ورود بدون ویزای گردشگران ۷۴ کشور به چین هموار شد/ ایران در این لیست نیست.
برترینها: شب گذشته خبر آمد که ورود بدون ویزای گردشگران ۷۴ کشور به چین هموار شد اما نامی از ایران در این لیست دیده نمیشود. به نوشته هممیهن، گردشگران خارجی حالا به تدریج پس از آنکه کشور، سیاستهای ویزا را تا حد بیسابقهای تسهیل کرد، به چین بازمیگردند. اکنون شهروندان ۷۴ کشور میتوانند تا مدت ۳۰ روز بدون نیاز به ویزا وارد چین شوند که این امر نسبت به مقررات پیشین جهش قابل توجهی محسوب میشود.
دولت در راستای تقویت گردشگری، اقتصاد و قدرت نرم خود، به طور مستمر ورود بدون ویزا را گسترش داده است. بر اساس گزارش اداره کل مهاجرت ملی، در سال ۲۰۲۴ بیش از ۲۰ میلیون گردشگر خارجی بدون ویزا وارد کشور شدهاند؛ که تقریباً یک سوم کل بازدیدکنندگان و بیش از دو برابر سال قبل بوده است.
در دسامبر ۲۰۲۳، چین ورود بدون ویزا را برای شهروندان فرانسه، آلمان، ایتالیا، هلند، اسپانیا و مالزی اعلام کرد. تقریباً تمام اروپا از آن زمان به بعد اضافه شده است. مسافران پنج کشور آمریکای لاتین و ازبکستان ماه گذشته واجد شرایط شدند، و پس از آن چهار کشور در خاورمیانه اضافه شدند. مجموع کشورها در تاریخ ۱۶ ژوئیه با اضافه شدن آذربایجان به ۷۵ خواهد رسید.
حدود دو سوم کشورها در قالب این برنامه آزمایشی یکساله، اجازه ورود بدون ویزا را دریافت کردهاند. نام ایران در میان این کشورها نیست!
اقدام اخیر چین در راستای لغو ویزای خود برای ۷۴ کشور خبری بود که به سراعت در فضای مجازی چرخید اما وقتی نام ایران در این لیست بلندبالا دیده نشد، کاربران واکنشی فوری به این اتفاق نشان دادند:
وحید جعفری، فعال رسانهای نوشت: قرارداد ۲۵ ساله با چین رو بستید، ولی اون لغو ویزا رو برای اعراب خلیج فارس گذاشت، نه برای ما.نه ویزا داد، نه سرمایه آورد، فقط چشمامون دنبال وعدههاش خشک شد!
حمید هم معتقد است: چین نفت ارزون میخره و بنجلهای ته انبارش رو چندین برابر قیمت به ایران میفروشه. روسیه هم از این قاعده مستثنی نیست.
نکته قابل تامل مهرزاد: اگر کسی از ما قصد سفر به چین داشته باشد، گواهی ده هزار دلار تمکن مالی+ مصاحبه+ انتظار برای جواب مثبت یا منفی، الان بانک های داخل چین نیز پول ایرانیان رو چنج نمی کنند. شرایط جوری خراب است که انتظار لغو ویزا، یه کم زیاد است.
همچنین تازهترین اقدام چین در قبال ایران بیانیهای بوده که سفارت این کشور در اسرائیل منتشر کرده. طی ساعات اخیر سفارت این کشور در اسرائیل گزارشی مبنی بر انتقال تجهیزات تولید موشک یا سیستمهای دفاع هوایی به ایران را رد کرد. این سفارت تأکید کرد که چین قاطعانه با گسترش سلاحهای کشتار جمعی مخالف است و هرگز به کشورهای درگیر در جنگ سلاح صادر نمیکند.
سفارت چین در پاسخ به روزنامه اسرائیل هیوم اظهار کرد: «سفارت محتوای این گزارش را نادرست میداند. چین به عنوان یک اصل، قاطعانه با گسترش سلاحهای کشتار جمعی و سیستمهای پرتاب آنها مخالف است و به طور مداوم قابلیتهای اجرایی خود را در زمینه عدم گسترش سلاحهای کشتار جمعی تقویت میکند.»
این سفارت همچنین تأکید کرد که «چین هرگز به کشورهای درگیر در جنگ سلاح صادر نمیکند و کنترلهای دقیقی بر صادرات اقلام دو منظوره اعمال میکند. چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، رویکردی محتاطانه و مسئولانه در مورد صادرات کالاهای مرتبط با امور نظامی دارد.»
کانال تلگرامی چندثانیه درباره این موضعگیری چینیها مینویسد: آنچه بیش از خودِ بیانیه سفارت چین اهمیت دارد، زمان و لحن آن است. در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران بارها بر «روابط راهبردی» با چین تأکید کرده و حتی در بالاترین سطوح سیاسی، چین را یکی از معدود متحدان جهانی خود میداند، این بیانیه بیش از آنکه یک انکار فنی باشد، نوعی فاصلهگذاری آشکار دیپلماتیک به نظر میرسد.
پیام پنهان پکن: ما تا جایی با شما هستیم که برایمان هزینه نداشته باشد
چین همواره نشان داده که در روابط بینالمللیاش، منافع اقتصادی و ژئوپلیتیک را بر هر نوع اتحاد ایدئولوژیک یا همسویی سیاسی ترجیح میدهد. همین باعث شده تا در مواقع بحرانی، از جمله در شورای امنیت، گاه مواضعی منفعل یا محافظهکارانه نسبت به ایران اتخاذ کند. بیانیه اخیر نیز بازتابی از همین سیاست است؛ پیامی به غرب و متحدان منطقهایاش که: "ما شریک نظامی ایران نیستیم. نگران نباشید."
برای ایران: زنگ خطری برای سیاست خارجی شرقمحور
اگر ایران گمان میکرد که با تکیه بر شرکایی چون چین و روسیه میتواند در برابر فشارهای غربی ایستادگی کند، اینگونه موضعگیریها باید بهمثابه زنگ خطر دیده شود. زیرا در نهایت، روابط بینالمللی بر اساس منافع تنظیم میشود، نه وفاداری یا «دوستی» ادعایی.
پاسخ ها