها بسیار سریع هستند و نیروی کار تمام حوزهها محسوب میشوند. هنگامی که بتوانید الکترونها را کنترل و درک کنید، گام رو به جلوی بسیار بزرگی برداشتهاید.»
آکادمی سلطنتی علوم سوئد ضمن اعلام این جایزه گفت که دستاورد آنها «امکانات جدیدی برای کاوش در دنیای الکترونهای درون اتمها و مولکولها به بشریت ارائه کرده است». همچنین به گفته این آکادمی، آنها «راهی را برای ایجاد پالسهای بسیار کوتاه نور نشان دادهاند که میتواند برای اندازهگیری فرآیندهای سریع حرکت الکترونها یا تغییر انرژی مورد استفاده قرار بگیرد».
در حال حاضر، این علم برای درک جهان هستی استفاده میشود، اما دانشمندان امیدوار هستند که در نهایت کاربردهای علمی بسیار زیادی را به همراه داشته باشد.
سال گذشته نیز جایزه نوبل فیزیک 2022 برای فعالیت در زمینه کوانتوم بهطور مشترک به سه نفر رسیده بود. «الین اسپکت»، «جان کلاوزر» و «انتون زیلینگر» برندگان سال گذشته بودند که آکادمی علوم سلطنتی سوئد بهعنوان متولی جایزه نوبل، از آنها به خاطر آزمایش در زمینه فوتونهای درهمتنیده، پیادهسازی تعدی نابرابریهای بل و پیشگام شدن در زمینه علوم اطلاعات کوانتومی تقدیر کرد.
روز چهارشنبه جایزه نوبل شیمی و پس از آن جایزه ادبیات در روز پنجشنبه اعلام خواهد شد. جایزه صلح نوبل نیز روز جمعه اعطا میشود و برنده جایزه اقتصاد در تاریخ 9 اکتبر (17 مهر) مشخص خواهد شد.
پاسخ ها